Hrvatska u subotu dobiva novu vladu

foto: Vijesti.hrt.hrPregovori su završili, novu koalicijsku vladu imat ćemo u subotu, rekao je nakon sastanka s čelnicima HSS-a i HSLS-a, te predstavnicima SDSS-a mandatar dr. Ivo Sanader. Sutra će na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora na izglasavanje ići novi zakon o vladi, kad bi se trebala oformiti dva nova ministarstva, ministarstvo turizma koje će voditi Damir Bajs (HSS) i ministarstvo regionalnog razvoja, vodoopskrbe i šumarstva koje će voditi Petar Čobanković.

Potvrdio je da će buduća vlada imati četiri potpredsjednika. HDZ-ovac Damir Polančec, uz dužnost ministra gospodarstva, i u novom će mandatu biti potpredsjednik vlade za gospodarstvo. Jadranka Kosor, koja će ostati ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će potpredsjednica vlade za društvene djelatnosti. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič bit će potpredsjednica za unutarnju politiku, dok SDSS-u pripada mjesto potpredsjednika vlade za vanjsku politiku. HDZ to mjesto nudi potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, ali će o toj punudi odlučiti Predsjedništvo SDSS-a.

Božidar Pankretić (HSS) bit će ministar poljoprivrede. Branko Vukelić, u staroj Vladi ministar gospodarstva, trebao bi obnašati dužnost ministra obrane, a Berislav Rončević bit će ministar unutarnjih poslova. Darko Milinović će biti ministar zdravstva, a Ana Lovrin ministrica pravosuđa. Na pitanje tko će biti ministar vanjskih poslova, Sanader je odgovorio “Već sve znate, pisali ste”. Najizgledniji kandidat za to mjesto, prema pisanju medija, je Gordan Jandroković. Zadržavaju se svi dosadašnji državni tajnici i pomoćnici, koji prema novom zakonu idu na natječaj i bit će direktori. Pozicije u javnim poduzećima naknadno će se dogovarati.

Predsjedništvo HSLS-a odlučilo da će stranka u vladi sudjelovati aktivno, te potvrdilo dogovor da Đurđa Adlešič obnaša dužnost potpredsjednice za unutarnju politku. Sjednici Predsjedništva kratko je prisustvovao i mandatar Sanader. Kazao kako je vlada s Đurđom Adlešič, koja ima iskustva s koalicijama – na dobitku. “Budući da je Adlešič bila i potpredsjednica Sabora, dobivamo iskusnog člana Vlade”, ustvrdio je Sanader, dodavši kako se tomu osobno veseli. Upitana je li to vrući krumpir koji je prihvatila nakon odlaska predsjednika HSS-a Josipa Friščića u Sabor, Adlešič je kazala da su svi krumpiri prilično vrući s obzirom na mandat koji je pred njima. Dodala je da vezano uz Sabor nisu imali ultimatume, ali da su za potporu vladi tražili mjesto u vladi.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izajvio je nakon sjednice Predsjedništva HSS-a da je s mandatarom razgovarao o cjelokupnom sustavu – aktivnostima vlade, državnih agencija, javnih poduzeća u vlasništvu države sukladno načelima ugrađenim u program u kojem je jasno rečeno što će se, kada i kako privatizirati, a što ostaje u vlasništvu države zbog javnog interesa. Za državne tajnike, pomoćnike ministra, odnosno direktore po novom zakonu, Friščić je rekao da je od 31 državnog tajnika za HSS predviđeno njih šest. Novinare je izvijestio da će zamjena za Pankretića u Hrvatskom saboru biti gradonačelnik Jastrebarskog Boris Klemenić.

“Prošli smo sva poglavlja, pročistili tekst sporazuma i on je pripremljen za potpisivanje, nakon što se o njemu danas očituje Predsjedništvo SDSS-a”, izjavio je potpredsjednik stranke Milorad Pupovac. Nije želio reći hoće li osobno obnašati dužnost potpredsjednika vlade. Izvijestio je i da će SDSS imati svog predstavnika u novome ministarstvu regionalnog razvoja. Koalicijski sporazum s HDZ-om SDSS će potpisati danas ili sutra.

Vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.