Hrvati do 2035. neće dostići standard EU

ZagrebZemlje srednje i istočne Europe u opasnosti su da nikada ne sustignu zapadnu Europu, jer je njihova sposobnost očuvanja i razvoja ljudskoga kapitala niska. Bruxelleski Institut za intelektualne usluge rangirao je zemlje članice EU iz istočne Europe, te Hrvatsku i Tursku, prema tome kako se odnose prema ljudima kao kapitalu te je zaključio da je sve manja vjerojatnost da će istočna Europa smanjiti zaostajanje za zapadom. Posebno su loše prošli Hrvatska, Bugarska i Poljska, trojac za koji se i u nekim drugim radovima (MMF npr.) vežu brojni rizici, bitno veći nego što ih ima okruženje.

I dandanas u hrvatskoj se polilitičkoj, pa i ekonomskoj retorici ističe da su ljudi njezina najveća snaga, no istraživanje Lisabonskog vijeća takva uvjeravanja stavlja pod upitnik. Svakoj zemlji dodijeljen je pripadajući rang u skladu sa četiri kriterija: kakva im je zaliha ljudskoga kapitala; kako se ljudski kapital koristi; kolika je produktivnost; kakvi su demografski izgledi.

Slovenija i Turska zauzimaju prva dva mjesta s rezultatom od 22, odnosno 25 bodova. Hrvatska je na 12., posljednjem mjestu sa 35 bodova. Nula je najbolji rezultat, a 48 bodova najlošiji. Zaključak istraživanja je taj da bi zemlje koje imaju najlošiji rezultat – odnosno Bugarska, Hrvatska i Poljska – mogle ostati u relativnom siromaštvu u usporedbi s drugima s obzirom na to da ih nijedan resurs osim ljudskoga kapitala ne može izvući iz situacije u kojoj se nalaze. Ostatak pročitajte na web stranicama Večrenjeg lista.

Večernji.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.