Grad Pazin započeo izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu

Grad Pazin pokrenuo je izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu (u daljnjem tekstu „Plan upravljanja“). Riječ je o strateškom odnosno programsko – planskom dokumentu s osmišljenom dugoročnom strategijom upravljanja starom gradskom jezgrom Pazina (zaštićena kulturna-povijesna cjelina), koji će se izrađivati za razdoblje od 2018 – 2023. godine.

Plan upravljanja izrađuje se kako bi se utvrdio budući smjer razvoja i modeli upravljanja pojedinim prostorima. Plan upravljanja treba uključivati procjenu problema vezanih uz pravnu zaštitu, imovinske odnose, građevinsko stanje i stanje infrastrukture, prostorno planiranje, promet, upravljanje posjetiteljima, prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti te ostale bitne aspekte očuvanja i unapređenja stanja u jezgri.

Izrada Plana upravljanja uključuje istraživanja, analizu trenutnog stanja, razgovor sa fokus grupama (ciljanim skupinama stanovništva i stručnjaka prema temama) i izradu akcijskog plana, odnosno prioritetne lista projekata. Voditelj izrade Plana je tvrtka Urbanex d.o.o. iz Zagreba čije zadatke na izradi Plana upravljanja prati Koordinacijsko vijeće za praćenje izrade i provedbe Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu koje se sastoji od 14 članova iz javnog sektora (predstavnici Grada Pazina i ustanova), civilnog sektora, privatnog sektora i turističkog sektora, te predstavnika nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

S ciljem uključivanja građana i ostalih interesnih skupina u izradu Plana upravljanja organizirat će se strukturirani razgovori/radionice sa pet tematskih fokus grupa: Gospodarstvo, Turizam, Stanovnici, Institucije i Udruge. Fokus grupe održat će se tijekom četvrtka i petka, 20. i 21. srpnja 2017. godine, a Grad Pazin uputio je ciljane pozive na više od 80 adresa sa željom za uključivanjem iskustava i mišljenja što većeg broja osoba koje su direktno ili indirektno uključene život stare gradske jezgre.

Fokus grupe održat će se u Velikoj vijećnici Grada Pazina prema sljedećem rasporedu:

Četvrtak 20.07.2017.

12:00 do 14:00 sati: FG Institucije
17:00 do 19:00 sati: FG Udruge
19:00 do 21:00 sati: FG Stanovnici

Petak, 21.7.2017.

9:00 do 11:00 sati: FG Turizam
12:00 do 14:00 sati: FG Gospodarstvo

Plan upravljanja izrađuje se u sklopu projekta „KulTourSpirit – revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva“ koji se financira u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz sredstava Fonda za regionalni razvoj. Projekt je ukupne vrijednosti 6.794.662,50 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske donijelo je Odluku unije o sufinanciranju iznosom od 4.937.681,24 HRK, odnosno intenzitetom potpore od 72,67%. Provedba projekta započela je 1. prosinca 2016. godine s trajanjem do 1. srpnja 2018. godine. Osim Grada Pazina kao partneri na projektu KulTourSpirit sudjeluju Istarska županija, Grad Buzet, Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat i udruga Istra inspirit.

pazin.hr

10 komentara na “Grad Pazin započeo izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu”

 1. turizam napisao:

  Zanimljivo: Objavljeno 20.srpnja 2017 u 08.50… Mogli ste i ranije to učiniti da stignemo pročitati i na vrijeme se uključiti.
  TURIZAM: Prioritetni problem je objekt KAŠTEL. Muzeji u Pazinu nisu kadrovski osposobljeni za ponudu takvih objekata na turističkom tržištu. To je bilo vidljivo u vrijeme kada je Gradski muzej Pazin imao nadležnost ponude Šetnice u Pazinskoj jami. Nadležni nisu godinama shvatili da je to bila poslovno štetna odluka. Gradski muzej Pazin očigledno nije kadrovski na nivou za kvalitetniju promociju grada, grada koji ima svoju Prošlost.
  PROJECT MANAGER mora imati rukovodeću ulogu u osmišljavanju “proizvoda Kaštel”, koji će se nuditi na tržištu koje donosi profit.
  Žalosno je da dva muzeja sa bogatim fundusima ne mogu popuniti prostore u i oko Kaštela. Razlog su poznati i nepoznati nam razlozi.
  Plan upravljanja treba prepoznati probleme i projicirati nove puteve razvoja naših krajeva.

  1. gogz napisao:

   Što se datuma objave članka tiče, slažem se.
   Ostatak teksta pod TURIZAM:… je, najjednostavnije rečeno, politički. Ništa konkretno nije rečeno, upada u oči samo PROJECT MANAGER koji, barem iz mojeg poslovnog iskustva te onog u radu udruga, predstavlja osobu koja dobiva plaću/naknadu za ispijanje kava na sastancima. Pa me zanima, što je točno razlog postojanja ovog komentara? Da li se radi o tome da treba još nekog staviti na grbaču Grada/institucija tj. na moj prirez ili se radi o kritici upućenoj onima koji u tim institucijama već rade, a to se ne vidi?

   1. turizam napisao:

    gogz dopuna nerazumljivog teksta. Tekst TURIZAM je usmjeren kao kritika koja inicira promišljanja upućena u prvom redu Gradskoj upravi i Muzejima kao lošim partnerima u oblikovanju strogradske jezgre primjereno svjetskim standardima. Projekt mora imati tendenciju ponude proizvoda na tržištu. Svjetska iskustva (i moja ) to potvrđuju. Proizvod tog profila ne mogu voditi osobe koje su danas zaposlene u Muzejima. To je potvrđeno navedenim primjerom na temu MGP – Šetnica, a možemo spomenuti i da je u Gradu do nedavno sjedio čovjek (project manager) zadužen za temu turizma u Pazinu, mimo kojega turistički djelatnici u TZSI nisu mogli ništa učiniti a da on nije blagoslovio. Naravno, ta osoba nije imala nikakvog iskustva u turističkoj djelatnosti (to je politika). Na pr. u zdravstvu liječnik prije imenovanja za ravnatelja ustanove mora proći edukaciju za managera (Visoka škola “Andrija Štampar”) i to je bio smisao naziva PROJECT MANAGER iz prethodnog teksta. Naravno, ovdje nije mjesto opširnije elaborirati temu.

  2. avanturist napisao:

   Ma, pohvalno je to što će se napraviti plan upravljanja, svakako. A napravit će se, naravno, tako da vodu skrene na mlin naručitelja plana. Najsigurniji način da se to postigne je pozvati u fokus grupe osobe koje na neki način imaju veze s temom, ali koje “neće talasati”, tako da se već u toj fazi “voda skrene u željenom smjeru”. Zato nisu u fokus grupe javno pozvani svi zainteresirani, već samo odabrani. Scenario viđen već puno puta. Možda će se ostala javnost na neki način i pozvati da to kroz neki vid javne rasprave komentira, međutim, to tada neće imati nekog velikog utjecaja. Ali, neka, nije to loše. Samo neka se to konačno napravi. Za razliku od tebe, “turist” ja ne mislim da je prioritetan “proizvod Kaštel” već je baš dobro da se govori o cijeloj zaštićenoj starogradskoj jezgri. Međutim, čini se da je smjer u kojem će sve teći već definiran u naslovu projekta „KulTourSpirit – revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva“. Nisam bio na radionicama, ali pretpostavljam da su ih moderatori moderirali u pravcu da na njima prevlada mišljenje da je baš “oživljena prošlost” pravi recept za starogradsku jezgru. Možda i je. U svakom slučaju, za turizam u Pazinu je bolje to raditi to tu nego na lindarskom poligonu. Međutim, ako malo proširimo kut gledanja shvatit ćemo da to nije nužno najbolji recept, odnosno da ima i boljih. A muzeji? Ne vjerujem da će se njih za sada dirati.

 2. politika napisao:

  Turizam… Ideje i planovi upravljanja starogradskom jezgrom Pazina su i ranijih godina tematski osmišljavani. Tako je na primjer u jednom od prihvaćenih elaborata Turističkog društva Pazin 1988. predloženo da od trga Male Funtane do Kaštela bude tzv Turistička ulica s ugostiteljskom ponudom i drugim sadržajima primjereno interesu turista. Od Kaštela se taj profil ponude trebao nastavljati preko Hrvatskog trga do Franjevačkog samostana i natrag na Stari trg. Primjereno tome i ulicom Buraj do Štrange i tadašnjeg motela je trebalo uređivati prostor, objekte i sadržaje. Šetnica kroz kanjon Pazinske jame je izgrađena 1989. godine najvećom volonterskom akcijom u povijesti Pazina. Volonteri su svoje odradili. Projekt je bio dopunjen s dva znanstvena uradka. Doktorskom disertacijom o zaštiti slivnog područja Pazinčice, a koji se očito ne primjenjuje. Magistarskim radom o uređenju kanjona Pazinske jame različitim sadržajima za posjetitelje. U Kaštelu je otvorena ugostiteljska ponuda restoranskog profila, što nije “preživjelo”. Ponuda drugih sadržaja u Kaštelu nije niti danas na nivou objekata sličnog profila u Europi i svijetu. Problem je u toj zoni starogradske jezgre i dalje sa kanalizacijom, otrovnim otpadom i drugim “otrovnim” temama. Danas se očito ponovo osmišljava “topla voda” i daju se poslovi i netko zarađuje od mog prireza i poreza i drugih davanja.

 3. meštar napisao:

  pazin more slobodno bit živi spomenik socijalističkoj ideji – ugodni ambijenti 70ih i 80ih. pješačka tura – silos, željeznički i autobusni kolodvor, park velikana, trg slobode, okrijepa poli janeta, nardi i paladin, otpadne vode i industrijska zona pazinka, završetak uz ugodan ručak na motelu.

 4. Maja napisao:

  Baš sam se pitala koliko će im dugo trebati :)

  Suzi Jašić je dala odličnu ideju, trebalo je samo smisliti kako da se zaobiđe neko stvarno uključivanje građana u to, i kako da se ugura “osobe od interesa” ( Inspirit? Povezani sa IDS-om? Možda čak i Usluga?)

 5. NekaTeSeČuje napisao:

  Govorimo o strategijama, planovima, turizmu.. danas, kada se po društvenim mrežama lajkaju vijesti o “povijesnim rekordima” u broju noćenja u Rovinju, Poreču.. mjestima tek 30ak km udaljenim od Pazina. Mi zbilja pričamo o nekim strategijama koje bi kao za posljedicu mogle imati neki minimalni razvoj turizma u Pazinu?? Nije mi namjera kritizirati, prihvaćam pa i najmanji pokušaj i viziju napretka, ali u ovom slučaju mi se čini da se po pitanju Pazina više odvija neka “tiha” strategija kako da se NE razvije turizam, a ne obrnuto. Grad koji u srcu sezone naše najrazvijenije turističke regije, izgleda kao Grad Duhova.. I ne mogu procijeniti je li to pitanje do gradske uprave, do nedostatka iskustava (prodaje turizma) kod građana (koji smatraju da su blagoslovljeni “mirnom i tišinom” u ljetnim mjesecima, za razliku od onih “brižnih” porečana i rovinježa), ili nešto treće. Ali sve u svemu, dok ne vidim konkretnu, jasnu, objektivnu, sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju razvoja turizma u Pazinu, sumnjam da će i ovakvi djelomični pokušaji imati neki veći i bitniji odjek.

  1. arial napisao:

   strategije,planovi,projekt i trajekt menađeri,oštarije,picerije,sladoled,plastične šlape,poreč,pula,rovinj,rabac,padaju turistički rekordi,horde turista terorista,festivali,vatrometi….
   …sve je to turbo folk
   obranit ćemo naše pravo na NE.
   https://www.youtube.com/watch?v=BedC2CaHCls

 6. burajac napisao:

  I, kako je bilo na radionicama?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.