Gradu Pazinu odobrena sredstva iz programa Interreg Italija-Hrvatska za projekt I_Archeo.S

Projekt I_Archeo.S. – Integrated System of the natural and Cultural Heritage and the Cultural Activities prijavljen je na  poziv pod nazivom „Standard +” koji označava projektne inicijative koje kapitaliziraju već provedene projekte suradnje u prethodnom Programskom razdoblju 2007-2013 u okviru Programa transnacionalne suradnje Jugoistočne Europe (SEE), Programa Mediteran (MED) i Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. Riječ je o projektu koji kapitalizira dostignute ciljeve u okviru provedenog projekta Archeo.S. koji se je u Gradu Pazinu provodio u vremenu od ožujka 2011. do kolovoza 2013.godine  a sufinanciran je sredstvima iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic.

Ukupno 22 projektna prijedloga odobrena su za financiranje putem „Standard +” poziva na dostavu projektnih prijedloga, koji je bio objavljen u ožujku ove godine u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2020, s više od 18,6 milijuna eura europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

Projekt I_Archeo.S. ukupne vrijednosti 1.176.243,00 € započet će s provedbom u siječnju 2018. godine sa očekivanim trajanjem 18 mjeseci. Cilj projekta I_Archeo.S. je izgraditi integrirani sustav usluga za kulturnu i prirodnu baštinu s ciljem održivog ekonomskog razvoja. Očekivana promjena je bolja i ravnomjernija raspodjela turističkih kretanja tijekom godine te smanjenje pritiska posjetitelja na obalne gradove, pomicanje kretanja turista u unutrašnjost ili na jesenski i zimski period, ili na područja rjeđe posjećena ili pogođena nepovoljnim vremenskim događajima.

Projekt se provodi u partnerstvu šest partnera iz Italije i Hrvatske: Consorzio Teatro Publico Pugliese, Bari je nositelj projekta a ostali partneri uz Grad Pazin su Regione Abruzzo, L’Aquila i Marche Theatro scarl, Ancona te Pučko otvoreno učilište Poreč i Grad Crikvenica.

Ukupni iznos projekta za Grad Pazin iznosi 148.215,00 € od kojih se 128.073,75 € sufinancira iz Fonda (ERDF) a 22.232,25 € iznosi vlastito sufinanciranje projekta.

Projekt I_Archeo.S. će uključivati set aktivnosti usmjerenih na okupljanje ključnih dionika malih i srednjih poduzetnika i javnih institucija iz područja održivog turizma, upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom, kulturnih operatera, tradicionalnih zanata i sl. u javno-privatni klaster kojemu je cilj stvaranje novih turističkih itinerara od zajedničkog interesa, a potom i set aktivnosti usmjerenih na samu realizaciju novih turističkih itinerara koje će uključivati pilot akciju za testiranje i demonstriranje učinkovitosti predviđenih aktivnosti, učinkovitosti “Integriranog sustava prirodne i kulturne baštine i kulturnih aktivnosti” te za unapređenje i promicanje materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.