Gradski proračun smanjen za jednu petinu: Ove godine ništa od autobusnog kolodvora, ali ide proširenje dječjeg vrtića

Na posljednjem zasjedanju pazinskog Gradskog vijeća, iako smo tek u prvom kvartalu godine, gradski je proračun na prihodovnoj strani smanjen za jednu petinu, odnosno 20 posto, s planiranih 109,7 na 87,4 milijun kuna, a do takvog je smanjenja došlo ponajviše stoga što je izbačen projekt novog autobusnog kolodvora za što je bilo planirano 16,9 milijuna kuna.

– Unatoč najavama iz Ministarstva prometa natječaj još uvijek nije raspisan i ne znamo kada će biti, tako da nije realno da će bilo kakvi radovi započeti tijekom ove godine, kazala je gradska financijska pročelnica Maja Stranić Grah. U proračun je pak uvršten projekt proširenja pazinskog dječjeg vrtića (4,6 milijuna kuna) kojeg prije nije bilo u proračunu, a u međuvremenu je projekt prošao na natječaju iz Programa ruralnog razvoja.

Nejasni i neprecizni odgovori pročelnika

Jedan od tri glavna razloga za rebalans je i izgradnja ceste u poduzetničkoj zoni Ciburi, koja zbog proceduralnih grešaka nije prošla na natječaju, pa će se sada financirati iz dugoročnog zajma u iznosu od 3,5 milijuna kuna.

Više se vijećnika požalilo na slabašan program komunalne izgradnje, javne rasvjete i asfaltiranja cesta na što im je pročelnica Stranić Grah plastično opisala da Grad raspolaže s 10 milijuna kuna prihoda za tu namjenu (8,2 milijuna kuna od komunalne naknade i doprinosa te ostatak od prodaje zemljišta). Od te svote četiri milijuna ide direktno na održavanje komunalne infrastrukture, a 0,7 milijuna na plaćanje struje za rasvjetu pa preostaje 5,3 milijuna kuna s čime treba zadovoljiti mnoge.

No, ono što je obilježilo ovo zasjedanje bili su neplodni dijalozi između vijećnika i komunalnog pročelnika Elvisa Klimana. Nekoliko konkretnih pitanja pročelnik je barem dijelom eskivirao ili su odgovori bili prilično nejasni i neprecizni pa su vijećnici, a time i javnost ostali uskraćeni za neke informacije. Tako je uslijed rebalansa proračuna vijećnicu Suzanu Jašić (SDP) zanimalo na što se odnosi uvrštena stavka izgradnja separatora mješovite kanalizacije u vrijednosti od 586 tisuća kuna, gdje će se on graditi i što će se time dobiti.

– O stručnim bi stvarima trebali govoriti stručnjaci, mi smo stručnjaci za ono što jesmo, po pitanju separatora mi dobijemo prijedloge, saslušamo, tako da o tehničkim podacima ovdje nema mjesta priči, kazao je pročelnik Kliman uputivši vijećnicu da zatraži pisani odgovor. Na vijećničino inzistiranje na odgovoru pokušao je pripomoći predstojnik Ureda grada Zoran Sloković kazavši da se radi o lokaciji u blizini Kaštela.

Hoće li Grad platiti sanaciju Lakote?

Gradonačelnik Renato Krulčić pojasnio je opću funkciju separatora, ali također od njega nismo uspjeli doznati točnu lokaciju zahvata i što će se njime postići. Vjerojatno bi o tome više znao direktor komunalnog poduzeća Usluga Dragan Šipraka, međutim, tada je već napustio sjednicu.

Vijećnica Jašić pitala je nadalje za koje se konkretno radove planira 20 tisuća kuna u proračunu za sanaciju deponija Lakota.

– Koliko će troškovi konačno iznositi mi još ne znamo, kazao je pročelnik Kliman dodavši da su to inicijalna sredstva za početak sanacije. Ostalo je tako nejasno hoće li i Grad (su)financirati sanaciju deponija Lakota iako se dosad govorilo da će sanaciju financirati Hrvatske vode. Sličan odgovor s nabrajanjem cifri i nejasnim zaključkom vijećnica je dobila od pročelnika i na pitanje o povećanju ulaganja u javnu rasvjetu za 200 tisuća kuna. Izvjesno je samo da Grad prati dinamiku izgradnje sustava odvodnje Istarskog vodozaštitnog sustava u mjestima na Pazinštini i tome prilagođava vlastita sredstva.

Tijekom aktualnog sata Marko Breščić (IDS) zatražio je da se sanira cesta prema napuštenom zaseoku Gambari kraj Kršikle s obzirom da su dvije obitelji zainteresirane za stanovanjem ondje, na što je pročelnik Kliman odgovorio da će se cesta sanirati kroz 20 dana. Također je zatražio da se sanira odron (koji je u zadnjih dva desetljeća saniran već 15-ak puta op. n.) na cesti Pazin-Zarečje kod sela Dušani. Pročelnik je kazao da će se pristupiti izradi izvedbeno-tehničkog projekta kojim bi se postiglo “malo trajnije” rješenje.

Vijećnici su jednoglasno odobrili izradu Urbanističkog plana uređenja radne zone Podberam, odluku o sufinanciranju dadilja i privatnog predškolskog odgoja i plan civilne zaštite za koju ove godine nema značajnijih sredstava.

Sanacije Lakote je kod Hrvatskih voda

Informaciju o sanaciji kanala na vodotoku bujice Drazej i odlagalištu inertnog otpada Lakota dao je direktor pazinske Usluge Dragan Šipraka. Jedino novo što se moglo doznati je da je ponovo prolongiran rok za dovršetak izgradnje kanala koji bi trebao biti dovršen u idućih mjesec dana, a pritom je direktor Šipraka naglasio da Usluga nije sudionik izgradnje i ne može utjecati na dinamiku radova. Suzana Jašić (SDP) je pitala jesu li Usluga i Grad Pazin spremni zainteresiranoj javnosti dati na uvid svu dokumentaciju koju posjeduje vezano za Lakotu?

– Apsolutno da, prema Zakonu o pravu na informacije, odgovorio je gradonačelnik Renato Krulčić, a slično je ponovio Šipraka. Na pitanje ima li Grad u svom posjedu projekt sanacije Lakote gradonačelnik je odgovorio da ga imaju Hrvatske vode, a da ga je gradska uprava vidjela. Danijel Lušić (HNS) je pitao kako to da je Usluga 7. veljače bila objavila da je očistila svo smeće iz vodotoka Pazinčice kada je dva dana nakon toga održana volonterska akcija u kojoj su građani sakupili velike količine smeća. Šipraka je odgovorio da je tada Usluga započela sa stalnim motrenjem i čišćenjem vodotoka, pa su tako i prošli tjedan iz njega izvukli 580 kilograma otpada. Boris Demark (SDP) je upozorio na “pomor živog svijeta” vodotoka, na što je gradonačelnik Krulčić odgovorio da Grad nije zaprimio nikakvu prijavu o ekocidu.

https://www.glasistre.hr/pula/gradski-proracun-smanjen-za-jednu-petinu-s-planiranih-1097-na-874-milijun-kuna-ove-godine-nista-od-autobusnog-kolodvora-ali-ide-prosirenje-djecjeg-vrtica-583728

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.