Hrvatske tvrtke isplatit će na ime dividende čak 4,6 milijardi kuna

BurzaPrema dosadašnjim najavama hrvatske tvrtke isplatit će dividende od približno 4,6 milijardi kuna. U sadašnjim okolnostima, odnosno u uvjetima silaznog trenda na hrvatskom tržištu kapitala, navedeni iznos barem djelomično znači zaustavljanje panike. Povećani dividendni prinosi tako su posljednjih tjedana stabilizirajuće djelovali na tržište, što i ne čudi s obzirom kako je najava dividende za mnoge ulagače bila jedini razlog optimizma. No dobit koja će biti isplaćena iz zarade kompanije tek je djelomično popravila raspoloženje domaćih ulagača. Naime, među tvrtkama koje su prema reakcijama investitora najavile premale dividende su Ina s isplatom od 15 kuna po dionici, Adris sa 7 kuna po dionici, te Magma čija dividenda iznosi 2 kune. Njihova su kretanja pokazala kako su navedeni iznosi ostavili ulagače prilično ravnodušnima.

ENT obradovao dioničare

To se isto pak ne može reći za Ericsson Nikola Teslu čija je ukupna dividenda od 270 kuna po dionici prilično obradovala investitore. Dividendni prinos od gotovo 10 posto ne samo da je rekorder na domaćem tržištu nego je doveo do iznimno visoke likvidnosti dionica. Zbog najave o isplati dividende, i to drugu godinu zaredom, protrgovana vrijednost dionicama ENT-a dosegnula je 67 milijuna kuna. Posebna pozornost ulagača bila je usmjerena prema Hrvatskom Telekomu otkud je došla i više nego dobra vijest, odnosno isplata čitave zarade u obliku dividende (2,4 milijarde kuna). Dionice HT-a potom su uzletjele 5 posto uz promet od 37 milijuna kuna, što je mnogim građanima vratilo optimizam. Pa ipak, dividendni prinos od 9 posto prilično je atraktivan posebice uzme li se u obzir kako je znatno viši od prosjeka telekomunikacijskog sektora u regiji.
Velik kolač strancima

Među tvrtkama čija je najava isplate dividende potaknula aktivnost na tržištu ne smije se izostaviti Pliva. Predložena izvanredna dividenda u iznosu 81,25 kuna, lansirala je tada Plivine dionice na 950 kuna uz promet od 2,8 milijuna kuna. Nema sumnje da razlog isplate visoke dividende Plive, Ericssona NT i HT-a leži u činjenici kako se iza njih nalaze velike inozemne kompanije koje će gotovo polovicu novca transferirati u svoje zemlje. Američki Barr kući će odnijeti 1,4 milijarde kuna, DT 1,25 milijardi kuna, a švedski Ericsson 176 milijuna kuna. Slijedom toga do izražaja dolaze i dividende tvrtki poput Zagrebačke pivovare, Uljanika, Jadranske banke, Čakovečkih mlinova, HUP Zagreb, Autohrvatske, Istarske kreditne banke koje će nagraditi dioničare.
Fima: Dividende neće stabilizirati burzu

Predsjednik Uprave Fima Fas Denis Smolar napominje kako najavljene dividende ipak nemaju stabilizirajući efekt te da su u većini slučajeva više simbolične naravi. “Najveći dio navedenog iznosa odnosi se na dividendu koju će isplatiti HT. U tom kontekstu nije ispravno govoriti o stabilizaciji tržišta, nego eventualno samo o potpori cijeni dionice HT”, kaže Smolar. Prema njegovim riječima, izuzme li se dividenda Zagrebačke pivovare i izvanredna dividenda Ericssona NT-a, razine dividendi domaćih kompanija su tek simbolične.

Poslovni.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.