Hrvatska postala članicom NATO-a

hrunato.jpgHrvatska je u srijedu, polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu postala punopravnom članicom NATO saveza, a članica NATO-a postala je i Albanija predajom svoga ratifikacijskog dokumenta

Dokument je u Washingtonu u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović.
Na svečanosti u State Departmentu zamjenik državne tajnice James Steinberg prihvatio je instrumente o pristupu Hrvatske i Albanije u Sjevernoatlantski sporazum za koji je vlada Sjedinjenih Država depozitar.

U trenutku kada je zamjenik državne tajnice Steinberg zaprimio instument o pristupanju Hrvatska i Albanija postale su NATO saveznice.

Albanski veleposlanik Alexander Sallabanda predstavljao je svoju zemlju na svečanosti u State Departmentu.

Sjedinjene Države tom prigodom pozdravile su dovršetak procesa pristupa prije summita u Strasbourgu i Kehlu na kojem će se 3. i 4. travnja obilježiti 60 obljetnica NATO-a.

‘Ovo je povijesni trenutak u kojem je Hrvatska postala članica NATO-a, u cijelosti predana vrijednostima, interesima i načelima svih naših saveznika. Članstvo u NATO-u bilo je cilj svih naših vlada od stjecanja neovisnosti. Euroatlantska orijentacija bila je i ostaje temeljni okvir kroz koji Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne ciljeve”, kazala je veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović.

Za potporu NATO snagama u izvanrednim situacijama, Hrvatska će do 2015. osposobiti devet objekata. Riječ je o vojarnama u Gašincima, Benkovcu, Delnicama i Vinkovcima te aerodromima u Puli, Zagrebu i Zadru te pomorskoj luci Lori u Splitu.

Ove godine Hrvatska će uplatiti Savezu 3,3 milijuna eura tzv. NATO članarine Za cjelu godinu ta bi članarina trebala iznositi oko 4 milijuna eura.

‘Hrvatska je već dokazala da je “izvoznik” sigurnosti, a ne samo “potrošač”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u intervjuu koji je u srijedu navečer objavio HTV uoči summita Sjevernoatlantskog saveza u Strasbourgu i Kehlu.

“Sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu za svaku je pohvalu”, istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a je ocijenio da je velik uspjeh Hrvatske da će predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader sudjelovati na summitu u Strasbourgu i Kehlu u petak i subotu.

“To znači da se Hrvatska pridružila toj jedinstvenoj obitelji demokratskih zemalja – NATO-u”, istaknuo je.

www.tportal.hr

3 komentara na “Hrvatska postala članicom NATO-a”

  1. taliban napisao:

    ma baš sam sretan i veselim se tome,dapače ulazak u nato,treba dobro proslaviti,kompotom od bunike.

  2. bin_Laden napisao:

    I ja tebi

  3. olejdnad napisao:

    uh, već sam pomislio da je zaista istina da Hrvatska i Albanija (s ponosom kažemo najrazvijenije države zapadnog Balakana) kao kolonije ulaze u američku okupacijsku soldatesku, a kad ono – datum na vrhu vas je raskrinkao srećom – 1. travanj. Niste me uspjeli cimnuti :-))

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.