Gradnja punog profila Ipsilona počinje u svibnju

AutocestaŽupan Ivan Jakovčić jučer je na sjednici Županijskog poglavarstva najavio da bi gradnja punog profila Istarskog ipsilona trebala početi u svibnju ove godine i to između Pule i Umaga te Kanfanara i Rogovića. Po njegovim riječima u drugoj fazi gradnje, koja bi trebala trajati od 2011. do 2014., predviđeno je da Ipsilon postane autocesta na svim svojim dijelovima.

Pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić rekao je da je Županijska uprava za ceste izradila idejno rješenje trase nove prometnice Peličeti – Pomer koja bi bila duga osam kilometara i kojom bi se rasteretio promet na ulazu u Pulu kod čvora u Šijani, dodavši da je u tijeku izrada projekta za lokacijsku dozvolu.

– Izgradnjom i rekonstrukcijom državne ceste Veli Vrh – čvor Peličeti riješio bi se ulaz u Pulu. Planirana dionica Veli Vrh – čvor Šijana duga je tri kilometra, a ona se planira izgraditi u 2009. i 2010., dok se vrijednost radova procjenjuje na 80 milijuna kuna. Za prvu fazu dionice čvor Šijana – čvor Peličeti, dužine 2,5 kilometara, u tijeku je izrada lokacijske dozvole. Vrijednost radova iznosi 40 milijuna kuna, a dovršetak gradnje predviđen je do 2009. godine, rekao je Zidarić.

Poglavarstvo je jučer podržalo gradnju novog doma za starije i nemoćne osobe u Puli, a odlučeno je da glavni investitor novog objekta bude Dom za starije i nemoćne osobe »Alfredo Štiglić«. Budući dom trebao bi se graditi u naselju Gregovica, a poglavarstva Istarske županije i Grada Pule potpisat će sporazum o financiranju izrade projektne dokumentacije, dok će se učešće u financiranju zatražiti i od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Jakovčić je rekao da su u Istri otvoreni novi domovi za starije u Buzetu i Poreču te da je u planu i njihova gradnja u Umagu i Labinu, čime bi se formirala mreža domova i tako riješio problem zbrinjavanja starijih osoba. Istaknuo je da na smještaj za dom u Puli trenutno čeka 600 osoba.

Jučer je odlučeno da će se raspisati natječaj za dodjeljivanje koncesije za pomorsku liniju Pula – Fažana – Rovinj jer za to postoji interes privatnog sektora, a prihvaćeno je i prošlogodišnje izvješće o radu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Odlukom Poglavarstva, Županija će s ukupno 200 tisuća kuna sufinancirati obnovu lokalne ceste Vranje Selo – Ćuki – izvorište Gradole u općini Vižinada.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.