Hadezeovci lažu!

go307668.JPGVećina tvrdnji o budućoj pazinskoj sportskoj dvorani izrečena na nedavnoj presici pazinskog HDZ-a nije istinita, osnovna je poruka s jučerašnje konferencije za novinare koju su o istoj temi održali predsjednik Odbora za izgradnju Renato Krulčić, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Boris Demark, član poglavarstva Ferdinand Tončinić i projektant dvorane arhitekt Berislav Iskra.
– Želimo javnosti predočiti točne i istinite informacije o projektu školsko-gradske sportske dvorane predviđene na lokaciji iza Spomen doma, rekao je Krulčić i najprije opovrgnuo spočitavanje pazinskog HDZ-a da je dvorana samo gradska te ustvrdio da je ona oduvijek i u svim dokumentima spominjana kao školsko-gradska, odnosno služit će i potrebama Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, i nikad se nije drukčije zvala. Njena lokacija utvrđena je GUP-om grada Pazina koji je usvojen 6. prosinca 2007., vijećnici HDZ-a tada su postavili pitanja o mjestu gradnje na koja im je u redovnom postupku odgovoreno, a sada ponavljaju ista ta pitanja, kazao je Krulčić, podsjetivši i na malo dulju kronologiju pripremnih aktivnosti za gradnju ovog objekta. Dvorana je naime jedan od pet gradskih prioriteta navedenih u promemoriji sa zajedničkog sastanka gradskog i županijskog poglavarstva 2006., a osim u tome, potpora Istarske županije vidljiva je i u činjenici da je potpredsjednik Odbora za izgradnju dožupan Valerio Drandić.
Na zamjerku s HDZ-ove presice da zemljište za izgradnju dvorane uz samu školu nije moglo biti kupljeno zbog lošeg pregovaranja s vlasnicima detaljno je odgovorio Tončinić, rekavši da su pregovori počeli još 2006., da je prva ponuda Grada bila 25 eura po četvornom metru (parcela ima osam do devet tisuća kvadrata), da je vlasnica tražila više pa se u razgovorima došlo do jedva prihvatljivog 51 eura po kvadratu, da je nakon konzultacija Grad bio spreman čak i tu cijenu prihvatiti, ali ju je u posljednjem razgovoru vlasnica povisila na čak 71 euro, što je doista skupo i neprihvatljivo, te se tada čak i dvoumila bi li tu zemlju uopće prodala.
– Kao negdašnji ravnatelj te gimnazije i sam bih prednost dao lokaciji uz školu, ali suočen s protuargumentima – a to su pored cijene bile i neke druge spoznaje – naposljetku sam se i ja složio da moramo tražiti drugo mjesto, rekao je Tončinić.
Usporedbe radi, Krulčić je naveo da je Grad lani jednoj tvrtki prodao zemljište za gradnju stambeno-poslovne zgrade za 35 eura po kvadratu, a da je porečko-pulskoj biskupiji teren za kapelu kod gradskog groblja plaćen 40 eura po kvadratu.
Koje su to druge spoznaje, pojasnio je projektant Iskra. Na lokaciji uz školu nema nikakve infrastrukture pa bi samo za pripremu terena trebalo utrošiti oko deset milijuna kuna. Na novoj lokaciji iza Spomen doma sva infrastruktura postoji, a osim toga objekt nove dvorane savršeno se uklapa u buduću razvojnu strukturu tog dijela grada. Usporedba pazinske dvorane sa žminjskom (što su učinili HDZ-ovci spočitavajući preveliku cijenu pazinskog projekta) neprimjerena je jer se ne radi o objektima iste kategorije, kazao je Iskra. Krulčić je iznio i konkretne brojke: projektant je odabran putem natječaja, idejno rješenje je u prosincu 2006. ugovoreno za 189.000 kuna, a glavni i izvedbeni projekt u prosincu 2007. za 553.000 kuna. Te su cijene u skladu s pravilnikom o cijenama Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu.
Krulčić se osvrnuo i na najavu pazinskog HDZ-a da preko svoje stranačke vertikale neće podržati gradnju dvorane ako ona ne bude uz školsku zgradu.
– Svi vijećnici položili su prisegu kojom su se obvezali da će se savjesno i odgovorno zauzimati za svekoliki napredak grada Pazina i Republike Hrvatske i smatram apsolutno neprihvatljivim da jedan 20-milijunski projekt ovisi o nečijoj stranačkoj vertikali, kazao je Krulčić.
Na novinarski upit bi li se, da se cijena zemljišta smanji na prihvatljivu razinu, ponovno uzela u obzir lokacija iza škole, Krulčić je odgovorio da je već 700.000 kuna uloženo u pripreme za gradnju iza Spomen doma, da su uvaženi i spomenuti infrastrukturni i urbanistički argumenti za novu lokaciju te da je zemljište iza zgrada osnovne i srednje škole jedina moguća opcija za eventualno njihovo širenje ili dogradnju. Iskra je istaknuo: »Iz stručnih razloga više nikad se ne bismo vratili na staru lokaciju«.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

3 komentara na “Hadezeovci lažu!”

 1. Damned2b3 napisao:

  HDZ-ovci lažu! No shit:.. prvi put da čujen to

 2. svasta napisao:

  Nevjerojatne su tvrdnje da je zemljište iz predhodnog plana bilo preskupo, te da je jeftinije bilo napraviti novi GUP, i prenamjeniti zemljište.

 3. JedanPazinac napisao:

  Baš me zanima kakova će bit ta dvorana.
  Neke zgrade ke je ovi arhitekt projektira u Pazinu su dosta brižne.
  Prokišnjavale su od prvih dana zbog čudno osmišljenog krova,
  dok obični zidari nisu to doradili prema zakonima struke.
  To su one zgrade u nizu na Staremu Pazinu (prema Foškićima)
  građene oko 1980. godine.

  Isto tako crvena zgrada dispanzera za žene u sklopu Pazinske bolnice
  više liči na zatvor.
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Berislav_Iskra-_Dispanzer_za_%C5%BEene_u_Pazinu_(1976.).jpg
  Tipični Istarski stil !?
  Takove komentare se je moglo čut od ljudi u čekaonici ispred laboratorija.
  Posebno je atraktivno iz čekaonice na katu promatrat vađenje krvi u laboratoriju ispod.
  Za takvo rješenje trebalo je dosta mašte.

  Ali vejrovatno i on napreduje.
  Ova sportska dvorana uz Pazinski kolegij more pasat…
  Nadajmo se da će tako bit i ova nova.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.