Hrvatska će imati 1514 km autocesta

AutocesteGradnja cjelokupne mreže autocesta u Hrvatskoj, u dužini od 1514 kilometara, stajat će u konačnici 9 milijardi 960 milijuna i 109 tisuća eura, a procjena stručnjaka obuhvaća sve autoceste koje su građene, odnosno će biti građene od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Taj je podatak naveden u knjizi koju su Marijo Crnjak, direktor Hrvatskih autocesta, i Goran Puž, direktor Sektora razvoja HAC-a, nedavno objavili za potrebe skupa hrvatskih cestara u Cavtatu.

U ovom su trenutku sagrađena i puštena u promet ukupno 1060,4 kilometra autocesta, a prema izračunima, uz prosječnu cijenu gradnje jednog kilometra autoceste na svakom pojedinačnom pravcu, za potpuni završetak mreže autocesta bit će potrebno još oko 3,5 milijarde eura.

Iako ih se smatra završenima, u tehničkom smislu još nisu završene autoceste Zagreb – Macelj, kojoj nedostaju tri kilometra punog profila, i autocesta Zagreb – Goričan, kojoj nedostaju 1,3 kilometra do graničnog prijelaza s Mađarskom
Od ukupno 11 autocesta koje bi trebale prolaziti Hrvatskom, samo je jedna u potpunosti završena. Riječ je o autocesti Bregana – Zagreb – Lipovac, dugoj 306,4 kilometra. Iako ih se smatra završenima, ipak, u tehničkom smislu, još nisu završene autoceste Zagreb – Macelj, kojoj nedostaju tri kilometra punog profila, i autocesta Zagreb – Goričan, kojoj nedostaju 1,3 kilometra do graničnog prijelaza s Mađarskom. Prema izračunu dvojice autora, prosječna cijena gradnje jednog kilometra autoceste iznosi 6,5 milijuna eura.

Među glavnim projektima u budućnosti bi trebao biti pravac Rijeka – Žuta Lokva (92 km), a riječ je o autocesti A7 koja počinje na graničnom prijelazu Rupe i njezin je sastavni dio riječka obilaznica. Cjelokupna projektna dokumentacija još nije napravljena jer Primorsko-goranska županija nije donijela izmjenu i dopunu Prostornog plana. Završena su samo 6,4 kilometra, i to od granice do Permana.

Na autocesti A1 Zagreb – Dubrovnik sagrađena su i puštena u promet 414,3 kilometra, a u ovom se trenutku radovi izvode na dijelu od Šestanovca do Ploča. Kojim će pravcem krenuti autocesta dalje prema Dubrovniku, još nije poznato. Naime, jedni zagovaraju ideju da se proteže kroz Hrvatsku, a drugi smatraju da bi autocesta trebala ići kroz BiH. U istraživanju je i koridor autoceste A10 Mali Prolog – Ploče (8,2 km). Riječ je o prometnici kojom bi se autocesta A1 spojila s koridorom 5C u BiH.

Od autoceste A11 Zagreb – Sisak (46 km) dosad je napravljena samo obilaznica oko Velike Gorice. Iako je bilo planirano da ove godine bude završena autocesta od Jakuševca do Velike Gorice, to nije učinjeno zbog političkih opstrukcija. Trenutačno se grade dionice od Jakuševca do Lekenika.

1060,4 kilometra autocesta u ovom su trenutku sagrađena i puštena u promet

9.960,109.000 eura – stajat će u konačnici gradnja cjelokupne mreže autocesta u Hrvatskoj, u dužini od 1514 kilometara

6,5 milijuna eura – prosječna je cijena gradnje jednog kilometra autoceste
Prije nekoliko dana otvorena je prva dionica buduće autoceste Beli Manastir – Osijek – Svilaj, od Đakova do Sredanaca. Iako je cjelokupna autocesta dužine 96,8 kilometara, zasad je u planu još samo gradnja dionice Osijek – Đakovo. Gradnja dionica prema Mađarskoj i BiH ovisi o gradnji priključnih autocesta u te dvije države.

Na autocesti A6 Bosiljevo 2 – Rijeka dograđuje se 44,26 kilometara punog profila. Iako je službeno riječ o autocesti, ona je samo 91 kilometar sagrađena u punom profilu. Dogradnja bi se trebala završiti sljedeće godine kada bi ta prometnica konačno trebala postati autocesta.

Autori knjige naglašavaju da bi se i na dionici Zagreb – Karovac trebao graditi novi, treći trak autoceste zbog sve većeg prometa. Također smatraju da na toj dionici treba sagraditi čvorišta Kupinečki Kraljevac i Desinec te aktualiziraju poznati plan da se čeone naplate s čvora Lučko pomaknu na Demerje.

Istarski ipsilon službeno se dijeli na dva autocestovna pravca: A8 (istočni) i A9 (zapadni krak). Iako nominalno pripadaju punom profilu autoceste, oba kraka nisu planirana i sagrađena u tom profilu.

Kako je promet dostigao 10.000 vozila dnevno tijekom godine i 16.000 vozila dnevno tijekom ljeta, počele su pripreme za dogradnju, a planira se i gradnja druge cijevi tunela Učka.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.