Hoće li slap Sopot biti zauvijek uništen?

2Hrvatske vode su pokrenule izradu idejnog projekta retencije te geodetskog projekta na području Tupaljskog potoka i slapa Sopota što je naravno zabrinulo građane, udruge, biologe i stručnjake.

Naime, to područje spada u područje Ekološke mreže (Natura 2000) i to u Područja očuvanja značajna za vrste i staništa (POVS), šifra HR2001365 Pazinština, a to je ujedno i stanište strogo zaštićene vrste Veliki vodenjak. Samom izgradnjom brane uništio bi se i slap Sopot budući da bi se zaustavljao dotok vode.

Prema informacijama Državnog zavoda za zaštitu prirode potvrđeno je da je na tom području predviđena “uspostava nužne zaštite od štetnog i progresivnog djelovanja erozije izvedbom jednostavne i manje obaloutvrde, pera, posmjerne gradnje, traverze, pregrade i sl. u koritu vodotoka. Za taj zahvat Hrvatske vode su OBAVEZNE napraviti Ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu i Ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Prema informacijama Upravnog odjela za održivi razvoj IŽ i Državnog zavoda za zaštitu prirode ti postupci nisu još pokrenuti.

Ekološka mreža je specifičan mehanizam kojim se ne štite krajobrazne vrijednosti pa ni ukupna bioraznolikost područja već isključivo ciljne vrste i staništa zbog kojih je područje izdvojeno u mrežu. I zato je osim ovog mehanizma potreban i pritisak javnosti, građana, institucija i struke kako bi se sačuvao ovaj prekrasan dragulj Pazinštine, piše Zelena Istra na svojoj facebook stranici.

Zelena Istra / istramet.com

1 komentara na “Hoće li slap Sopot biti zauvijek uništen?”

  1. Luđaci napisao:

    Zašto ne idu raskopat plitvička jezera? Stvarno je neki lud u tim vodama.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.