GSŠJD: Posjet Europskom parlamentu i simulacija zasjedanja i rasprave

Na jesen prošle godine pisali smo o sudjelovanju učenika GSŠJD na prednatjecanju programa Euroscola, koje se održalo u Rijeci 21. listopada 2016, kada je naš natjecateljski tim, u konkurenciji srednjih škola Istarske i Primorsko-goranske Županije, osvojio 3. mjesto i time nagradno putovanje u Strasbourg. To putovanje osvojilo je pet škola s najboljim rezultatom, a realizirana su redoslijedom koji je odgovarao plasmanu škola.

Sa stranica GSŠJD prenosimo:

“Tako su na put prvi krenuli učenici Prve sušačke gimnazije u Rijeci, zatim Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci, a 31. siječnja došli smo na red mi. Na nagradno putovanje krenulo je 24 učenika škole, među kojima su bili učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, gimnazijskog i strukovnih usmjerenja te profesorice Alma Klokić i Gorana Družeta kao mentorice. Po dolasku u Strasbourg, nakon 14 sati puta, razgledan je povijesni centar grada uz stručnu pratnju vodiča te je ostatak dana bio namijenjen slobodnom razgledu, večeri, smještaju u hotel i odmoru. Sljedeće jutro, 2. veljače u 8 sati, učenici i profesorice stigli su u zgradu Europskog parlamenta „Louise Weiss“.

Nakon sigurnosne provjere, dočekali su ih službenici Parlamenta sa svim potrebnim informacijama o protokolu simulacije zasjedanja i rasprave. Učenike svih škola su ubrzo nakon toga odveli u druge prostorije, gdje su ih podijelili u šest radnih skupina prema temi ( te svaku radnu skupinu u podskupine. Uskoro su svi učenici i profesori bili zajedno u vijećnici te je u 10 sati, nakon kratkog pozdravnog govora, započelo predstavljanje škola. Svaku školu predstavljao je jedan ili dvoje učenika.

Naše predstavnice bile su Maja Jugovac i Mirta Krsnik, koje su istaknule vrijednosti suradnje i prijateljskih odnosa te važnost sudjelovanja mladih ljudi u oblikovanju budućnosti, pogotovo u teškim vremenima. Uslijedila je video-konferencija s francuskim zastupnikom u Europskom parlamentu, Edouardom Martinom, kojem su svi prisutni učenici mogli postavljati pitanja. U sat vremena naši su učenici aktivno sudjelovali u konferenciji te uz ostale prozvane učenike dobili odgovore na raznovrsna pitanja, koja su se ticala granične politike nakon Brexita, terorizma, budućnosti Europe, veće centralizacije ili decentralizacije Europske Unije, migrantske krize, odnosima Europske Unije sa SAD-om, i mnogih drugih tema.

Nakon pauze za ručak, učenici su krenuli u dvorane odbora, gdje su raspravljali i donosili zajedničke zaključke i prijedloge vezane za temu svoje radne skupine, dok su profesori sudjelovali u višejezičnoj igri znanja o Europskoj Uniji pod nazivom „Eurogame“ te prisustvovali predavanju o načinima pomoći migrantskoj djeci pri prilagodbi školskim sustavima zemalja u koje pristižu.

U 16 sati svi su se skupili u vijećnici radi plenarne sjednice i predstavljanja izvješća usvojenih u radnim skupinama. Svaku radnu skupinu predstavljao je jedan učenik, a na kraju svakog izlaganja ostali učenici su postavljali pitanja i naposljetku glasali za ili protiv izvješća radnih skupina. Program je okončan završnim krugom kviza „Eurogame“ i zaključnim govorom. Povratak kući uslijedio je u jutarnjim satima idućeg dana. Na putu natrag posjećen je München, gdje su učenici i profesori proveli nekoliko sati u razgledu grada. U ranim jutarnjim satima, u subotu 4. veljače, naša grupa se vratila, puna dojmova i obogaćena vrijednim novim iskustvom i poznanstvima.”

gssjd.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.