Gradska knjižnica: Dan bez zakasnine i besplatan upis

Državni arhiv u PazinuHrvatsko-slovensko ferijalno Društvo „Istra“ prijavljuje time, da će u nedjelju dne 7.II.1909. u 4½ sata poslije podne u velikoj dvorani „Narodnog doma“ u Pazinu obdržavati zabavu uz koncerat, šaloigru i ples prigodom otvaranja „Pučke knjižnice“.

Preuzeto iz dokumenta koji se čuva u Državnom arhivu u Pazinu, kutija 111

U subotu, 7. veljače 2009. godine, 100 godina kasnije, posjetiteljima knjižnice poklanjamo dan bez zakasnina te besplatan upis ili obnovu članstva koje je isteklo.

Gradska knjižnica Pazin

Kratka povijest knjižnice

Počeci knjižničarstva u Pazinu vezani su uz osnivanje čitalačkih društava i hrvatskih čitaonica. Krajem 19. i početkom 20. st. ta se društva osnivaju u cijeloj Istri pa je tako 1897.godine osnovana Hrvatska čitaonica u Pazinu. Na čelu s dr. Šimom Kurelićem okupila je oko sebe najvrsnije hrvatske intelektualce u gradu. Djelovala je u skučenim prostorima u centru grada do izgradnje Narodnog doma 1906. godine.
Narodni dom je u svojim prostorima udomio čitaonicu, a zaslugom pazinskih čitaoničara i potporom Hrvatsko-slovenskog ferijalnog društva “Istra” i knjižnicu. S ciljem prosvjećivanja širih društvenih slojeva 7. veljače 1909. godine otvorena je Pučka knjižnica, koja već 1910. godine postaje najveća javna knjižnica u Istri s 1030 knjiga u svom fondu, a u godinu dana izdala je 866 knjiga na posudbu. Rad knjižnice financirala je općina, a knjige su se prikupljale i darom.
Raspadom Austro-Ugarske monarhije na kraju 1. svj. rata i talijanskim zaposjedanjem Istre dolazi do zatvaranja hrvatskih čitaonica i pučkih knjižnica.
50-ih godina 20 st. ponovno se osnivaju pučke / narodne knjižnice u Istri pa tako i u Pazinu. Kao godina osnutka Gradske knjižnice navodi se 1945. godina, a od 1960. godine, tj. od osnutka Narodnog sveučilišta djeluje u njegovu sastavu. Tijekom godina mijenjala je često lokacije na kojima je djelovala. Izgradnjom Spomen doma sjedinjenja i slobode 1981. godine knjižnica seli u nove prostore u samom centru grada gdje je smještena i danas.
Knjižnica i čitaonica djelovala je kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu do kraja 2007. godine.
Gradska knjižnica Pazin je kao samostalna javna ustanova počela je djelovati 1. siječnja 2008. godine

3 komentara na “Gradska knjižnica: Dan bez zakasnine i besplatan upis”

 1. pazinjanka napisao:

  Svaka čast. Sve se više i češće događaju razna zbivanja u knjižnici – za velike i male!
  Samo tako naprijed!

 2. jazbac napisao:

  ke trube.jučer san plati 80 kuna u knjižnici

 3. dandjelo napisao:

  i ja. ali jeb… , kad ne pazimo i pre često su nam opraštali…

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.