Građevinski poduzetnik Igor Ćus smatra da se slučaj u kojem je među optuženima i nekad moćni pazinski IDS-ovac Šipraka – VODI KA ZASTARI

Sud stalno odgađa raspravu, a uvijek navedu drugi razlog. Spriječenost suca, spriječenost državnog odvjetnika, postupanja u istražnom predmetu… Uvijek se nađe neki razlog, a bojim se da je cilj svega toga zastara, kaže Ćus, koji je u ovom slučaju, kojeg je on sam prijavio, i jedan od optuženih. Riječ je o izvlačenju novca koje je, kako on sam tvrdi, Ćus dogovorio s tadašnjim direktorom pazinske komunalne tvrtke Usluga i predsjednikom IDS-a Pazin Draganom Šiprakom

Moguća kaznena djela u slučaju izgradnje poslovne zgrade “Pasaj” u Pazinu, o čemu je izvještavao Glas Istre, a za koja je između ostalih optužen nekadašnji čelnik pazinskog IDS-a Dragan Šipraka, još uvijek nisu rasvijetljena. Građevinski poduzetnik Igor Ćus, koji je prijavio kaznena djela u kojima je i sam sudjelovao (a na koncu postao i prvooptuženi), smatra da je moguće da se namjerno oteže, s ciljem da nastupi zastara. Podsjetimo, riječ je o optužbama za fiktivne građevinske radove temeljem kojih je protupravno prisvojeno 124.000 kuna.

– Sud stalno odgađa raspravu, a uvijek navedu drugi razlog. Spriječenost suca, spriječenost državnog odvjetnika, postupanja u istražnom predmetu… Uvijek se nađe neki razlog, a bojim se da je cilj svega toga zastara, kaže 64-godišnji umirovljenik Igor Ćus, koji je nekoć s vlastitom tvrtkom “Ćus Inženjering”, u međuvremenu likvidiranom, surađivao u poslovima vezanim uz Grad Pazin i pazinske gradske tvrtke.

Zastara brzo dođe

Ćus je slučaj iz 2008. prijavio 2014., ali iako je prošlo pet godina, još uvijek nije poznat sudski epilog. Radilo se o optužbi za fiktivni ugovor o izvođenju građevinskih radova koji nikad nisu obavljeni. Iako je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv šest osoba, uključujući Ćusa, još 9. lipnja 2017., uključujući samog Ćusa, na Općinskom sudu u Puli još uvijek nije sazvano ni prvo ročište.

Pod optužnicom za kaznena djela krivotvorenja isprava i prijevare su se, nakon dvogodišnje detaljne istrage, uz samog Ćusa našli tadašnji direktor pazinske gradske tvrtke Usluga i predsjednik IDS-a Pazin Dragan Šipraka (danas direktor gradske tvrtke Usluga Odvodnja) te zaposlenici građevinske tvrtke “Vladimir Gortan” Gracijela Rudan, Elvis Fornežar, Goran Milohanić i Elvis Kliman (današnji pročelnik za komunalne poslove u Pazinu).

Podsjetimo, poslovna zgrada Pasaj s 26 poslovnih prostora (2.150 četvornih metara) u Trinajstićevoj ulici u Pazinu gradila se tijekom 2007. i 2008. godine. Investitor je bila gradska tvrtka Usluga, a izvođač pazinska tvrtka “Vladimir Gortan”. Iz Usluge su tada bili naveli da je cjelokupna investicija, uključujući otkup zemljišta, stajala 18 milijuna kuna, a da su poslovne prostore prodali za 22,5 milijuna kuna.

– Ako zastara u ovom slučaju nastupa za 15 godina od počinjenja djela, to znači da će nastupiti već 2023. To brzo dođe. U tom će slučaju država izgubiti 125.000 kuna, a trebao bi ih u državni proračun vratiti tadašnji direktor Usluge Šipraka, kaže Ćus.

Iako je prema optužnici prvooptužen, na pitanje boji li se da će i sam biti osuđen – Ćus odgovara da mu je u interesu da se cijeli slučaj riješi. Ipak, nada se da će kao osoba koja je prokazala korupciju dobiti samo uvjetnu kaznu.

Brza plaćanja

Ćus je sa Šiprakom započeo poslovnu suradnju još dok je Šipraka bio direktor gradske tvrtke za upravljanje stambenim zgradama Pazin d.o.o. u periodu od 1995. do 2003. Po Ćusovim riječima, Šipraka mu je pronalazio poslove, ali kako dodje, uvijek mu je morao zauzvrat raditi neke usluge. “Uvijek me držao u šaci”, kaže Ćus.

– Šipraka me ucjenjivao. Ako ćeš mi oprat’ lovu, dobit ćeš poslove, ako ne, nećeš dobiti ništa, kaže Ćus.

U ovom slučaju ga je, kako kaže, Šipraka uputio da u tvrtki “Vladimir Gortan” sastave tri računa: dva od po 22.000 kuna i treći od 80.000 kuna. Prva dva je potpisao današnji gradski pročelnik Elvis Kliman, koji je tada u “Gortanu” radio kao pravnik, a treći šef gradilišta u “Gortanu” Goran Milohanić, tvrdi Ćus.

– Prvi račun je plaćen istog dana, drugi je plaćen u roku tri dana, a treći u roku pet dana, a inače je “Gortan” plaćao u roku do dva mjeseca. Zašto su računi tako brzo plaćeni?, pita se Ćus, sugerirajući da je to jedan od dokaza da su računi plaćeni za posao koji nije obavljen.

Ćus kaže da je nakon “izvlačenja” novca iz “Gortana” taj novac predavao Šipraki. Također, kaže da su na ispitivanju u DORH-u spomenuti Milohanić, nadzorni inženjer Vladimir Šepić, ali i radnici koji su radili na tom gradilištu, svjedočili da Ćusa nikad nisu tamo vidjeli, što bi također dokazivalo da se radi o fiktivnim ugovorima.

Radi se o mućki

“Tu se nema što diskutirati, radi se o mućki”, poentira Ćus, koji je i sam u njoj sudjelovao, što ne krije. Kaže da drukčije nije mogao doći do posla, a na prijavu se odlučio kada više nije dobivao građevinske poslove od tvrtke Usluga.

– Okrenuo mi je leđa kad mi je najviše trebalo. Građevinski poslovi su bili došli u krizu i ja sam ostao bez posla. Obećavao mi je poslove, a nije mi dao ništa, kaže Ćus o motivaciji za kaznenu prijavu svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.

– DORH je dvije godine provodio istragu, ispitao je 20-ak svjedoka, razne kooperante i radnike na gradilištu, moje radnike, zatim supruge, punice… Tu se izgubilo dosta vremena. Istraga je trebala trajati 6 mjeseci i 6 mjeseci suđenje, i završena priča. A prošlo je već 5 godina, kaže Ćus, koji ipak vjeruje da će se slučaj zaključiti osudom jer, kako kaže, DORH podiže optužnicu samo kad procijeni da ima dovoljno kaznenih elemenata i sa sigurnošću vjeruje da će slučaj dobiti.

Prvo ročište bilo je zakazano za 4. prosinac 2018. pa je odgođeno za 22. svibanj 2019. “zbog postupanja u istražnom predmetu”. Zatim je odgođeno “zbog poslovne spriječenosti ODO-a Pula te nemogućnosti osiguranja zamjenika” za 17. listopad 2019., a tada “zbog spriječenosti suca” za 10. ožujak 2020. godine.

DRUGA STRANA

Dragan Šipraka, koji je optužen u slučaju malverazacija u Pazinu, TVRDI DA SE RADI O STAROJ, IZMIŠLJENOJ I NEUTEMELJENOJ PRIČI

Dragan Šipraka, bivši direktor pazinske komunalne tvrtke Usluga i predsjednika IDS-a Pazin, za kojeg poduzetnik Igor Ćus tvrdi da je sudjelovao u protupravnom stjecanju 124.000 kuna na poslu izgradnje poslovne zgrade Pasaj u Pazinu – tvrdi da se radi o staroj, izmišljenoj i neutemeljenoj priči. Podjsetimo, Ćus tvrdi i da pravosuđe namjerno odgađa ročišta u ovom slučaju i na taj način vodi cijelu priču u zastaru, iako su optužnice podignute.

– Nadam se da će nakon toliko godina sve relevantne institucije konačno odraditi posao do kraja, utvrditi činjenice i zaključiti tu priču, izjavio je Šipraka prije dvije i pol godine za Glas Istre, Šipraka je u međuvremenu direktorsku poziciju u pazinskoj Usluzi zamijenio onom pazinske Usluge odvodnje.

– Ostajem pri svojoj izjavi koju sam dao prije dvije i pol godine nakon optužnice, to jest da nemam nikakve veze s time, ponovio nam je ovog tjedna Šipraka.

Njegov odvjetnik Dino Čekada kaže:

– Što se tiče samog postupka, prije svega napominjemo kako se optuženima stavlja na teret da bi navodno počinili kazneno djelo na štetu pravne osobe čiji su udjeli isključivo u privatnom vlasništvu, dakle naglašavamo, nema govora o tome da bi se radilo o javnim sredstvima. Drugo, gospodin Ćus, koji očito medijskim putem želi vršiti pritisak na pravosuđe i sam je okrivljenik, štoviše naznačen je u svojstvu prvookrivljenika, koji se putem institucija zbog samo njemu znanih razloga “obračunava” s mojim branjenikom. Postupak je u tijeku pred sudom, rasprava je uredno zakazana za mjesec ožujak 2020. godine, te se odvija svojim tokom. Točno je da je rasprava odgađana, isključivo zbog objektivnih okolnosti, što je sasvim uobičajeno, dakle nikakvih opstrukcija, ukoliko se na to cilja, nije bilo. Mogu potvrditi da moj branjenik, kao niti ja osobno, nismo tražili odgodu niti jedne rasprave. S pitanjem zastare ne bi špekulirali budući da nam je cilj izboriti se za oslobađajuću presudu u odnosu na gospodina Šipraku, tako da o zastari ne razmišljamo, pogotovo što je uvijek moguća kako promjena zakonskih propisa, kao i promjena pravne kvalifikacije djela, a što sve može utjecati na tijek zastare. Na kraju napominjem kako je moj branjenik pred Županijskim državnim odvjetništvom iznio svoju obranu i odgovarao na sva postavljena pitanja, kojom prilikom je naravno porekao počinjenje bilo kakvog kaznenog djela.

A. Dagostin

https://www.glasistre.hr/istra/-612847

https://www.glasistre.hr/istra/dragan-sipraka-koji-je-optuzen-u-slucaju-malverazacija-u-pazinu-tvrdi-da-se-radi-o-staroj-izmisljenoj-i-neutemeljenoj-prici-612895

5 komentara na “Građevinski poduzetnik Igor Ćus smatra da se slučaj u kojem je među optuženima i nekad moćni pazinski IDS-ovac Šipraka – VODI KA ZASTARI”

 1. Đeronimo napisao:

  A tako to radi IDS, voza nas 30 godina. ča se ki još more temu čudit ?

  1. . napisao:

   Đeronimo, netko je napravio zakone za lopine. A mi stoka sitnog zuba samo mrmljamo i u kaficima pricamo. Zač se ne bunimo protiv lopovskih zakona?

   1. Anonimno napisao:

    Sve skupa zanimljivo:
    Šipraka mu je pronalazio poslove, ali kako dodje, uvijek mu je morao zauzvrat raditi neke usluge. “Uvijek me držao u šaci”, kaže Ćus.
    Kaže da drukčije nije mogao doći do posla, a na prijavu se odlučio kada više nije dobivao građevinske poslove od tvrtke Usluga.

 2. Pazinka napisao:

  Nažalost, izgleda da i opet neće gosp. Šipraka odgovarat za ništa u ovom maglovitom gradu.

  1. Anonimno napisao:

   I ne rabi. Svi znaju da je bilo i više od tega ča se samo tu piše. Dovoljno je osramoćen do kraja života. Toliko da nanke IDS više ne zna ča s njin delat. A još će tega doć van s vremenon, samo kad se neki odvaže propjevat.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.