Grimalda: Pedesetak svirača pod dugom

grimalda_2014Susret mladih svirača “Supci pud mavricun”, u organizaciji Udruge mladih Pagubice, održan je protekle nedjelje. Ideja koju su Igor Blagonić i Emil Daus pokrenuli pred devet godina zadržala se do danas i svake je godine sve uspješnija, potvrđujući da ima mladih svirača koji njeguju istarsku tradiciju. Osim susreta svirača, Grimalda je ugostila izložbu fotografija pristiglih na raspisani foto natječaj, predstavljanje čak tri CD-a Noela Šurana simpatičnog naziva “Igrajmo se tradicijskom glazbom”, te koncert pazinske etno skupine Veja.

Uvod u ono što je posjetitelje očekivalo napravila su djeca iz vrtića u Pazinskim Novakima i dvije najmlađe sekcije folklornog društva Pazin, koja su publici pokazala da su oni već sada čuvari tradicije plešući nekoliko plesova koje su naučili.

Nakon uvodne i pozdravne riječi načelnika općine Cerovlje Emila Dausa i pročelnika županijskog odjela za kulturu Vladimira Torbice, na pozornici su se počeli redati svirači. Pedesetak svirača, skoro trideset točaka i sat i pol programa zanimljivih točaka najkraći je rezime susreta.

U odnosu na prošle godine, može se primjetiti da se smanjuje broj svirača na mih i roženice, a povećava broj svirača na harmonike, i to “štajerke”, kakve su više karekteristične za Sloveniju. Posljedično tome, i repertoar koji se mogao čuti više je bio usmjeren na susjednu nam zemlju. Ipak, Medulinci su pokazali da je njihov podmladak jako dobro ovladao tarankanjem i svirkom na roženice, pa su tako Dorian Jurkota i Mateo Radolović izveli skladbe “Nova moda” i “Novi vali”, a balon na roženice izveli su barbanci Mihael Glavaš i Tedi Trošt.

U najmanju ruku zanimljivu točku imali su i Kumpanija Kosirići iz Tinjana koji su na harmoniku, bajs i roženicu izveli popularan tamburaški hit “Zorica” što je u publici rezultiralo podijeljenim reakcijama.

Zanimljivost susreta bila je i posljednja točka, valcer “V dolini tihi” kojega su izveli Damjan Šćulac na harmonici i Letizia Ulika Roce na violini. Ovo dvoje svirača slučajno se našlo na manifestaciji te su za vrijeme trajanja službenog dijela izvježbali skladbu koju su na kraju i vrlo dobro izveli.

Prije samog susreta svirača održana je radionica za najmlađe koju je vodio Goran Farkaš, nakon čega je održano proglašenje pobjenika foto natječaja u kojemu su prva tri mjesta osvojili redom Robert Hrelja, Boris Baran i Vesna Janko Finderle.

Nakon susreta Noel Šuran predstavio je svoj trostruki CD “Igrajmo se tradicijskom glazbom” o kojem su govorili Nuša Hauser, voditeljica centra za nematerijalnu kulturu Istarske županije, Dario Marušić, istaknuti etnomuzikolog i Goran Farkaš, predsjednik udruge TradInEtno.

Za kraj susreta etno skupina Veja prikazala je drukčiji način očuvanja tradicijske glazbe predstavljajući, osim pjesama koje publika već zna, i neke nove pjesme na kojima upravo rade, te koje su po prvi puta bile odsvirane upravo za publiku u Grimaldi.

grimalda_2014

iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.