Građanke i građani Pazina i ove godine sudjeluju u kreiranju Proračuna!

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah, danas, 8. rujna 2016. godine, na konferenciji za medije održanoj u Gradu Pazinu najavili su daljnje aktivnosti u sklopu provedbe projekta Pazi(n) proračun!.

Riječ je o projektu koji je prvi puta proveden 2014. godine, a kojemu je cilj uključivanje građana u proces donošenja proračuna za 2017. godinu.

Prošle godine, građani su za iznos od 300.000 kn koliko im je dano na raspolaganje, odabrali 20 malih komunalnih akcija od kojih je većina već provedena.

Ove godine, Grad Pazin je zaprimao prijedloge malih komunalnih akcija od 23.06.2016. do 01.08.2016. godine putem e-maila, pošte i osobnim dolaskom te je u tom razdoblju zaprimljeno oko 130 prijedloga različitih komunalnih akcija što je po broju približno kao prethodne godine.

Po zaprimanju prijedloga, radni tim djelatnika Grada Pazina započeo je s analizom i procjenom njihove financijske vrijednosti, kako bi sve bilo spremno za javne rasprave po mjesnim odborima tijekom ovog mjeseca (rujna). Dio prijava izlazi iz financijskih, pravnih ili prostornih okvira malih komunalnih akcija, a dio se odnosi na godišnji program tekućeg održavanja komunalne infrastrukture, pa se o njima neće moći glasati u okviru komunalnih akcija. Ipak, o svakoj zaprimljenoj prijavi građani će na javnoj raspravi dobiti povratnu informaciju u uvodnome dijelu.

Rasprave će biti strukturirane na način da će gradski djelatnici najprije upoznati građane s gradskim proračunom, zatim predstaviti zaprimljene prijedloge nakon čega će građani imati prilike raspravljati, a potom i glasati za male komunalne akcije za koje smatraju da bi trebale biti realizirane tijekom 2017. godine.

Prethodnih godina građani su odlučivali o ukupno 300.000,00 kn, međutim kako bi udovoljili građanima koji su tijekom rasprava isticali da je iznos premali, on je povećan na sveukupno 500.000,00 kn koji će se rasporediti po mjesnim odborima na način da je za veće mjesne odbore – Pazin i Stari Pazin, planirano po 75.000,00 kn, a za ostalih 10 mjesnih odbora po 35.000,00 kn.

Osim zaprimljenih komunalnih akcija, građanima će biti prezentirani investicijski projekti od značaja za grad Pazin – izgradnja doma za starije i nemoćne, autobusnog kolodvora, dogradnja Osnovne škole i Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice. Cilj Grada Pazina je osim predstavljanja projekata dobiti rang listu prioriteta prema mišljenjima građana kako bi se što kvalitetnije rasporedila sredstva u proračunu.

Prva javna rasprava održat će se u utorak, 13. rujna 2016. godine s početkom u 18.00 sati u prostorijama Mjesnog odbora Zarečje. Nakon ove javne rasprave u 20.00 sati održat će se javna rasprava u Mjesnom odboru Grdoselo. Predviđeno trajanje svake javne rasprave je 1.30 h. Raspored ostalih rasprava nalazi se u prilogu. Građani će biti dodatno obaviješteni i informirani o terminima pojedinih rasprava putem radio najava i plakata.

Gradonačelnik Grada Pazina upućuje poziv svim građankama i građanima da se pridruže tribini u njihovom mjesnom odboru, da raspravljaju i glasaju o potrebnim komunalnim intervencijama te na taj način sudjeluju u kreiranju proračuna za 2017. godinu.

pazin.hr

1 komentar na “Građanke i građani Pazina i ove godine sudjeluju u kreiranju Proračuna!”

  1. majko napisao:

    Ajme majko, a di je Inspiritfantazipark? Di će delat moja dica po ljeti? U Poreču?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.