Gromovi zapalili obronke Učke

Na padinama Učke gromovi su večeras oko 17.30 sati izazvali dva velika požara, i to kod mjesta Kurelovići i Kirčija. Dimni stupovi bili su vidljivi i s Istarskog ipsilona. S obzirom da se radi o nepristupačnom šumskom području, na požarište su odmah upućena dva kanadera i air tractor koji su do 20 sati, kada su s terena opozvani zbog mraka, imali ukupno tridesetak preleta požarom zahvaćenog područja.

Na teren je s petnaestak vozila izašlo i više od pedeset profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre, odnosno javnih vatrogasnih postrojbi iz Pazina, Pule, Poreča, Umaga i Buzeta te članovi DVD-a Pazin i Lupoglav. Gasitelji su stožer formirali u mjestu Paz, odakle imaju najbolji pregled situacije na terenu. Na nogama su bili i pripadnici Službe civilne zaštite vatrogasne zajednice na čelu s Borisom Rogićem.

Prema riječima Dina Kozlevca, županijskog vatrogasnog zapovjednika, jedan je požar sinoć do 21 sat zahvatio površinu od oko osam hektara, a drugi, manji, više na brdu, površinu od oko tri hektara. Srećom, životi i imovina nisu ugroženi jer su prve kuće dosta udaljene od mjesta gdje je izbila vatra.

Situacija na terenu sinoć je bila zabrinjavajuća jer se požar iz minute u minutu širio, ali su mobilizirane sve raspoložive snage koje su čuvale požarnu frontu.

S obzirom na konfiguraciju terena, požarištima se može prići jedino iz zraka, pa se danas, osim kanadera i air tractora, očekuje i pomoć jednog helikoptera. Gašenje iz zraka počet će čim svane.

Istarski vatrogasci su cijelu noć gasili požar na Učki, a ujutro u četvrtak su im se pridružili kanaderi i helikopter. Naime, na terenu su drugog dana požara 90 vatrogasaca sa 32 vozila iz cijele Istre, iz svih postaja. Dino Kozlevac, zapovjednik istarskih vatrogasaca nam je odmah u rano jutro dao izvještaj o stanju na terenu.

– Preko noći smo uspjeli prilično prigušiti vatrenu stihiju, i ono najvažnije osigurali smo da se požar ne širi prema selima podno požarišta. Nitko nije ugrožen. Uključili smo oko 90 vatrogasaca, tri kanadera i helikopter, a po potrebi će se uključiti i Hrvatske šume, kazao nam je Kozlevac kratko.

Radi velike količine dima Opatije je doslovno u dimnoj magli, a miris zapaljenoga se osjeća gotovo do Pazina. Učka se u potpunosti izgubila u dimu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.