I istarski mljekari pridružuju se prosvjedima

Prosvjedu mljekara danas su se priključili i istarski mljekari koji upozoravaju na realne troškove proizvodnje litre mlijeka. Jutros je njih 40-ak autobusom pošlo prema Zagrebu, donosi HRT.

– Na nekim farmama troškovi proizvodnje litre mlijeka su i preko 4 kuna, ali to nisu troškovi od jučer, takvi su troškovi godinama. Mi samo gomilamo dugove. Mi živimo u zemlji gdje su inputi puno veći nego u našim susjednim zemljama, rekao je za Dnevnik HRT-a Đani Fajman iz Udruge “Mljekarica” Pazin.

Danas su uoči rasprave o proračunu, pred Sabor došli mljekari. Budući da se nisu uspjeli dogovoriti s državom, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govori da su politički motivirani, odlučili su zastupnike ponuditi mlijekom i zatražiti od njih da ih podupru. Saboru ipak nisu mogli priči s bačvom mlijeka, pa su mlijeko popili novinari. Prosvjednici ostaju i na Podravskoj magistrali do daljnjega. U Bjelovaru i dalje blokiraju jedan prometni trak ispred Sirele, a broj prosvjednika raste.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, naime, smatra da je Uprava Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima. Također napominju da su ucjena i iznuda kazneno djelo.

Podsjetimo, proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a, donosi HRT.

1 komentara na “I istarski mljekari pridružuju se prosvjedima”

  1. joh napisao:

    tako je to kada običan servisni sektor,što državni aparat jeste,postane važniji od ljudi,obitelji,hrane.
    ..a da mljekari postanu podružnica katoličke crkve ,recimo da se obred krštenja obavlja u mlijeku ,možda bi tada i oni postali svete krave kao i katolička crkva ,vrijedni pripadnici društva koji u ovoj krizi ne trebaju stezati remen.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.