Grrinta i žminjski sound

GrrintaNedavno smo se upoznali s grupom Grrinta putem njihove promocije svog 1. albuma ˝Grroti˝. Dejo, Tubak, Luka, Andrejina, Pero, Ratko i Robi kao članovi Grrinte putem pjesme i dobre zabave šire riječi žminjskog dijalekta, pa je tako iz čiste ljubavi nastala posebna mješavina folk/polk/funk/punk glazbe.

Grupa se postepeno stvarala, a kako grupa tako i autorska djela. Gitarom i glasom upravlja Dejo. Tubak svira bas i električnu gitaru. Robi je također na bas gitari, dok Luka i Petar uzbuđuju publiku bubnjevima, Ratko harmonikom, a Andrejina glasom.

«Grrinta je nastala sasvim slučajno, a priča ide otprilike ovako. Jednog dana, došao sam do Tubaka s namjerom da kod njega snimim pilote nekih svojih stvari koje sam skupljao u glavi duže vrijeme. Drugog dana je on iz zafrkancije snimio bas dionice koje su zvučale fora a već treći dan pozvali smo na probu i bubnjara Luku Jelenić. Do kraja tjedna tu su već bili Ratko Benčić na harmonici i Andrejina Miličić kao back vokal i po potrebi glavni vokal. Za manje od mjesec dana već smo napravili i uvježbali desetak autorskih pjesama koje smo trebali izvesti na žminjskoj Bartulji. Međutim vrijeme nam nije bilo naklonjeno pa je sve palo u vodu. To nas nije obeshrabrilo pa smo udružili snage, u smislu stvaranja pjesama, te u vrlo kratko vrijeme napravili još desetak kompozicija koje će se naći na drugom albumu. Bio je to pravi val inspiracije. Nekoliko mjeseci kasnije pridružili su se Robi Filić na bas gitari i Petar Banko na drugom bubnju. Svi smo prijatelji i znamo se dugo godina tako da oduvijek surađujemo, na ovaj ili onaj način.» prepričao je Dejo.

Među željama Grrinte stoji snimanje drugog albuma, za kojeg su kako je i sam Dejo rekao, pjesme velikim dijelom spremne, te je, prema njegovim riječima, potrebno uhvatiti malo vremena i snimiti sve.

«Želja nam je, naravno, i da nas što vise puštaju po radiju što nam, moglo bi se reći, ide za rukom. Nismo imali većih prepreka. Mislili smo da će nam biti prepreka to što pjevamo po žminjskom dijalektu, ali ispostavilo se da je to bila prednost jer je zanimljiv i ljudima koji ga ne razumiju. Prepreka nam je i to sto većina članova svira i u drugim bendovima pa ne mogu uvijek svi doći na svirku, ali glavni cilj bio je snimiti te pjesme i napraviti svojevrsni ˝hommage˝ Žminju. Treba napomenuti da je žminjski dijalekt vrlo specifičan te kao takav dao je i našoj glazbi specifičnost i posebnost.» bile su to Dejove riječi.

Grupa Grrinta svirala je u većem broju kafića, na eventima te humanitarnim koncertima po cijeloj Istri i više od tridesetak koncerata. Kako sami govore, s glazbom se uvijek dobro zabavljaju, te imaju priliku uspostaviti nova poznanstva.

Kao dosadašnji najveći uspjeh, Grrinta može se pohvaliti albumom ˝Grroti˝ kojeg su sami osmislili, snimili i oblikovali tako da se za njega može reći da je pravi ˝made in Žminj˝ proizvod. Tu se nižu i ostali uspjesi na koje je cijela grupa jako ponosna.

«Uspjeh nam je svaka svirka, svaki put kad nas zavrte na radiju, kad nekom poklonimo CD. Sve su to mali uspjesi koji nas ispunjavaju i usrećuju. Najviše nas veseli kada vidimo da ekipa po koncertima zna i pjeva naše pjesme. Ipak najzapaženiji uspjeh nam je prvo mjesto na top ljestvici Radija Istre. Bilo je fora vidjeti se na prvom mjestu ispred O. Dragojevića, M. Grdovića, M. Kovača, J. Rozge. No, nema ljepšeg osjećaja od toga kad si na bini i kad ljudi prepoznaju da daješ sve od sebe.» pohvalio se Dejo.

Za kraj, u ime cijele grupe, Dejo posvetio je obožavateljima nekoliko riječi: «Fanovima poručujemo nek nas prate kao i do sada jer oni su također velika pokretačka snaga u svemu tome. Želimo da svatko od njih dobije svoj CD koji nije na prodaju nego ga poklanjamo svim ljudima koji su prepoznali i priznaju nas rad.».

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.