Hrvatin: Tinjan ima visoke naknade za djecu, ali građani osim prava imaju i obveze

Općina Tinjan jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave na području Istarske županije koja za novorođenčad izdvaja zaista visoke naknade u odnosu na visinu godišnjeg proračuna. Za prvo dijete naknada iznosi 2.000 kn, za drugo 3.000 kn, za treće 5.000 kn, a za četvrto i svako slijedeće dijete 10.000 kn.

No, što kada obitelj novorođenčeta duguje Općini? Upravo se o jednom takvom slučaju radi u Tinjanu kada majci za treće dijete nije isplaćena naknada jer je nono-svekar Branko Lovrečić koji živi u zajedničkom domaćinstvu s Manuelom Clagna dužan Općini platiti naknadu za kupnju grobnog mjesta i to u iznosu od 4 tisuće kuna.

Iako je u medijima navedeno da je mlada majka iz Tinjana osobno razgovarala s načelnikom Općine Tinjan, Hrvatin nam kaže kako je to neisitina.

– Nije točno da je mlada majka koja se u tekstu anonimno spominje, a radi se o Manueli Clagna koja živi u selu Lovrečić osobno ikada razgovarala mnom. Ali je točno da je zahtjev predan i još uvijek važeći pa se nadamo kako će se slučaj razriješiti na obostrano zadovoljstvo.

Sporni zahtjev za naknadu za novorođenče predan je u veljači 2018.godine, a zakonski rok isplate je proračunska godina (dakle 31.12.2018.) s time da se naknada isplaćuje u najkraćem mogućem roku od cca 60 dana. Dakle, i zahtjev i pravo mlade majke na ostvarivanje naknade za novorođenče i dalje su aktualni, kaže Hrvatin.

Općina Tinjan se, uz visoke naknade, može pohvaliti da je natalitet viši od mortaliteta te je samo u 2017.toj godini rođeno 21 dijete (prema zadnjem popisu Općina Tinjan ima 1680 stanovnika) te su sve naknade do sada uredno isplaćene.

Pronatalitetna politika Općine se osim isplate visokih naknada za novorođenčad ogleda i u činjenici da je Općina vlastitim sredstvima nadogradila i rekonstruirala dječji vrtić, izradila projekt izgradnje novoga vrtića, inicirala projekt energetske obnove zgrade osnovne škole u Tinjanu i provedbu programa produženog boravka u osnovnoj školi, koje sufinancira.

Proračunska sredstva Općine Tinjan su sredstva svih stanovnika Općine Tinjan te se ista koriste kako bi se osigurali kvalitetniji i bolji uvjeti života svih njezinih stanovnika.

Prema proračunskim sredstvima svi građani Općine imaju i neke obveze, a ne samo prava. Uvjereni smo i znamo da svi odgovorni stanovnici naše Općine svoje obveze izvršavaju pravovremeno i redovito baš i zbog toga da bi se ta sredstva mogla iskoristiti za daljnji razvoj, navode u Tinjanu. (iPress)

http://ipress.rtl.hr/istra/54697-hrvatin-tinjan-ima-visoke-naknade-za-djecu-ali-gradani-osim-prava-imaju-i-obveze

3 komentara na “Hrvatin: Tinjan ima visoke naknade za djecu, ali građani osim prava imaju i obveze”

 1. Anonimno napisao:

  Puno nepotrebne priče. Niti je zahtjev još odbijen, niti dug ikoga van najuže obitelji može niti smije imati ikakve veze s tim. Pa di bi došli da se svakome odbijaju bilo kakvi zahtjevi zbog tuđeg duga, neovisno kako je rodbinski vezan.

 2. Anonimno napisao:

  Pa nije nepotrebna priča, ako je mlada majka odbijena od strane općinske službenice

  1. Anonimno napisao:

   to je bija grdi i nepotreban usmeni komentar, ali ne i konačna službena odluka, koliko san ja kapi iz cijele priče

   ako je Hrvatin pametan i moralan, to će riješit na pozitivan način, ali to je već moga i mora napravit jer si je nepotrebnu sramotu već napravi, i to zbog pišljivih 5 miljari za mićega otroka

   inače more za to poć i tužba jer nigde po pravilniku tako nešto ni predviđeno, a ne moru takve stvari odlučivat kako se kemu sprdne

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.