Građani i Općina Svetvinčenat zajedno protiv kamenoloma Gusta vala

Gradnja kamenoloma, asfaltne baze i betonare u blizini Čabrunića bila je tema skupa mještana koji je 14.11.2017. u 18 sati u društvenom domu sazvala inicijativa građana sela Cukrići i Čabrunići i na kojemu su sudjelovali i predstavnici Općine Svetvinčenat – načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, njegov zamjenik Dean Perković, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Alen Doblanović, predsjednik Općinskog vijeća Elvis Cetina i direktor Turističke zajednice Dean Pustijanac, te predstavnica Zelene Istre Dušica Radojčić. Povod za skup bio je javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za zahvat “Eksploatacija tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju Gusta vala, asfaltne baze i betonare u industrijskoj zoni Gusta vala» otvorena do 30. studenog.

Skupu se odazvalo 150-ak mještana ova dva sela koja su najbliže lokaciji planiranog kamenoloma sa betonarom i asfaltnom bazom, koji su se na sastanku jednoglasno usprotivili otvaranju kamenoloma, betonare i asfaltne baze, u čemu su ih podržali i predstavnici Općine. Budući kamenolom pulskog poduzeća Ceste d.d. planiran je između sela Čabrunići, Cukrići i Istarskog ipsilona na 500 metara od prvog naselja i uglavnom na privatnim zemljištima.

Mnogi su se mještani javili za riječ tijekom sastanka izrazivši svoje negodovanje jer nisu bili upoznati s planiranim zahvatom koji im ugrožava egzistenciju Mnogi su se mještani javili za riječ tijekom sastanka izrazivši svoje negodovanje jer nisu bili upoznati s planiranim zahvatom koji im ugrožava egzistenciju kao i zbog toga što je Općina dopustila ucrtavanje tog kamenoloma u prostorne planove. Mnogi od njih uložili su mnogo novaca i digli kredite za pokretanje turističke djelatnosti, koja je na tom području u punom zamahu.

Broj novorođene djece se na tom području povećava upravo zbog poslovnih mogućnosti na području turizma i poljoprivrede, na kojima temelje budućnost, a sve se to dovodi u pitanje neodgovornim planiranjem kamenoloma u neposrednoj blizini sela. To su potvrdili i predstavnici Općine koji su se pozvali na razvojnu strategiju koja je u turizmu prepoznala glavnu polugu razvoja.

Velika je zabrinutost za kvalitetu života i zdravlje zbog planiranog miniranja jednom tjedno tijekom cijele godine, prašine i buke koji su povezane s radom kamenoloma, kao i štetnosti emisija te neugodnih mirisa asfaltne baze. Općine je podržala mještane najavivši aktivno sudjelovanje u pisanju primjedbi na studiju utjecaja na okoliš te inicijativu za brisanje kamenoloma iz prostornih planova.

Na inzistiranje prisutnih da se što hitnije sazove sjednica Općinskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda „Brisanje industrijske zone i eksploatacijskog polja „Gusta Vala“ iz prostornog plana općine Svetvinčenat», predsjednik Općinskog vijeća najavio je njeno sazivanje u najkraćem mogućem roku. Elvis Baćac iz Marčane opisao je prisutnima iskustva mještana Marčane koji su na sudu uspjeli srušiti rješenja Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti dva kamenoloma za okoliš na području njihove općine te je ponudio pomoć inicijativi građana iz susjedne općine.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre je u svom izlaganju naglasila važnost sudjelovanja javnosti u javnoj raspravi te najavila podršku u postupku procjene utjecaja na okoliš.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.