Gradsko vijeće o proračunu

Pazin - zgrada općine29. sjednica Gradskog vijeća grada Pazina održana je u utorak 30. listopada uz nazočnost dvanaestorice vijećnika. Odsutan je bio samo IDS-ovac Robi Ujčić. Aktualni sat obilovao je brojnim pitanjima vijećnika na koja su nadležni obećali pismene odgovore. Bez rasprave je prihvaćena informacija Policijske postaje Pazin o stanju sigurnosti za prvih devet mjeseci ove godine. U gotovo svim promatranim segmentima broj prekršaja je smanjen, a nije zabilježen ni jedan događaj koji bi ozbiljnije narušio sigurnost građana.O realizaciji godišnjeg programa u prošloj i planovima za ovu školsku godinu vijećnike su upoznali čelnici Osnovne škole “Vladimir Nazor” Pazin koji su i ovog puta zatražili da se osiguraju uvjeti za rad škole u jednoj smjeni i preispita postojeća mreža škola na Pazinštini. Ove je godine u matičnoj školi formiran razredni odjel za učenike s teškoćama u razvoju, a zajedno s buzetskom osnovnom školom zaposlen je i logoped na pola radnog vremena. Od ponedjeljka, 5. studenog započinje s radom produženi boravak učenika u školi koji će uz roditelje sufinancirati i Grad Pazin.

Pred vijećnicima se ponovo našla Odluka o upravljanju poslovnim prostorom na koju je podneseno 17 amandmana veći dio kojih je prihvaćen od strane nadležnog odjela i Gradskog poglavarstva. Predlagači odbijenih amandmana složili su se s iznesenim obrazloženjem, jedino nezavisni Dragan Družeta nije prihvatio odbijanje svog amandmana u vezi dodjele poslovnog prostora udrugama bez natječaja. Družetin amandman nisu prihvatili ni vijećnici. Gradsko je vijeće donijelo dopunu Odluke o ustrojstvu Gradske uprave kojom se predviđa osnivanje Službe za unutarnju reviziju koja bi temeljem zakona trebala započeti s radom do 04. siječnja 2008. Van snage stavljena je odluka o osnivanju Gradskog vijeća mladih te je istovremeno pokrenut postupak i upućen javni poziv za predlaganje kandidata za članove Gradskog savjeta mladih Grada Pazina.

Kraj trosatne sjednice gradski su vijećnici posvetili proračunu, najprije izvršenju ovogodišnjeg, a zatim i nacrtu za 2008. godinu. Uz pohvale devetomjesečnom izvršenju ovogodišnjeg proračuna upućeno je i nekoliko zamjerki i pitanja. Stjepan Gabrić ukazao je na brojne proračunske pozicije koje u devet mjeseci nisu uopće realizirane ili su ostvarene u vrlo malom postotku, te upitao kako će se to realizirati do kraja godine. Pročelnik Ćus je ponovio da se realizacija proračuna kako s prihodovne tako i s rashodovne strane intenzivira u zadnjem tromjesečju te da očekuje kako će se svi rashodi ostvariti do kraja godine. Vijećnicima je i prezentiran prvi nacrt prijedloga proračuna za slijedeću godinu koji bi temeljem pozitivnih tendencija u pazinskom gospodarstvu trebao biti veći za 17% od ovogodišnjeg i iznosio bi 58.457.000 kuna. Do 20. studenog određen je rok za podnošenje prijedloga za uvrštenje u proračun za 2008., a na sjednici je ukazano na nekoliko predloženih stavki. Marija Ivić Kačan (HDZ) uočila je veliko povećanje izdvajanja za sport rekavši da nema ništa protiv toga, ali je upitala hoće li se moći to i realizirati. Gradske donacije sportskim klubovima komentirao je i Bruno Rabar(SDP) koji smatra da visinu sredstava klubovi trebaju dobivati prema rangu natjecanja u kojem se nalaze. Do kraja godine najavljen je još jedan, a možda i dva rebalansa ovogodišnjeg proračuna, a o pristiglim prijedlozima za uvrštenje u proračun za iduću godinu raspravljat će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Dario Brajković
“Radio 052”

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.