GSŠJD: Provjera Plana evakuacije i spašavanja

2Gimnazija i strukovna škola „Jurja Dobrile“ Pazin sa svojih 720 učenika u 27 razrednih odjeljenja jedna je od većih odgojno-obrazovnih ustanova na našem području.

Ova je institucija ustanovljena još 1899. pod nazivom Carsko-kraljevska velika državna gimnazija i bila je prva srednjoškolska ustanova istarskih Hrvata.
Danas se u ovoj modernoj školi obrazuju gimnazijalci, tehničari za elektroniku, upravni referenti, elektrotehničari i trgovci. Pored redovnih odgojno-obrazovnih aktivnosti polaznici gimnazije i njihovi nastavnici aktivno sudjeluju u cjelokupnom društvenom životu grada.

Briga o polaznicima i djelatnicima škole, zaštita na radu, mjere zaštite od požara, zaštita okoliša, prevencija nesreća i pružanje prve pomoći, aktivnosti su kojima se u ovoj ustanovi pridaje posebna važnost.

Kako bi provjerili praktičnu funkcionalnost Plana evakuacije i spašavanja u slučaju nesreće, te uvježbali učenike, nastavnike i osoblje škole provedena je 18. prosinca 2013. vježba evakuacije iz školske zgrade.

Vježba je organizirana na temelju Odluke ravnatelja škole profesora Josipa Šiklića, koji je i nositelj provedbe Plana evakuacije.

Prema scenariju vježbe, došlo je do požara u suterenu školske zgrade sa tendencijom njegovog razbuktavanja. Kao posljedica požara zgradom se počinje širiti gusti dim. Ravnatelj škole u 13,59 sati nalaže potpunu evakuaciju učenika i osoblja. Školsko zvono oglasilo je znak neposredne opasnosti čime je zapravo započela organizirana i planska evakuacija. O događaju je obaviješten ŽC 112 Pazin i JVP Pazin.
Poštujući Plan evakuacije 450 učenika i 40 djelatnika napustili su zgradu škole te su do 14,01 sati došli na mjesta prikupljanja.

Samoj vježbi prethodile su i odgovarajuće pripreme sa nastavnicima i osobljem škole kako bi se isti upoznali sa svojim zadaćama i obavezama. U tijeku priprema učenici su također upoznati sa pravcima evakuacije, mjestima prikupljanjima i načinom provedbe.

Analiza vježbe pokazala je da je Plan evakuacije i spašavanja Gimnazije i strukovne škole „Jurja Dobrile“ Pazin funkcionalan. Svi sudionici vježbe dobro su se pripremili za vježbu, istoj su odgovorno pristupili te je jako dobro provedena.
Sitni nedostaci uočeni tijekom vježbe ne ugrožavaju provedbu Plana evakuacije, ali će ipak biti odmah uklonjeni.

Stručnu pomoć u pripremi i realizaciji ovih vježbi pružili su Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin i Javna vatrogasna postrojba Pazin. Ekipe za pružanje prva pomoći iz Gradskog društva Crvenog križa pratile su sudionike vježbe kako bi u slučaju ozljede pružile adekvatnu prvu pomoć.

duzs.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.