Grad u kojem je lijepo (i opasno?) živjeti

barrel-with-a-few-symbols1-300x228Dana 16.7.2015. je u gradskoj vijećnici Grada Pazina, na poziv predsjednika Gradskog vijeća gospodina Borisa Demarka i gradonačelnika grada Pazina Renata Krulčića, održana, u najmanju ruku čudna, neslužbena radna sjednica Gradskog vijeća Pazina. Sjednica je održana krajnje “konspirativno”, pozvani naime nisu dobili nikakve materijale za raspravu, ona formalno nije bila ni sjednica gradskog vijeća premda su na nju (kako u pozivu piše) pozvani vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća.

Na sjednicu nisu pozvani novinari, a na istoj se nije vodio zapisnik, niti se sjednica snimala. Sjednicom ne rukovodi nitko od sazivača, već ulogu moderatora nepripremljeno preuzima Predstojnik ureda Grada Pazina.

Tema sjednice posvećena je predstavljanju tvrtke koja u gradu Pazinu od 2008. godine skladišti opasan otpad, a namjerava graditi novo postrojenje za istu namjenu u poduzetničkoj zoni Ciburi II (radi se o području u blizini Istarskih cesta, Adventa i Mikoma uz naselje Jelenčići). Sjednica je navodno sazvana na zahtjev te tvrtke radi njezine prezentacije te što boljeg razumijevanja i karaktera strukture projekta.

Međutim njezin je stvarni cilj bio stvoriti kod vijećnika pozitivnu klimu za usvajanje izmjena i dopuna DPU poduzetničke zone Ciburi II kojima će se omogućiti izgradnja skladišta opasnog otpada na predmetnoj lokaciji bez ikakvih posebnih uvjeta, a koji bi normalno trebali uvjetovati izgradnju jednog takvog prostora u kojemu se koristi, skladišti i rukuje opasnim tvarima.

Da bi se konačno počelo sa izgradnjom skladišta opasnog otpada potrebno je da Gradsko vijeće usvoji izmjene i dopune DPU poduzetničke zone Ciburi II, čime bi se zapravo omogućila gradnja uz zanemarivanje odgovarajućih prostorno planskih, ekoloških, sanitarnih i drugih uvjeta.

Treba podsjetiti da je prijedlog DPU Ciburi II uvršten je u dnevni red 18. sjednice gradskog vijeća koja je održana 26. svibnja 2015. godine, ali je na početku sjednice bez obrazloženja ova točka skinuta sa dnevnog reda. Da li su tome razlog tri kvalitetno i argumentirano podnesena amandmana na prijedlog DPU od strane nezavisnog vijećnika Renata Kalca kojima se u biti onemogućila gradnja skladišta opasnog otpada bez poštivanja zahtjevnih standarda neophodnih za ovakav tip objekta, ili objava informacija u medijima o još nekoliko pronađenih bačava opasnog otpada, a čije je porijeklo iz pazinskog skladišta, nepoznato je. Moguće je da su skidanju ove točke sa dnevnog reda 18. sjednice kumovala oba čimbenika.

Znakovito je međutim da je ova tema bez obrazloženja skinuta sa dnevnog reda (predsjedavajući dnevni red ne stavlja na raspravu nego jednostrano konstatira da se točka ukida).

Na taj su način Gradska uprava i sam Gradonačelnik kupili vrijeme potrebno da se izvrši dodatni pritisak na vijećnike glede usvajanja Izmjena i dopuna DPU Ciburi II, a čemu je poslužio upravo čudno organiziran skup gradskih vijećnika i pojedinih djelatnika Gradske uprave na čelu sa Gradonačelnikom, rukovodećih osoba iz tvrtke koja namjerava graditi skladište opasnog otpada i naravno izrađivač izmjena i dopuna DPU Ciburi II iz agencije APE.

U četvrtak 30.07. 2015. održat će se 20. sjednica gradskog vijeća na čijem je dnevnom redu i prijedlog izmjena i dopuna DPU Ciburi II (isti tekst kao i na 18. sjednici). Naravno Gradonačelnik kao predlagač ne prihvaća amandmane nezavisnog vijećnika Renata Kalca te će se o njima glasati na samoj sjednici. Skraćeno radi se tri amandmana u kojima nezavisni vijećnik predlaže:

da se ne dozvoli gradnja skladišta otpada i nečeg drugog (ovo drugo nije definirano u prijedlogu DPU) kao ni gradnja građevina za koje je posebnim propisom utvrđena obaveza izrade studije utjecaja na okoliš. Još uvijek važećim DPU Ciburi II upravo je to propisano.

da se kod donošenja izmjena i dopuna DPU Ciburi II dosljedno primjenjuje Odluka o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istarskoj županiji ( Sl. novine IŽ br, 12/2005. od 16.09.2005.) posebno u dijelu koji se tiče zabrane određenih radnji i aktivnosti u zoni ograničene zaštite – IV zoni. Predlagatelj je od ukupno 11 točaka zabrane izvođenje pojedinih radnji i aktivnosti u IV zoni sanitarne zaštite u prijedlog DPU Ciburi II ugradio 5 dok je drugih 6 namjerno ispustio, čime je u prijedlog DPU Ciburi II u tom dijelu ugradio samo ono što odgovara izgradnji budućeg skladišta opasnog otpada ili nekih drugih sličnih sadržaja.

Obzirom na raspored snaga u Gradskom vijeću, stranačke i koalicijske politike sasvim je izgledno da će amandmani (kao i u prijedlogu) biti odbijeni, a izmjene i dopune DPU Ciburi II biti prihvaćene u predloženom obliku.

Usvajanjem ovih izmjena ne samo da se otvara širok prolaz izgradnji skladišta opasnog otpada već i mnogim drugim objektima, kao što je primjerice (u zadnje vrijeme sve češće i glasnije spominjano) postrojenje za sušenje i obradu tehnološkog mulja iz gradskog pročistača na istoj lokaciji.

Sve to skupa ne bi bilo zabrinjavajuće kada bi imali jasno definirane pozitivne i negativne aspekte skladištenja opasnog otpada, a uskoro i obrade tehnološkog mulja na ovoj lokaciji.

Kao nezavisni vijećnici postavljamo si pitanje da li imamo dovoljno saznanja o funkcioniranju sustava prikupljanja i skladištenje opasnog otpada, ili pak prerade tehnološkog mulja iz pročistača?

Jesmo li dovoljno upoznati sa mogućim opasnostima za grad i njegove građane, kako spriječiti njihov nastanak i kako se s istima nositi u slučaju njihovog događanja?

Žele li građani grada „u kojem je ugodno živjeti“ ekološku bombu u svojoj sredini?

Što kao građani dobivamo, a što gubimo? Koliko će nam porasti kvaliteta života realizacijom ovih projekata?

Previše je pitanja i nepoznanica ne koje nije odgovoreno.

Odgovori na ta pitanja naravno zahtijevaju cjelovite stručne (sigurnosne, ekonomske, tehničko –tehnološke i dr.) analize, dakako prije donošenja ovako važnih odluka.

Dakle bilo bi puno bolje, transparentnije i naravno demokratičnije da je predlagač (čitaj Gradonačelnik Pazina) umjesto sastanka sa gradskim vijećnicima (održanog u strogoj konspiraciji) prezentaciju „Skladišno – pripremnog & izvoznog centra Pazin“ (kako su je nazvali) održao sa zainteresiranom javnošću grada Pazina uz prisustvovanje odgovarajućih stručnjaka za ovo područje i naravno medija.

Svi nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Pazina tražimo da se prije donošenja ovih odluka u istima upozna javnost grada Pazina čije bi mišljenje bilo obavezujuće za sve nositelje izvršne i predstavničke vlasti.

P.S. Činjenica da je o prijedlogu izmjena i dopuna DPU Ciburi II provedena javna rasprava ne opravdava nikoga obzirom da samo dobri poznavatelji tehnologije izrade i donošenje prostornih planova mogu pročitati njihovu stvarnu pozadinu. Prosječan građanin, koliko god bio zainteresiran, teško će u šumi planova i zakonskih propisa uloviti suštinu.

NEZAVISNI VIJEĆNICI

Patricia Antolović

Valter Milohanić

Renato Kalac

24 komentara na “Grad u kojem je lijepo (i opasno?) živjeti”

 1. telefon napisao:

  bravo vijećnici,

  hvala vam u moje ime i ime moje djece!

 2. pazincica napisao:

  Pazin-grad slučaj.
  Dok se svi bave ekologijom, mi grafimo otrovna skladišta.
  Sramota svih neka bude!!!
  Sramota ids sdp hdz!!!

 3. komunista napisao:

  Smjenimo iz vlasti SDP HDZ IDS ajmo ljudi sada je prilika da se izborimo mi za nase bolje sutra. Sljedece generacije ce nam bit zahvalne

 4. Anonumus napisao:

  Osam odbačenih 200-litarskih bačava sumnjivog sadržaja pronađeno je danas (utorak 28. srpnja) na području Vojnića, a policija utvrđuje je li riječ o bačvama koje su iz skladišta tvrtke Ecooperativa u svibnju ilegalno odbačene na području Karlovačke županije i zbog čega se provodi istraga za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada.
  Glasnogovornica karlovačke Policijska uprave Senka Staroveški potvrdila je danas da su do sada pronađene 73 od ukupno 88 bačava koje su 30. travnja bez pratećeg lista za otpad utovarene na kamion i odbačeno u okoliš na više od petnaest lokacija na području te županije. Pokaže li se da je i danas pronađenih osam bačava iz pazinskog skladišta Ecooperative, to znači da je negdje u okolišu još sedam bačava.
  Istražni postupak protiv tri osobe iz tvrtke Ecooperativa iz Matulja i njihovog kooperanta iz Karlovca Mije Vuljanića pokrenut je 8. svibnja, a sumnjiči ih se za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada, odnosno za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom.
  Karlovačko Županijsko državno odvjetništvu tereti ih da su krajem travnja dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke, koje se nalazi u Pazinu, te je 30. travnja 88 bačava bez Pratećeg lista za otpad utovareno na kamion i odbačeno u okoliš na više od petnaest lokacija na području Karlovačke županije. Zaposlenici Ecooperative se brane sa slobode, dok je Mijo Vuljanić zadržan u istražnom zatvoru
  Sve do sada pronađene bačve su u Vojniću u tvrtki CIAK, a Sanja Grabar je u ime te tvrtke rekla u izjavi za Hinu kako je ovlašteni laboratorij utvrdio da se radi o bojama i otapalima, što jest opasni otpad. “Ovlašteni laboratorij napravio je ispitivanja i utvrdio da se radi o bojama i otapalima, što jest opasni otpad, ali još se čeka konačno vještačenje, te će se tek potom taj opasni otpad moći poslati u Njemačku na konačno zbrinjavanje”, rekla je Grabar.
  Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković, član stožera formiranog za slučaj “bačve”, rekao je za Hinu da je karlovačka Javna vatrogasna postrojba sve do sada pronađene bačve izvukla iz okoliša uz sve mjere opreza i otpremila ih u CIAK. Upozorio je da osumnjičeni za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada još nisu rekli gdje su sve odbacili te bačve. “Problem je što počinitelji ne surađuju, jer bi sve bačve već bile uklonjene iz okoliša. Ovako opasnost traje od 1. svibnja, iako je mogla i trebala biti uklonjena u prvim danima svibnja”, kazao je Franković.

  Kako se ovakvima može vjerovati???

 5. srce napisao:

  naš gradonačelnik im vjeruje. To je dovoljno.Pazin obnavlja svoje posrnulo gospodarstvo tako da surađuje s ovakvima.Svoj svoga nađe. Očigledno.

  Bit ce zanimljvo vidjeti kako će se glasati na Vijeću u četvrtak !

 6. ja napisao:

  i u našem malom gradu IDS je odrastao, ovo su prljavi potezi na razini nekih drugih gradonačelnika. Na razini porečkog, pulskog itd. Da mi je samo znati kako ce ovo isprati sa sebe.
  Da li će ignorirati i ovo kao i slučaj Kaštel? Sigurno i ugodno življenje…ponavljaju kao mantru dok nam uništavaju i ovo malo što imamo.

 7. Vitorio napisao:

  Kako će se stvari odvijati bit će vidljivo već sutra. Vjerovatno ne dobro za nas građane. Neki vjećnici kažu da ima čak 28 točaka dnevnog reda i sve vrlo ozbiljne. Neki vjećnici su izgleda odsutni pa će biti zanimljivo. I ja sam načuo nešto o projektu zbrinjavanja tehnološkog mulja iz gradskog prečistača na ovoj lokaciji (šapnula mi ptičica iz KP Usluga). Malo sam prosurfao i naišao ne niz zanimljivih detalja kao što su npr.:
  -iskustva nekih skandinavskih zemalja glede količine različitih štetnih metala iz sušenog mulja koji se koncentriraju u tlu, a potom i u biljkama (neke su zemlje ovaj mulj koristile za oplemenjivanje tala pa je u povrću došlo do povećenih koncentracija cinka, nikla i dr.),
  -iskustva nekih naših velikih gradova u svezi ekonomske opravdanosti tehnološke prerade i sušenja mulja iz pročistača.
  Zanimljive su i studije i iskustva o proizvodnji bio dizela iz otpadnog jestivog ulja(navodno se je i o tome govorilo na toj prezentaciji, kao nečemu krajnje pozitivnom).
  Slažem se da nam treba puno, puno više stručnih informacija da bi se mogli odlučiti. Dobro je da su nezavisni upozorili javnost i bilo bi dobro da im to bude stalna praksa.

 8. Gorivatra napisao:

  Zamislite si samo da se nesto zapali kao skladište u pazinki pred neko vrijeme. Onda se znalo ca gori, a bilo je grdo i dimila je plastika tri dana. Ca ce bit ako se opasni otpad zapali?

 9. ja napisao:

  “Usvajanjem ovih izmjena ne samo da se otvara širok prolaz izgradnji skladišta opasnog otpada već i mnogim drugim objektima, kao što je primjerice (u zadnje vrijeme sve češće i glasnije spominjano) postrojenje za sušenje i obradu tehnološkog mulja iz gradskog pročistača na istoj lokaciji.”

  a ča se do sada delalo s tin muljem? Da to ni ono ča finjiva u Jamu svako malo, ča se vidi na fotkama koje objavljuje udruga Nas potok?

  Pitanje za vijećnike, da li je na toj prezentaciji bi neki iz Usluge d.o.o ? Bas sam kurjož?

  1. Vitorio napisao:

   Eko da ti bude šćeto. Iz usluge je bi D. Šipraka i V. Krulčić. Za ovega zadnjega se ne zna da li dela u Uslugi ili Ecooperativi. E-mail mu glasi [email protected], tamo su ga predstavili ovi iz Ecooperativa kao svog suradnika. Ča se mulje tiče Kalac je na vijeću postavija pitanje pa mu je rukovoditeljica Usluga-odvodnje (inače zamjenica gradonačelnika) odgovorila kako mulj za sada pelju na gradski deponij ( DPU Ciburi II). To će moć delat sve do 2017. do kad će navodno Hrvatske vode inać najbolje riješenje za sva taj mulj u hrvatskoj. Naš mulj po njenim riječima ni opasan, ali svejedno se neće se moć koristi za popravak kvalitete tla jer je skoro cijela Istra u zonama sanitarne zaštite.

   1. pazincica napisao:

    Šporke i smrdljive igre IDSa
    Vlado je dugo ceka da ga uhljebe nekamor, valjda mu se isplatilo cekat

 10. Zelda napisao:

  Konačno nešto konkretno i pametno od vas. Još da vam neki članovi manje kokodaču u prazno i/ili prilagode retoriku imali bi više podrške od građana i došli bi više do izražaja oni koji stvarno nešto i delaju. Mislin da je vrijeme da malo pročistite pred svojin pragon…

 11. Miyamoto napisao:

  Koliko je zaista bitno i potrebno da se ovaj članak, točnije rasprava ispod njega, pretovori u raspravu o tome kakvi su Nezavsini i koliko se kome sviđaju kao grupa ili bilo koji njihov član pojedinačno? Big deal kakva im je retorika, big deal je’l Zagor neruzamno priča, je’l Čubrića više nema nigdje, je’l Mare previše oštra i zajedljiva, je’l Patricia povodljiva, je’l Alex previše nabrijana, je’l Toni talijan ili ne, je’l Irina nestala i da ne navodim dalje sve koji mi padaju na pamet. Ma zar je to bitno? Informacija je vani, iznjeli su je gle čuda, opet Nezavsini. Je’l se netko od vas može sjetit bilo koje druge političke opcije u ovom gradu koja nešto stalno istražuje, prokazuje i pokušava? Nema ih, nitko nas ne zastupa u tom Vijeću, nas građane, NITKO, osim njih. Nisu savršeni, big deal. Nisu korumpirani, to je meni na kraju dana bitno. Imaju muda, to je meni na kraju dana bitno. A najbitnije od svega je da nisu bitni oni, bitna je ova informacija koja je sada vani. Bitno je znati da je sutra Vijeće, da će sutra Vijećnici glasati o našoj budućnosti. O tome da li će pored naših života otkucavati ovakva ekološka bomba. To je bitno. Bitno je što ćete vi svi učiniti ako vam Vijećnici sutra izglasaju ovakvu budućnost.

  Pazinjani di ste ?

  1. komunista napisao:

   Pametno govoriš svaka ti čas ajde složimo se par nas takvih i izađimo na sljedece izbore

 12. Zelda napisao:

  Naravno da je “big deal” pogotovo njima jer ako in ni bitno mišljenje građana onda su jušto isti kao i ovi protiv kojih se bore. A kao građanin koji komunicira s drugin građanima prenosin mišljenja određenog broja ljudi koja bi in itekako mogla bit od koristi. Kad objave članak o nezavisnima ću komenitrat ispod njega, dokle ću hvalit kad nešto dobro naprave i reć ča mislin da ni o.k Uostalom, ni da oni baš biraju di i kad će pokrenut rasprave…

  1. S.M.F. napisao:

   Slažem se s gornjim komentarom. Daleko od toga da su oni od dva zla manje, jer politika je…(molim nastaviti po vlastitom mišljenju i da ne iniciram novu temu).
   Ali unatoč tome, trebali bi biti vise aktivni na svim poljima i biti odlučniji u donošenju odluka i njihovom samim iniciranjima. btw. imam osjećaj da su i oni jedna mala riba u jatu riba koje polako i sigurno plove nizvodno kuda interesi vode. Koji put uzburkaju struju i jato s pravim pitanjima ali na kraju se pridruže jatu jer je to najlakše. A mi svi dobijemo privid različitosti i poriv veličanja jer je netko pitao ali svi zaboravljamo da pitamo st je bilo poslije ili sto je učinjeno. Samo se nadam da ovo neće ici dalje, a ako bude proslo (nije čudo da ne) najgore sto mogu učinit nezavisno je slijeganje ramenima i bacanja odgovornosti na građane Pazina jer nisu bili ujedinjeni kada je trebalo.

   1. gRad napisao:

    ozbiljno? a, što bi točno trebali 2 vijećnika naspram svih ? Naravno da je odgovornost i na građanima, a najveća na onima koji će dići ruku danas. Razmislimo malo u kom smjeru trebaju otići kritike. Koliko vas ima muda, uključujući i mene, ovakve stvari komentirati sa svojim imenom i prezimenom? Na ipazinu ja prepoznajem jedino Čubrića,Marinu, Valtera i Suzi. Upravo o tome govorim. Odgovornost je na svima nama, ali većina ne želi bit odgovorna.

  2. gRad napisao:

   nemojmo se zavaravati, da im stvarno želiš biti od koristi, javila/o bi se nekome od njih direktno. Ovi komentari imaju jedan jedini cilj, a taj nije da pomogneš ;). Previše zajedljivosti vrišti kod tebe Zelda.

  3. tomcub napisao:

   “Političari su kao čepovi u zdjeli, miču se kako se vođa miče, promijeni ljude i promijenit ćes i političare”, ono što Nezavisni rade jest da mijenjaju ljude, bude im interes za politiku, naravno, ne svima, uvijek će postojati oni koji će misliti da je bolje da netko drugi odlučuje o njima

 13. Zelda napisao:

  Sorry ne komuniciran na takvin razinama. Ti imaš pravo da ti zvuči kako god ćeš. Neke stvari je doduše teže čut od nekih drugih, to vjerujen. Ali ako ovo nije prijateljski savjet onda ne znan ča je. Dajte da ljudi čuju one koji imaju nešto za reć, argumentirano i smireno, a ne one koji stalno nešto govore(da ne upotrijebin neki drugi izraz), a na kraju niš pametno ne reču, kamo li store. Mislin da u konačnici to ni slika koju žele imat u javnosti.

  1. telefon napisao:

   ne vidim problem da u Pazinu postoji skladište opasnog otpada – neki će si nać delo forši. pitanje je samo da li će takvo skladište bit u skladu sa zakonom.

   1. gRad napisao:

    da li možemo imati povjerenja u Ecooperativu? Jer o njima se ovdje govori?
    U Karlovcu ih gone, ne surađuju s policijom, a u Pazinu su dobordošli? ma molim vas.
    Ki će si nać delo? pa to su vec unaprijed dogovorena mjesta, ako ih ima.
    Treba nekako ulizat se Šipiju i Candyju.

 14. OPASAN GRAD napisao:

  Da li je Pazin opasan grad ili neki lijepo žive, odgovor bi svakako osim gradonačelnika trebali dati i dva dogradonačelnika. Pazin, tako mali a tako puno dogradonačelnika.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.