Grad Pazin proglasiti žrtvom 2. svjetskog rata

PazinProglasiti rujanske događaje glavnim događajima 20. stoljeća na području Istarske županije, heroja Joakima Rakovca glavnom ličnošću 20. stoljeća te Pazin zbog velikog broja poginulih, bombardiranja i paleži gradom žrtvom 2. svjetskog rata, zadaci su udruge za iduću godinu, kazao je na jučerašnjoj sjednici predsjednik pazinske Udruge antifašističkih boraca Miljenko Benčić.


Planira se obnova spomenika NOB-a u Zabrežanima i Vranji te grobnice Olge Ban i 26-ero boraca na groblju Moj mir u Pazinu. Želja je udruge da se obnovi kuća Vladimira Gortana u Bermu, a zalagat će se i za vraćanje nekadašnjih naziva ulica i trgova (Olge Ban, Pina Budicina, Vladimira Gortana, Joakima Rakovca, 43. istarske divizije i Oslobođenja). Najavljeno je i postavljanje spomenika žrtvama ratova u sklopu uređenja dvorane Mirna te je ponovljeno da se treba ukloniti »fašistički spomenik u Čižama«.
Istom je prigodom odana počast nedavno preminulom prvoborcu i prvom zastupniku Pazinštine u poslijeratnom Saboru NR Hrvatske dr. Savi Zlatiću te članu predsjedništva Renatu Sirotiću.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.