Grafička izložba Noela Šurana otvorena u Etnografskom muzeju Istre

noel_suran1.jpgGrafička izložba “Otisci” mladog Lindarca Noela Šurana, studenta pete godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, otvorena je u srijedu u povodu Tjedna istarskih muzeja u Etnografskom muzeju Istre.

Izložba je smještena u starom postavu muzeja, točnije na mjestu na kojem se nalazi etnografski prikazana starinska istarska kuhinja i blagovaonica, pa se na prvi pogled ne može dokučiti što je Šuranova zbirka, a što stari postav. No, povezivanjem dviju tematski srodnih izložbi htjelo se aktualizirati stari, pomalo i zastarjeli postav te prikazati da se etnografskom gradom može i poigrati. Šuran je izložio pet grafičkih radova zajedno s pripadajućim fotografijama tijekom umjetničkog stvaranja, kao i simpatičnim tekstualnim pojašnjenjem nastanka grafika.

“Iskoristio sam činjenicu da današnja umjetnost podnosi poigravanje sa svakodnevnim predmetima”, kazao je Šuran koji je primjerice otiskivao ureze nastale od rezanja kobasica na stiroporskim tanjurima s pučke fešte u Žejanama pri čemu su nastale “zanimljive grafike s kojih se može očitati temperament ljudi prilikom rituala hranjenja”.

Slični otisci “duboreza” nastali su u grafičkom radu “Knjiga iz Rotonde” gdje je tiskao drvene pladnjeve iz mjesne pizzerije na “papir za omatanje kruha i uvezao u kutiju za pizzu”, dok je u grafici “Megačentrin” izradenoj u tehnici slijepog tiska kao matricu koristio plastične kašete.

U radu “Bijela knjiga” takoder u tehnici slijepog tiska otisnuo je čentrine bake Milke Šajina, a u radu “Kovačeva knjiga” smještenom u kovačnici EMI-ja otiske ruku bravara Rudolfa Bibulića na metalnim površinama uvezanim u knjižnu konstrukciju. “Radi se o reativnom bavljenju kulturom svakodnevice koja će se jednom, možda za sto godina, promatrati kao tradicija”, kazala je ravnateljica EMI-ja Lidija Nikočević, a riječ su uzele i više savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje Zvjezdana Prohaska i Anita Gergorić pohvalivši Šuranov umjetnički rad kojim se bavi iskreno i s ljubavlju prema tradiciji.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.