Hrvatska nazaduje s pregovorima

EUZbog nesposobnosti hrvatske administracije, suspendirani su svi ugovori za program PHARE, a najozbiljnije nam prijeti i gubitak akreditacije za pretpristupne fondove. Europska komisija Hrvatskoj je ‘zamrznula’ 130 milijuna eura pretpristupne pomoći te je istodobno upozorila da bi Hrvatska mogla izgubiti i mogućnost iskorištavanja novca iz europskih fondova u kojima joj je namijenjeno oko 140 milijuna eura godišnje.

Razlog: nesposobnost, nestručnost i curenje informacija prema natjecateljima za EU-sredstva.

Europska komisija bi mogla opozvati akreditaciju za decentralizirani sustav provedbe upravljanja pretpristupnim fondovima Europske unije (PHARE i IPA komponenta I), a Delegacija Europske komisije već je suspendirala odobravanje svih ugovora.

U dokumentu kojega posjeduje Novi list stoji da “to podrazumijeva da niti jedan ugovor za program PHARE ne može biti potpisan i pušten u provedbu, odnosno da je do ispunjavanja zadanih uvjeta obustavljeno korištenje financijskih sredstava u iznosu od 130 milijuna eura”.

Hrvatskoj su već smanjena sredstva za 2008. godinu i to sa 45 na 40 milijuna eura iz tih fondova.

Gubitak akreditacije imao bi velike financijske i političke posljedice. U tom slučaju Hrvatska “neće biti u mogućnosti iskoristiti raspoložive pretpristupne fondove u iznosu oko 140 milijuna eura godišnje”.

No, ni to nije sve. Europska komisija upozorila je da na dalekosežne političke posljedice, a sve to utječe i na pregovore o članstvu u EU. Iz dokumenta je prilično jasno da bi gubitak akreditacije znatno usporio pregovore.

Vrlo jednostavno, ukine li EU akreditaciju Hrvatska bi ju morala ponovo zatražiti, a to podrazumijeva višemjesečnu proces vraćanja akreditacije.

Sve to stoji u Izvješaju o provedbi pretpristupnih programa EU za razdoblje od 12. studenoga do 21. prosinca 2007. godine.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.