“Grem z vlakom” iz Ljubljane u Istru na manifestacije

2Pod sloganom “Grem z vlakom” i “Okolju prijazna pot v Istro”, Slovenske željeznice uoči ljetne sezone uspostavljaju nove željezničke turističke veze prema Istri. Prvi vlak koji će najaviti početak novih turističkih linija krenut će iz Ljubljane 28. svibnja u 8 sati. Zadnja stanica ove promotivne vožnje toga će dana biti Pazin, gdje će predstavnici SŽ – Putnički promet s predstavnicima istarskih gradova i općina potpisati povelju o suradnji kojom žele jačati željezničke veze na pograničnom području između Slovenije i Hrvatske i oblikovati zajedničku turističku ponudu na istarskom poluotoku. Ne radi se o redovnim linijama, već povremenim, prema potrebi, za određene manifestacije i programe koje se u Istri turistima nude od biciklizma do slobodnog penjanja, gastro i drugih manifestacija i koncerata.

Od 2013. vlak Ljubljana – Pula

– Istra je izuzetno područje koje nudi izletnicima i turistima brojne mogućnosti za odmor, razgledavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti te razne turističke manifestacije. S projektom Istra želimo upotpuniti našu ponudu prijevoza u Istri te na istarski poluotok dovesti što je moguće više posjetitelja, ugodno, udobno i naravno bezbrižno, vodeći se time da je od svih vrsta prometa željeznički promet ekološki najprihvatljiviji. U prošloj godini u Istru smo zajedno s Hrvatskim željeznicama doveli oko šest tisuća gostiju iz svih krajeva Europe. Stoga smo uvjereni da je jačanje željezničkih veza s Istrom, u kombinaciji s atraktivnom ponudom brojnih istarskih područja, dobitna kombinacija kako za Istarsku županiju i općine i gradove tako i za nas kao prijevoznike, izjavio je Jože Bonča iz Slovenskih željeznica – Putničkog prometa.

Nova ljetna povremena željeznička linija upotpunit će postojeće veze koje su između Hrvatske i Slovenije u Istri nanovo uspostavljene krajem 2013. godine kada je HŽ Putnički prijevoz u suradnji sa Slovenskim željeznicama uveo svakodnevnu liniju na relaciji Ljubljana – Pula i obratno, s presjedanjem putnika u Buzetu i Divači.

Istra u željezničkoj mreži Europe

Uspostavljanjem svakodnevne željezničke veze između Istre i Slovenije krajem 2013. godine, podsjetimo, istarski poluotok se ponovo željeznicom povezao s Europom. Realizirana je time inicijativa koju su pokrenuli dr. Josip Orbanić, rodom iz Žminja, bivši član uprave slovenskih željeznica, te Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sa sjedištem u Rakitovcu. Ovu inicijativu podržali su ministri prometa obiju država, istarski župan i saborski zastupnici iz Istre, a Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju godinama je lobiralo za revitalizaciju željezničkog prometa između Pule i Ljubljane u cilju povećanja turističke ponude, ali i povezivanja Istre u željezničku mrežu Europske unije.

Slovenske željeznice jačaju željezničke veze s Hrvatskom

U SŽ-Putničkom prometu, ističe Jože Bonča, kontinuirano rade na jačanju željezničkih veza sa Hrvatskom, posebice sa pograničnim područjima. Nove željezničke veze nude velike mogućnosti razvoja na obije strane granice.

– S novim voznim redom od 14.prosinca 2014. godine, nastavljamo s dnevnim vezama između Metlike i Karlovca, između Ljubljane i Pule (Buzeta, Pazina…) i svakako s brojnim vlakovima prema Zagrebu i dalje, ističe Bonča.

– Novim voznim redom je nakon 20 godina, na radost stanovnika s obje strane granice, ponovo uspostavljena i željeznička veza između Svetog Roka i Đurmanca. Lokalni putnički vlak, koji je po starom voznom redu zaustavio na zadnjoj stanici na slovenskoj strani Rogatec, sada vozi do zadnje stanice u Đurmancu. Na toj relaciji dnevno voze čak dva vlaka. U kontekstu razvoja pograničnih područja, uspostavili smo i novu dnevnu vezu između Ormoža i Čakovca, dnevno će na toj relaciji voziti tri para vlaka. Nova željeznička veza uspostavljena je i između Lendave i Čakovca, gdje dnevno voze dva para vlaka, rekao je Bonča.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.