Požar kod Plomina ugašen, oko Kršana pod kontrolom

pozarPožar na području Plominske gore koji je progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja jutros je najprije lokaliziran a potom i ugašen, a pod kontrolu je stavljen požar na području između Kršana i Kožljaka koji se jučer ponovno rasplamsao, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednnik Dino Kozlevac.

Požar između Kršana i Kožljaka još nije ugašen, ali vatrogasci drže vatru i cijelu situaciju pod kontrolom, rekao je Kozlevac. Gasi ga sedamdesetak vatrogasaca iz cijele Istre s trideset vozila, a jutros su na mjesto požara stigla i tri kanadera. “Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer bile zatvorene za promet ponovno su otvorene,” rekao je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Na terenu su od četvrtka na dalje vatrogasci iz svih Javnih vatrogasnih postrojbi u Istri te brojnih dobrovoljnih društava, njih oko 110. U petak u jutarnjim satima počela je borba za Plominsko brdo sa oko 80 vatrogasaca i brojnim vozilima.

No, kako je jutro odmicalo bura je pojačavala. Kozlevac je zajedno sa zapovjednicima istarskih postrojbi sa parkirališta na Vidikovcu koordinirao rad vatrogasaca te upućivao kanadere na terenu. Kazao nam je da je najvažnije da nema nikakve opasnosti po ljude i imovinu, a bez obzira na to, vatrogasci se svejedno svim snagama bore za svaki pedalj šume.

– Na terenu su kao što vidite vatrogasci iz svih istarskih postrojbi, a imamo ispomoć od 14 kolega vatrogasaca sa Liburnijskog područja. Požar nam je u četvrtak zadavao probleme kod Kršana kada je zatvorena cesta prema Učki, no uspjeli smo ga ugušiti, a tamo smo ostavili 28 ljudi sa pet vozila radi čuvanja od eventualnog ponovnog razbuktavanja.

Naime, radi se o velikom području i ma koliko se trudili teško je ugasiti svaki žar, a budući da je bura u pojačanju moramo biti vrlo oprezni. Istarska elektra već u jutarnjim satima radi na popravku električnih stupova radi povrata električne energije kućanstvima i samom hotelu Flanona na vidikovcu. Cestu od Vozilići prema Rijeci smo povremeno zatvarali, no danas (u petak op. a.) se promet odvija nesmetano, a vatrogasci gase ono što je ostalo po škrapama i rupama. Naši su odradili i još rade jako dobar posao, a svakako valja pohvaliti i pilote kanadera koji su gotovo cijele dane u zraku i gase požare od Istre do Dalmacije. Procjena je da je u 24 sata izgorjelo sigurno više od 500 hektara, a strahujemo da će se brojka popeti blizu 1.000 hektara, no to tek treba utvrditi, kazao nam je Kozlevac.

Kada samo došli do Plomina pridružili smo se labinskim i pulskim vatrogascima koji su gasili liniju iznad ceste, a radi bure je predstavljala opasnost prebacivanja preko ceste prema Plominu. Iako je promet uredno tekao, oni su sa cisterni gasili vatru, preko vozila, autobusa i biciklista. Naime, opasnosti za prolaznike nije bilo, a ukoliko bi došlo do proširenja vatre, prometnica bi bila odmah zatvorena.

Na dijelu gdje je u noći sa četvrtka na petak intenzivno gorjelo zatekli smo labinske vatrogasce na kratkoj pauzi, ali ipak na straži. Oni su na terenu od trenutke prve dojave u četvrtak oko 13.30 sati. Pitali smo ih ako su umorni i ako će otići na smjenu.

– Dok je vatre mi smo tu. Evo sada smo uspjeli dobiti nešto vremena za marendu i da malo sjednemo, što smo iskoristili za skinuti sa sebe odjela. Tu ćemo biti do kraja, to je sigurno, ipak ne radi se o radnom mjestu vatrogasca, već o “pozivu” vatrogasca. Odmarat ćemo kada to završi. Uglavnom, dobro smo se borili s vatrom iako je teren da gori ne može biti, a bura svakako ne pomaže, kazao nam je vatrogasac. Pored vatrogasaca na terenu su iz HEP-a i Vodovoda te cestarska služba i Šumarija.

Prema riječima Kozlevca, nisu udarila samo četiri udara groma koja su u razmaku od nekoliko kilometara uzrokovala četiri požara u četvrtak na području između Kršana i Plomina, već šest. Naime, također u četvrtak je na području Buzeta kod Žbevnice i Bresta je radi udara groma izbilo nekoliko požara, no srećom brzo su lokalizirani.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.