Grupa Veja i novo osjećanje etno-glazbe

Osmi TradInEtno festival, koji u organizaciji istoimene udruge promovira tzv. world music odnosno novi pristup etno-glazbi i integraciju tradicionalne baštine u suvremenosti, otvoren je u subotu navečer u pazinskom Kaštelu koncertom grupe Veja.

Otvarajući festival, predstavnik organizatora i frontman grupe Veja Goran Farkaš istaknuo je njegov međunarodni karakter i najavio niz zanimljivih festivalskih događanja u osam festivalskih dana, sve do subote, 16. srpnja. Od ponedjeljka do srijede tako će se u pazinskom Parku narodnog ustanka u centru grada prijepodne održavati radionice za djecu, a od ponedjeljka do petka popodnevne vokalne, plesne i instrumentalne radionice za odrasle. U večernjim satima će se od ponedjeljka do srijede u istom parku prikazivati etno-filmovi, a u večernjim koncertima i sessionima nastupat će u utorak Lidija Dokuzović trio (Hrvatska-Švedska), u srijedu Cirkusz-KA (Mađarska), u četvrtak Kries (Hrvatska), u petak Zykopops (Velika Britanija-Hrvatska-Švedska), te u subotu na zatvaranju festivala, nakon prezentacije programa festivalskih radionica, Ti’kaniki Maloya (Francuska).

Sudionike i goste festivala pozdravio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a zatim je uslijedio koncert grupe Veja, pazinskog sastava koji njeguje etno-glazbu na glazbenim tradicijama Istre i susjednih regija, u vlastitoj reinterpretaciji i izvrsnim glazbenim aranžmanima bliskim progresivnom odnosno simfo-rocku šezdesetih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Veja je predstavila materijal sa svog prvog albuma “Dolina mlinova”, u kome dominira vrlo atmosferična pjesma “Anka”, i nekoliko novih pjesama kojima se više otvara bržim i plesnijim ritmovima, ali u sporijim pjesmama zadržavajući mističnu atmosferu i bogato aranžmansko dočaravanje zvukova prirode u razna doba dana. Pjevač i multiinstrumentalist Goran Farkaš odlično upravlja dramaturgijom nastupa i pojedinih pjesama, a preskačući kao od šale s miha na violinu ili s drvene frule na tamburicu, odlično se uživljava u uloge likova pjesama ili pripovjedača radnje u njima; Marko Pernić na harmonici vrlo kreativno od Farkaša preuzima melodijske linije, kontrapunktira Farkaševim instrumentima, ili održava pozadinsku dramatičnost za vrijeme vokalnih dionica; Saša Farkaš na gitari upotpunjuje bogatstvo ukupnog zvuka benda; Sebastijan Demark na bas-gitari odlično drži ritmičke temelje svih kompozicija, a Ljuban Rajić na udaraljkama ima dvojaku ulogu, ujedno i pokriva ritmičku dinamiku svih izvedbi, i označava trenutke dramaturške kulminacije pojedinih pjesama intervencijama koje zapravo imaju značaj zvučnih efekata. Grupa Veja, na radost obožavatelja, često nastupa, i njihovi su koncerti uvijek kombinacija onog divljeg, onog mističnog, i onog duhovito-humorističnog segmenta tradicijske glazbene baštine. Njihove pjesme doslovce pričaju priče, tako da je ovaj zaokruženi koncert na otvorenju ovogodišnjeg TradInEtno festivala simbolični naznačio i njegov smisao: traganje za novom osjećajnošću etno-glazbe na kreativnim spojevima tradicije i suvremenosti.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.