Hrvatin: Za Tinjan se čulo zahvaljujući pršutu

2Sedmi Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu održat će se idućeg vikenda, 19. i 20. listopada, pa načelnika Općine Tinjan Gorana Hrvatina pitamo što posjetitelje očekuje na ovogodišnjem ISAP-u.

– Ove godine imamo najviše izlagača, samo s pršutima dolaze nam čak 32 izlagača, a uz njih još petnaestak izlagača sira, vina i drugih proizvoda. Španjolci nam ove godine dolaze s čak stotinu komada pršuta, prošle su ih godine imali premalo za sve koji su ga željeli kušati.

Već tradicionalno nam dolazi pršut Vulcano iz Austrije, ponovno ćemo imati i pršute iz Portugala, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a ove godine na ISAP-u ćemo prvi put imati pršut iz Crne Gore te slavonsku šunku. Država-partner ovogodišnjeg ISAP-a je Italija, odnosno pršut iz Toscane, a dolaze i dva nova izlagača iz Italije.

– Na popisu izlagača je samo osam proizvođača istarskih pršuta, zašto ih je tako malo? Sjećamo se da ih je prijašnjih godina bilo više.

– Nekoliko istarskih pršutana koje su prijašnjih godina bile redovite više nemaju pršuta na zalihama, svu su svoju proizvodnju već rasprodale i nemaju čime sudjelovati na ISAP-u. No, ove će godine prvi put nastupiti novootvorena pršutana obitelji Franjul iz Svetog Petra u Šumi.

– Koliko vam je pršut pomogao u uspostavljanju međunarodne suradnje?

– Za Tinjan se u inozemstvu najprije čulo zahvaljujući pršutu, preko proizvođača iz raznih zemalja koje smo zvali na ISAP. Posebno dobru suradnju uspostavili smo s općinom Auersbach u Austriji, koju smo nakon višegodišnjih kontakata i posjeta okrunili i bratimljenjem.

Auersbach ima nekoliko pršutana, od kojih je najpoznatija Vulcano, koja zadnjih par godina redovito sudjeluje na ISAP-u, a imaju i svoj sajam pršuta Schinkenfest u srpnju na kojem smo redoviti gosti.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.