“Hiža od besid” gost 55. Međunarodnog beogradskog sajma knjige

gkp.jpgProjekt „Kuća pisaca – Hiža od besid“ predstavljen je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Istarske županije u puli. Konferenciji su prisustvovali Vladimir Torbica – pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Neven Ušumović – predsjednik Programskog vijeća Hiže od besid te Iva Ciceran – predsjednica upravnog odbora projekta „Hiže od besid“.

Hiža od besid nova je pazinska ali i istarska kulturna institucija smještena na Buraju , starom dijelu grada koji je zaštićen ako spomenik kulture,a atraktivnosti pozicije doprinosi pozicija nadomak Kaštela,a iznad ponora Pazinske jame. Sastoji se od prizemnog prostora koji ima javnu namjenu – književne večeri, predavanja i druge kulturne manifestacije te garsonijere na katu u kojoj je predviđen smještaj gostiju. Na samom otvaranju ugostila je književnika Roberta Perišića,a kasnije i Maju Vidmar, Zoltana Medvea, Milana Rakovca, Renata Baretića i druge.

Kuća za pisce prvi je i za sad jedini projekt takve vrste u Hrvatskoj, a od njena otvaranja usmjerena je ako kuća otvorena za domaće i međunarodne goste te ljude koji se književnim stvaralaštvom bave iz raznih aspekata. Programom rada za 2011. godinu predviđena su gostovanja aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi privukli publiku na javna čitanja i razgovore.narednih godina Kuća se misli programski više otvarati za autore s područja šire regije, Balkana, Mediterana i Srednje Europe te se na taj način uključiti u mrežu gradova književnosti.

Kuću za pisce predstavljaju četiri pisca na 55. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine odvija od 25. do 31. listopada. Prema ideji urednice programa, Vladislave Gordić Petković, u programu sudjeluju i predstavnici književne Istre. Nju predstavljaju četiri pisca: Igor Grbić, Marina Jedrejčić, Milan Rakovac i Roberta Razzi, uz moderaciju novinara i književnog kritičara, Davora Šišovića, člana programskog vijeća Kuće za pisce. Istarski su pisci prisustvovali otvaranju Sajma 25. listopada, a idući dan imali su dva nastupa – u dvorani „Borislav Pekić“ na Sajmu a navečer u Biblioteci grada Beograda. Danas imaju književnu večer i u novom Sadu.

Kuća za pisce predstavit će se i na zagrebačkom Interliberu i, dakako na Sajmu knjiga u Puli.

gk-pazin.hr

8 komentara na ““Hiža od besid” gost 55. Međunarodnog beogradskog sajma knjige”

 1. burajac napisao:

  Oslobodite parkiralište u “Štracariji”! Dok vi u kući pijete mi nemamo di parkirat. Voli bin i vidit po kojoj osnovi “Kuća” prisvaja parkiralište i za koju svrhu.

 2. TakoJe napisao:

  E kad si već to spomenuo, znaš možda čiji je prostor “parkirališta” (službeno)?
  p.s. zar netko pije u toj kući? Ako znaš napiši pa da ih se može kazneno goniti zbog pretovara zaprežnog teretnog vozila.

 3. baba napisao:

  ahaha, sad ćete tu prebacit raspravu o klubu mladih: pa to je samo uski krug ljudi, tu se pije, možda se i drogira, i ako dođe netko ko nije član ekipe sigurno ga se čudno gleda, najbolje i to zatvorit, i još smetaju domaćima ki tu žive, nek greju u vojarnu pit :)

 4. johjoh napisao:

  Je,je tamo se okuplja neka zatvorena ekipa.
  Za piju po cile noći.To je sramota za grad i županiju.Siguro ča i droge pofumaju.Ja ne znan ki je te pisce dopelja u Pazin.Tr su znali da su to ljudi ki puno piju,fumaju,po noći ne spiju.još nan samo fale kakovi boemi po gradu.Ne bi me čudilo da nan još i kakovi slikari pridu.

  1. baba2 napisao:

   …i štrige i štriguni, masoni, iluminati i kizna ke malani još!
   Ma za veliku sreću, trdo drži pravi put 1001noć, red carpet , slavne sportske uzdanice i još čagod…

   1. johjoh napisao:

    Ča biju da nan kakov Bukowsky pride?Ča su normalni?

 5. gargamel napisao:

  daj bože kad bi bukovski doša, lako za to, ali svejedno bi parking trebalo oslobodit za stanare

  1. baba2 napisao:

   Bukovsky ili Bukowsky? Ja sam za oba…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.