HRT plagirao web BBC-ja

Nije tajna da HRT već dugo planira redizajn svoje web stranice koju je uistinu nagrizao zub vremena, no sada kada se to konačno dogodilo, nemoguće je ne primijetiti da je dizajn stranice vrlo sličan dizajnu naslovnice BBC-ja

Ne može se poreći da je naslovnica nove HRT-ove stranice funkcionalnija od stare iako se većina sadržaja opet otvara u nekom posve drukčijem dizajnu, tako da sve skupa ostavlja dojam nedovršenosti. Teško je povjerovati da nije bilo vremena, s obzirom na to da se o projektu redizajna HRT-a govori već godinama.

No još je veće pitanje originalnosti novog dizajna. Naime, letimični pogled na stranicu www.bbc.com dovoljan je da se primijeti da je dizajn weba HRT-a gotovo identičan. Od gumba u dvije nijanse sive boje, preko AJAX izbornika koji mijenjaju boju i pripadajuću sliku kada preko njih prijeđete mišem, pa do čitave organizacije sadržaja na stranici, koji su smješteni u sive pravokutnike sa zaobljenim rubovima – gotovo svi elementi na ove dvije stranice su vrlo slični. Čak i najsitniji elementi na stranici – ikone plusa i minusa – kao i njihova funkcija, dodavanje ili oduzimanje još naslova iz pojedinog elementa, jednaki su na obje stranice.

Primijetila je to i zajednica dizajnera okupljena oko stranice Mi3dot.org, koji su na forumu gotovo jednoglasno ustvrdili da je riječ o plagijatu.

Kako bismo čuli što o svemu misli HRT, pokušali smo kontaktirati i s gospođom Marijom Topić Crnoja, urednicom Novih Medija na HRT-u, koja je, prema našim informacijama, odobrila projekt, no nismo je uspjeli dobiti.

Valja napomenuti da smo letimično pregledali kod jedne i druge stranice i ne možemo reći da je riječ o direktnoj krađi bilo kojeg elementa ili dijela koda sa stranice. No sumnja da se stranica radila prema ‘uzoru’, prilično je osnovana. U svakom slučaju, obje stranice dostupne su svima, pa možete i sami usporediti i procijeniti je li riječ o plagijatu ili samo o slučajnosti.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.