Grade se kamper-odmorišta u unutrašnjosti Istre

ISTRA - Trošti, središte Istre SNIMIO: A. DAGOSTINVeć godinama postoje brojne privatne inicijative u zaleđu Istre za otvaranjem malih kampova i kamper-odmorišta. Pa, iako se načelno svi slažu da takvi sadržaji nedostaju unutrašnjosti Istre koju je preplavila jednolična ponuda kuća i vila za odmor, ovakve inicijative u većini slučajeva ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Glavni razlog je blokada općina ili gradova kod izdavanja građevinskih dozvola za ovakve oblike smještajnih kapaciteta koji se mogu graditi samo u građevinskim zonama.

Dok neki ne žele više kampova na svom području, drugi takve sadržaje nemaju definirane u svojim prostornim planovima, iako je primjerice za otvaranje kamper-odmorišta, kampova u domaćinstvu i kampova u seljačkom domaćinstvu dovoljno da se zemljište nalazi u građevinskom području. Šumu administracije ipak su uspjeli probiti tri investitora. Jedan u Pazinu kraj sela Škropeti, a drugi u Selini kraj Svetog Lovreča otvaraju kamper-odmorišta, dok treći investitor u Funtani kraj kampa Bijela Uvala gradi mali kamp.

Postoje svi preduvjeti, a nikako do dozvole

Ostalima bi proceduru oko dobivanja dozvola trebao olakšati projekt razvoja malih kampova kojeg provode Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Udruga ruralnih kamper-odmorišta (URKO) te pulska tvrtka Communico. Njima je povjeren posao za koji je županijski Odjel za turizam prošle godine iz Fonda za turizam dobio 300 tisuća kuna, a sa županijskim novcem vrijedi 375 tisuća kuna. Cilj je projekta, koji će biti zgotovljen do travnja, potaknuti njihovo otvaranje jer ih u Istri gotovo i nema, a traže ih oni kampisti koje ne zanima boravak u velikim kampovima koji u Istri čine najveći dio kamping ponude. Ujedno kroz ovaj projekt pružila bi im se i marketinška podrška da krenu s poslom te da Istre postane poznata i po malim kampovima, kao što je to primjerice Francuska.

– Riječ je o strateškom projektu županije kojeg podržava naš župan. Nakon višegodišnjih individualnih i zajedničkih nastojanja da se probudi ideja oko razvoja malih kampova u Istri, krajem prošle godine udružili smo se i zajedno sa županijskom Odjelom za turizam pokrenuli strukturirano razvoj projekta malih kampova u Istri. Želimo na taj način razmrsiti zamršenu situaciju oko otvaranja malih kampova. Naime, zakonski postoje sve mogućnosti da se otvaraju, ali ih u stvarnosti nitko ne može otvoriti ili to mogu izuzetno teško. Pod malim kampovima mislimo na kamper-odmorišta, kampirališta, kampove u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu te doslovce male kampove. Ovi se oblici razlikuju u minimalnim tehničkim uvjetima koje investitor pri njihovoj gradnji mora zadovoljiti, tvrdi nam Marino Brečević iz tvrtke Communico.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.