Gradonačelnik Pazina prozvao Ministarstvo zaštite okoliša

go232748.JPGMinistarstvo ne radi svoj posao i to je neodrživo. Hitno na lice mjesta trebaju doći inspekcije i postupiti u skladu sa zakonom. To treba učiniti država, ja mogu samo na to upozoravati, što sada i činim. To je maksimalno što mogu i nadam se da će to biti poticaj da se reagira, rekao je konsterniran pazinski gradonačelnik Neven Rimanić jučer na konferenciji za novinare, održanoj pred privremenim skladištem opasnoga otpada Ecooperative iz Matulja u krugu bivše Pazinke. S njim su bili član Poglavarstva Renato Krulčić i Adriano Ritoša, direktor tvrtke Brati Ritoša, koja je prvi susjed Ecooperative.
Nekoliko je radnika Ecooperative izašlo i sa zanimanjem gledalo što se događa pred njihovim vratima. Sudionici konferencije za novinare kroz otvorena su vrata kratko uspjeli baciti pogled u skladište, a u jednom su trenutku radnici izgurali agregat koji je svojom bukom zaglušio gradonačelnikovo obraćanje novinarima i javnosti.

Rimanić smatra da je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva – pri izdavanju dozvole Ecooperativi za rad na lokaciji 50 do sto metara nedaleko od Pazinčice, koja je u prvoj zoni sanitarne zaštite izvorišta vode za piće – učinilo niz grubih propusta. Za to je skladište gradonačelnik saznao iz priopćenja Ministarstva zaštite okoliša medijima! Na vijećničko pitanje postavljeno ministrici Marini Matulović Dropulić odgovora nema. O pazinskoj situaciji i potrebi da se intervenira bit će sada informiran i pomoćnik ministrice za zaštitu okoliša.

Krulčić je citirao niz članaka Uredbe o uvjetima i postupanju s opasnim otpadom, na primjer da treba imati odjeljke tako da se opasni otpad skladišti po grupama i podgrupama te da za tekući otpad treba biti izgrađena razdjelna kanalizacija koja vodi u sabirnu jamu ili posudu, a instalacije trebaju biti izvedene po posebnim propisima. Skladište opasnog otpada mora se neprekidno nadzirati i osigurati od pristupa neovlaštenih osoba, što ovdje nije slučaj, veli Krulčić.
– Ne postoji vodopravna dozvola za ovu djelatnost Ecooperative u ovom objektu, jasan je Krulčić. Nije izrađena ni studija utjecaja na okoliš, koja je nužna za sve djelatnosti koje mogu biti opasne za okoliš. Da bi se ishodili minimalni tehnički uvjeti kod prenamjene poslovnog prostora, za sve potrebne radove treba imati lokacijsku dozvolu. Spomenuo je i županijsku Odluku o zonama vodozaštite u Istarskoj županiji i istraživanja kojima je utvrđeno da je ponor Pazinčice povezan s izvorištima iz kojih se Pula i južna Istra opskrbljuju vodom za piće.

Adriano Ritoša veli da je saznavši namjere Ecooperative išao u Matulje da im objasni situaciju jer on ima poslovni prostor u kojem skladišti stočnu hranu, što nije kompatibilno sa skladištenjem otpada iako su, kako veli, čelnici Ecooperative Emil Gržin i Dario Mančić uvjeravali da te djelatnosti mogu ići zajedno. Branko Belac, direktor Paccomerca, kaže da su oni također blizu, bave se hranom i u postupku su dobivanja sustava HASAP i ne znaju kako će na to utjecati blizina Ecooperative.

S. BENIĆ

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.