Gradonačelnik primio najbolju hrvatsku prevoditeljicu Katarinu Zornada

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima upriličio je prijem za Katarinu Zornada, učenika IV. razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, hrvatskog pobjednika na natjecanju “Juvenes Translatores”, zajedno s njenom mentoricom prof. Goranom Družeta te ravnateljem škole Josipom Šiklićem.

Zornada je sudjelovala na ovom natjecanju u organizaciji Glavne uprave za pisano prevođenje Europske komisije za učenike do 17 godina. Na tom je natjecanju sudjelovalo više od 3.200 učenika iz 740 srednjih škola iz svih zemalja Europske unije, a ocjenjivački odbor odabrao je 28 pobjednika, po jednog iz svake države članice.

Zornada, koja živi u Nugli, je kao hrvatska pobjednica prevodila s engleskog na hrvatski jezik tekst koji su napisali prevoditelji Europske komisije, a tema je bila prijevod pisma koje jedan volonter šalje nekom svom bliskom prijatelju. – Budući da je to pismo bilo prilično ležerno, ostavilo nam je dosta prostora za interpretaciju, istakla je Zornada. Nakon ocjenjivanja svih prijevoda iz Hrvatske – ukupno njih 55, prevoditelji Europske komisije ocijenili su Zornadin prijevod kao najtečniji i najkreativniji te ju proglasili najboljiom mladom prevoditeljicom u Hrvatskoj. – Među 11 škola koje su izvučene, svaka je dala po pet natjecatelja. Kako je u našoj školi bio veliki interes za tim natjecanjem, morali smo izvršiti pretselekciju kandidata koji su morali biti 1998. godište, istakla je mentorica Družeta. Zornada očekuje put u Bruxelles na podjelu priznanja 14. travnja ove godine, a planira uskoro upisati studij matematike što govori puno o njenoj svestranosti.

Gradonačelnik Krulčić je podsjetio da je lanjske godine na istom natjecanju pobjednik bio također pazinski srednjoškolac – Luka Planinić iz Kolegija, što je dokaz da je Pazin centar obrazovanja i sustav koji stvara kvalitetne mlade ljude. Uz njega na prijemu su bili pročelnica Nevija Srdoč iz Upavnog odjela za društvene djelatnosti te Anton Finderle, viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje.

pazin.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.