GSŠJD: Obnovljeni prostori knjižnice i čitaonice

U povodu Mjeseca hrvatske knjige u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin otvoreni su prostori obnovljene knjižnice i čitaonice. Današnja zgrada škole sagrađena je 1992. godine, ali u nju se redovito ulaže kako bi se stvorili uvjeti koji mogu udovoljiti suvremenim potrebama održavanja nastave, pa je u tom nastojanju obnovljena i knjižnica.

Poticaj za obnovu knjižnice i čitaonice došao je od Davora Tomca i tvrtke Špina d.o.o Poreč koja je darovala keramičke pločice vrijedne 30 tisuća kuna. Uz to u sklopu programa investicijskog održavanja Istarska županija osigurala je sredstva za obnovu dijela pročelja školske zgrade u iznosu do 110 tisuća kuna, rekao je na otvaranju knjižnice prof. Josip Šiklić, ravnatelj Škole.

No, kako bi se u potpunosti obnovilo knjižnicu i čitaonicu trebala su dodatna sredstva koja je Škola, u visini od 130 tisuća kuna, osigurala posredovanjem u sezonskom zapošljavanju učenika. Zahvaljujući ovim investicijama stvoreni su kvalitetni prostori za rad knjižnice, a nova će čitaonica, osim svojoj primarnoj namjeni služiti kao prostor za razne nastavne i izvan nastavne sadržaje.

Kada je obnova bila dovršena tvrtka “Koplast” iz Pazina darovala je školi stolice za čitaonicu ukupne vrijednosti 13 tisuća kuna. Stoga je u ovoj prigodi ravnatelj Šiklić donatorima od srca zahvalio i uručio zahvalnice. Voditeljica knjižnice prof. Magda Rimanić upoznala je goste, među kojima su bile Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Ureda državne uprave u Istarskoj županiji i Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela Upravni odjel za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, s brojnim aktivnostima knjižnice.

Osim osnovne djelatnosti ova knjižnica organizira, među učenicima i profesorima iznimno popularan pub kviz, zatim natjecanja u čitanju, na razne načine izložbama i igrokazima obilježava obljetnice poznatih ličnosti, vodi radionice o ljekovitom bilju, ali i razne druge sadržaje u kojima već pokoljenjima sudjeluje veliki broj učenika. Ova je knjižnica, prva među školskim knjižnicama u Hrvatskoj, uvela knjigomat za vraćanje knjiga izvan radnog vremena knjižnice.

Ovom je prigodom Rimanić s učenicama Tinom Maretić i Elenom Krištofić, postavila izložbu starih knjiga koje se čuvaju u našoj Školi. Najstarija je od njih knjiga iz botanike objavljena 1777., a sadrži crteže biljaka i njihovih dijelova. Prvi dio izložbe posvećen je leksikografiji, jeziku i književnosti, pa su u tom dijelu, između ostalih, izložene knjige poput Brozovićeva pravopisa iz 1904. Voltićeva Ričoslovnika iz 1803., te pjesme Dragutina  Domjanića, Stanka Vraza i Petra Preradovića s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Nakon toga slijede knjige iz biologije uglavnom prevedene s njemačkog na hrvatski jezik. Odnosno, kako na njima piše pohrvaćene, a jednu je od njih pohrvatio znameniti hrvatski entomolog iz 19. i početka 20. stoljeća, Antun Korlević rođen u Kurjavićima nedaleko Višnjana. U završnom dijelu ove zanimljive izložbe predstavljene su knjige iz područja filozofije, prava, geografije, likovnih umjetnosti.

Te su knjige, osim na hrvatskoj tiskane na češkom, slovenskom i talijanskom jeziku, a neke do njih koristile su se i Velikoj Carsko-kraljevskoj državnoj gimnaziji koje je u Pazinu djelovala od 1899. do 1918. godine. U programu, kroz koji je vodila vicematurantica Ana Tomišić, sudjelovala se vokalna skupina Rožice ojačana članovima vokalne skupine Pazinskog kolegija pod vodstvom prof. Marice Ursić i mlade pjesnikinje Stefani Čeh i Elena Krištfić.

GSSJD

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.