Hrvatska u Uniji 2010. ili 2011. godine

EU‘Godina 2008. sigurno nije, 2012. godina sigurno nije, a nije ni 2009. Znači, metodom eliminacije došli smo na dvije godine’, majstorski je izračunao premijer Ivo Sanader.

Pomno razrađena premijerska računica izbacuje 2010. i 2011. kao godine u kojima bi Hrvatska rebala postati punopravna članica Europske Unije.

Ivo Sanader je zadovoljan najnovijim izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske.

Po njegovim riječima, Hrvatska će s Unijom sigurno naći model ulaska u punopravno članstvo prema postojećim institucionalnim pravilima, neovisno o tome hoće li sve zemlje članice ratificirati Lisabonski ugovor.

”Kada dovršimo dio posla koji nas čeka, zajedno s EU-om naći ćemo način na koji će Hrvatska u institucionalnom okviru postojećih pravila i dokumenata EU-a postati 28. članica EU-a”, naglasio je premijer Sanader.

Premijer je izrazio veliko zadovoljstvo strategijom proširenja objavljenom u utorak i izvješćem EK-a o napretku Hrvatske u kojemu se prvi put spominje vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora – kraj 2009. godine.

EK, osim toga, preporučuje Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom, a također najavljuje da će, nastavi li Hrvatska s napretkom u svojim pripremama za članstvo, sredinom sljedeće godine predstaviti prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU.

Ponovno je odbacio ocjene susjedne Slovenije da Hrvatska, nekim dokumentima i zemljovidima poslanima Bruxellesu, prejudicira granicu sa susjednom državom, zbog čega službena Ljubljana blokira neka pregovaračka poglavlja.

Sanader je dodao da i dalje ustraje na Bledskom dogovoru sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o rješavanju graničnih sporova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.