Grubiša: Ova je medalja priznanje za sav uloženi trud

2Nakon što su već odavno skinute predrasude da je boćanje sport za ljude starije životne dobi, ovih dana zorno se skida i drugi dio predrasuda, da je riječ o isključivo muškom sportu. Najzaslužnije za to su članice boćarske reprezentacije Hrvatske koje su se s netom završenog Europskog prvenstva u Italiji vratile s četiri osvojene medalje, dva srebra i dvije bronce, a jednu od njih osvojila je i učiteljica iz Pazina, Tanja Grubiša.

Tanja je samo primjer kako se upornim radom može postići sve ono što si sam poželiš, a na ovom prvenstvu zajedno s kolegicom Ivom Vlahek zacrtala si je medalju i isto u konačnici i ostvarila. Iz Italije su se Tanja i Iva vratile sa srebrnim medaljama osvojenim u paru.

A sve je počelo prije točno deset godina kada je Tanja na nagovor pokojnog oca Antona Turčinovića bacila prvu boću.

– Moj je otac u Pazinu tada vodio školu boćanja i osnovao prvu žensku boćarsku ekipu u Istri. U tome ga je potaknula moja susjeda koja je dugo godina živjela u Francuskoj gdje su žene u boćanju redovita i normalna pojava. Ja sam se tada, već kao majka dvojice sinova, priključila kao nekakva rezerva, ali kad sam probala, vidjela sam da zapravo i imam neki osjećaj za boće. I tako sam postala redovita na treninzima.

Kruna je svega dosadašnjeg rada ova medalja koju posvećujem upravo svom pokojnom ocu – rekla je Tanja Grubiša.

Nitko nije ni mogao slutiti da će to bacanje boće prije deset godina dovesti do situacije da će Tanja danas biti vrhunski boćarski stručnjak i jedini ženski boćarski trener u Hrvatskoj. U početku se sve svodilo na igranje s muškim kolegama, dok se danas u Hrvatskoj igra i Prva liga boćarica.

– Drago mi je što se u ovih deset godina žensko boćanje u Istri razvilo i da sad imamo više od pedeset registriranih boćarica. Kad smo mi počele, igrale smo isključivo protiv muškaraca, što je puno teže. Krenule smo s igranjem u BK Pazin, pa potom u BK Puris u Svetom Petru, a sada igramo u BK Labin. Sad je već normalno da se organiziraju i ženski turniri, zasebno, paralelno s muškima. Za razvoj ženskog boćanja sve te godine brine Istarski boćarski savez i to, očito, vrlo uspješno.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.