Hiža od besid dobila programsko vijeće

kuca_za_pisce.jpgŽupan Ivan Jakovčić donio je rješenje o imenovanju članova programskog vijeća za realizaciju projekta “Kuća za pisce – Hiža od besid”. Na mjesto predsjednika imenovan je Neven Ušumović, njegov je zamjenik Martin Čotar, dok su članovi Carla Rotta, Nenad Popović, Sniježana Matejčić, Miroslav Sinčić, Zdenka Višković Vukić, Ines Kovačić Drndić, Branko Vasiljević, Sonja Matijašić i Davor Šišović.

Njihov će mandat trajati četiri godine, a uz njih će o novim smjernicama razvoja ove ustanove odlučivati i Upravni odbor, u sastavu Boris Demark, Iva Ciceran (ujedno i upraviteljica Kuće) te Eda Griparić.

Ovu nam je informaciju proslijedio Vladimir Torbica, županijski pročelnik Odjela za kulturu, pojasnivši pritom da su članove predložili Istarska županija (Ušumović, Matejčić, Sinčić, Rotta, Popović, Višković Vukić) i Grad Pazin (ostali), a na temelju kriterija koji upozoravaju na njihovo aktivno djelovanje u sektorima kulture i civilnog društva.

“To su osobe čija se zanimanja i dosadašnji rad vezuju uz knjigu, što nam je bio osnovni motiv za prijedlog, kao i da potječu iz različitih krajeva Istre”, rekao je Torbica i naglasio da su cjelokupnim sastavom postigli prisutnost svih potrebnih profila za razvoj programa Kuće za pisce.

Od njega saznajemo da je Programsko vijeće imalo konstituirajuću sjednicu te da se prva redovna očekuje u prvoj polovici rujna. “Tek će se na prvoj sjednici konkretnije raspravljati, predlagati i zaključivati teme i programi za ostatak godine i za 2011.”, rekla je Ciceran.

Dodala je da je prvi susret bio posvećen rješavanju temeljnih tehničkih pitanja, međusobnom upoznavanju članova te osnovnim odrednicama budućeg rada koje se dotiču konstruktivnog kombiniranja programske djelatnosti ustanove i suradnje s bliskim regionalnim i srednjoeuropskim institucijama i organizacijama.

Podsjetila je pritom na jedinstvenost pazinske Kuće za pisce u Hrvatskoj te na dosadašnje njene goste. Tamo su dosad tražili inspiraciju, raspravljali, ispisivali retke i predstavljali one već tiskane Robert Perišić, Maja Vidmar, Damir Miloš, Irena Lukšić, Marina Jadrejčić, Stela Jelinčić, Zoltan Medve, Renato Baretić i drugi. Hižom su se za svoje programe služile i pazinske manifestacije Sedam dana stvaranja i TradInEtno, a ondje su gostovale i različite udruge.

glasistre.hr

8 komentara na “Hiža od besid dobila programsko vijeće”

 1. Yo napisao:

  Ma kakve veze ima Matijašićka s knjigama? I sad će netko reći da je u to župan, zapravo gradonačelnik nije imenovao prema političkoj podobnosti.
  Ima li smisla u vrijeme kada svi govore o rezovima novce bacat u kuću za pisce?
  Kolike su naknade za članove programskog vijeća?
  Kolike su naknade za članove upravnog odbora?
  Koliko će koštat propgrami?
  Milim da je to previše izdataka za onih 20-tak ljudi koliko ih se dolazi tamo zaje… na tzv. književnim večerima.

  1. Filip_c napisao:

   Kako se zoveš, yo-yo? Ili te se treba namotati pa kad se špaga skupi dobiju se konture tvoje ličnosti?
   Vidim da nisi baš upućen u “Kuću”, ali jesi u isprazno povikivanje (na odgovornost). Simpa si. :-)

 2. a_ki napisao:

  :-)

 3. Ya napisao:

  Yo, ti si seljačina

 4. Galjardo napisao:

  Ča ste toliko zapeli za Sonju? Ja tu vidim još barem dvojicu koji imaju stostruku manje veze sa knjigom od nje. I ča se čudite, naravno da su birani po političkoj podobnosti, kad ćete već skužit da sve tako funkcionira? Kad političar bira – gura svoje. Hellou. Ili dobro jutro.

 5. a_ki napisao:

  mislim da su ovo “Kolike su naknade za članove programskog vijeća? Kolike su naknade za članove upravnog odbora? Koliko će koštat programi?” sasvim suvisla pitanja

  1. Elenija napisao:

   Uvijek se divim kako svašta filozofirate, a nikad ne nazovete ili kontaktirate nekoga tko je za to zadužen i dobijete suvislu informaciju? :(
   Sigurno poznajete barem 2-3 osobe iz spiska,ali i još neke koje su uključene u to (a nisu tu navedene). Mislim na službene osobe. Ja sam nazvala i raspitala se, onako “neformalno”.
   Rad je volonterski, jednako kao što je bio volonterski onima koji su do sada radili u pripremi toga. Programi će koštati onoliko koliko se para ima u budžetu upravo tih programa, odnosno u budžetu Kuće za pisce. Ključ je u traženju vanjskih izvora koji će dovoditi svoje goste u Kuću. Ili razmjena gostovanja.
   Da li netko zna koliko su udruge koje su dosada koristile Kuću (7 dana stvaranja, Tadinetno i druge) platile to korištenje?
   Taj projekt je fantastičan! Samo zlo ovdje u komentarima. :(
   Čitajte tekst bolje.

 6. a_ki napisao:

  Ja znam koliko su platile – nič.
  +Zašto ti uopće pada na pamet da bi trebale platiti?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.