Guido Gržetić: Nije dobro jesti med na žlicu

foto: Glasistre.hr»Nije dobro jesti med na žlicu, jer će vas onda bolit trbuh. Bolje ga je otopiti u čaju ili mlijeku«, savjetovao je male Prstiće, Hihotiće i Dudiće iz pazinskog vrtića poznati pčelar Guido Gržetić iz Zarečja koji ih je jučer ujutro došao posjetiti u povodu sutrašnjih 3. dana meda.

Mališani su pozorno slušali kako nastaje med i ostali pčelinji proizvodi. Pčelar im je prikazao »kuće za pčele« – košnice, i »pčelinje sobe« – saća. Opisao je pčelinji svijet koji se nije mijenjao već 90 milijuna godina, a u kojem kao i u bajkama postoji kraljica, trutovi i pčele radilice. Djeci je posebno bilo zanimljivo kada se odjenuo u zaštitni kombinezon i kada im je prikazao škrbetulju – napravu koja proizvodi buku nalik grmljavini, a služi za rastjerivanje pčela. Naglasio je zdravstvenu važnost propolisa, koji je bolje uzimati na kruhu, nego sa šećerom.
Polaznici buzetskog Dječjeg vrtića »Grdelin«, iz skupina »Tratinčice« i »Leptirići«, uključili su se također u akciju Udruge pčelara »Lipa« iz Pazina čiji je cilj educirati djecu diljem Istre o začuđujućem načinu života pčela i vrijednosti pčelinjih proizvoda. »Grdelinima« su kraće predavanje održali pčelari iz Udruge pčelara Buzet Edo Krbavčić i Marijan Črnac. Buzetska udruga sponzorirat će dijelom odlazak mališana u Pazin gdje će u sklopu 3. dana meda sutra moći vidjeti opremu koja se koristi u pčelarstvu, pčele u staklenim košnicama i vrcanje meda.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.