I danas oštre korekcije na burzi

BurzaGuverner HNB-a Željko Rohatinski kazao je kako je hrvatsko tržište kapitala prenapuhano, a predsjednik Stjepan Mesić upozorio je na blizinu gospodarske krize u Hrvatskoj. Krajem tjedna na Zagrebačkoj burzi počelo se događati ono što većina stručnjaka, ne samo da je predviđala, nego je i priželjkivala, a to je korekcija burze kako se ne bi raspuknula poput balona. Time su njihove ranije prognoze postale točne. Njihove želje, međutim, nisu bile jednake onima željnima brze zarade koji su počeli rasprodavati dionice i povlačiti svoja sredstva smatrajući da trebaju spašavati ono što se spasiti dade.

Početak tjedan sramežljivo je najavljivao ovakav slijed događaja, a velika korekcija koja je početkom tjedna zahvatila sve burze u regiji, Zagrebačku je burzu zaobišla ponajviše zahvaljujući povoljnim financijskim izvješćima pojedinih najlikvidnijih dionica. Gotovo je većina tvrtki objavila povećanje dobiti, što je za većinu njih prošlo nezamijećeno, dok su tek najzvučnija imena dobivala povoljan vjetar u leđa, koji, na njihovu nesreću, nije trajao dulje od dva dana. S druge strane, ulagači su primjećivali svako negativno izvješće o neostvarenoj dobiti što je kod takvih tvrtki odmah po objavi gubitaka dovodilo do pada dionica. Očito je da su pesimisti zauzeli burzu.

Zvučne dionice čije su uprave objavile dobiti, međutim, niti su puno niti dugo rasle, po čemu se da zaključiti da pamćenje ulagača nije duže od dva dana. Tako je T-HT u u danu kada je izašlo povoljnio financijsko izvješće T-HT-a mogao rasti nekoliko desetina posto, što je bilo pomalo uzbudljivo za tu dionicu koja se danima prije kretala u granicama koje su bile stalne. A onda je u četvrtak, kada je ZSE zabilježila veći pad došao prvi znak srozavanja dionice HT-a na što su ulagači u petak počeli panično rasprodavati tu dionicu u strahu da će pasti ispod cijene koju su kupili na javnoj ponudi. Promet tom dionicom dosegao je preko 24 milijuna kuna. Neki su to već nazvali lekcijom da na burzi ne postoji sigurna zarada. Međutim, sigurno je da je većina koja je uložila na hrvatsko tržište kapitala podigla vrijednost uloženog novca, s obzirom da je u godinu dana CROBEX narastao za skoro 40 posto.

Ovom korekcijom samo je uslišena želja mnogih koji su tvrdili da su vrijednosti na tržištu kapitala prenapuhane u skladu s nerealnim očekivanjima mnogih novopridošlih igrača te da je bolje da se ispuhuje lagano nego da pukne poput mjehurića sapunice. Građevinari su posebno osjetili povlačenje kapitala nakon što su mnogi pomislili da su cijene dosegle svoj maksimum. IGH je tako u petak pao za više od 5 posto uz promet od preko 4 milijuna kuna. Dalekovod je morao u petak priznati poraz te je pao za 2 ,5 posto. Brodari su također osjetili korekciju. Većina bankarskog sektora bila je u minusu, ali to ne treba niti čuditi s obzirom da su se na globalnom planu, uslijed hipotekarne krize kojoj se još ne nazire kraj, bankarske grupacije našle u minusu, a ZSE očito nije izvan svjetskih događaja.
Dionice HT-a najniže od uvrštenja na burzu
Cijena dionica HT-a na kraju trgovanja na burzi u petak bila je za 1,87 posto niža u odnosu na četvrtak te je iznosila 343,55 kuna, što je njena najniža vrijednost od uvrštenja 5. listopada. Tijekom dana cijena HT-a kretala se od najnižih 335,02 kune do najviših 350,95 kuna, a prosječna cijena iznosila je 347,46 kuna. Promet dionicom iznosio je nešto manje od 24,2 milijuna kuna, a novog je vlasnika dobilo 69.645 dionica HT-a, što je najveća količina protrgovanih dionica HT-a u jednom danu u mjesec dana. Nakon laganog rasta u ponedjeljak te stagnacije u utorak, cijena HT-a pada zadnja tri dana zaredom pa je njena zaključna vrijednost u petak odnosu na vrijednost s kraja prošlog tjedna niža za gotovo 5 posto. U odnosu pak na cijenu ostvarenu prvog dana trgovanja, dionice HT-a su pojeftinile za više od 10 posto.

www.hrportfolio.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.