Hrana koja čuva preplanuli ten

HranaAntioksidansi iz zelenog čaja štite tvoju kožu na suncu

Unatoč upozorenjima dermatologa o opasnostima sunčanja većina nas se ipak voli pržiti na suncu, a nerijetki predano rade na postizanju lijepog preplanulog tena. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome ti može pomoći zeleni čaj, dinja i špinat

Hidratiziraj se vodom i zelenim čajem

Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. Ljuštenje kože je prirodni proces tijekom kojeg se uklanjaju mrtve stanice kože. Suha koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidratizirana stoga je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog ljetnog tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom 1 do 2 litre vode dnevno koža ti neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijediti.

Moglo bi se reći da je zeleni čaj pravi čarobni napitak za ljudsko zdravlje, a njegovo pozitivno djelovanje manifestira se i na koži. Antioksidansi iz zelenog čaja pružaju zaštitu od oštećenja DNA kojeg uzrokuje UV zračenje. Spektar sunčevih zraka izaziva isušivanje kože, nastanak bora i opasne melanome, a klinička istraživanja ukazuju kako svega pola litre zelenog čaja dnevno ostvaruje značajan zaštitni učinak na stanice kože, a uz to ih čuva i od žeđi.

Jedi voće i povrće zelene i narančaste boje

Osim vode i čaja, hidrataciju tijela može ti pružiti i unos voća i povrća koje nudi još pokoji adut u rukavu. Čini se kako je priroda u svoje plodove upakirala i tvari koje uljepšavaju kožu. Naime, voće i povrće sadrži spojeve karotenoide koji pridonose zlatnoj i zdravoj boji kože, stoga osim za pripremu kože za sunce, karotenoidi mogu poslužiti i kod čuvanja ljetne boje.

U službi ljepote kože u prvom redu djeluju namirnice narančaste boje i to mrkva, batat, marelica, dinja i breskva. No nisu samo narančaste namirnice bogate karotenoidima. Zanimljivo je da i unosom zelenog povrća i to konzumacijom špinata, kelja i kupusa možemo obogatiti tijelo karotenoidima. Valja spomenuti i rajčicu, papriku, grejp i šljivu kao namirnice pomagače koje doprinose ljepoti kože.

Zdravakrava.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.