I ove godine u Sv. Lovreču najveće hrvatsko uprizorenje živih jaslica

normal_zive_jaslice1.jpgPotaknuti velikim interesom više od deset tisuća posjetitelja lani, mještani srednjevjekovnog Svetog Lovreča i ove godine ususret blagdanima pripremaju uprizorenje živih jaslica. U KUD Matka Laginje kažu kako se nadaju da će svojim aktivnostima i ove zime potaknuti Istrijane, ali i širu publiku da posjeti Sv. Lovreč i uživa u ugođaju. Prema njihovim saznanjima, lovrečke su jaslice po površini na kojoj se održavaju najveće u Hrvatskoj.

I ove su godine u planu tri termina, dva u prosincu (21. i 26.) te jedan 6. siječnja 2015. godine.

Srednjevjekovni Sveti Lovreč idealna je kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti onih drevnih vremena, ljudskih ruku djela, životinja koje su ih pratile i održale na životu.

Organizator se svake godine trudi obnoviti ova uprizorenja nekoliko puta tijekom božićnih blagdana, nastojeći novim zanimljivim detaljima iz davne prošlosti unijeti zanimanje novih, ali i starih posjetitelja.

Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u obilasku ‘živih jaslica’ susrest ćete i mnoge, sad već zaboravljene stare zanate, moći ćete izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje, vidjeti umješnost ondašnjih domaćica, pogledati kako se nekad trgovalo, pisalo…

Pored svega, 3 će kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati “Betlehemom” i dojahati do štalice s malenim Isusom, te mu se pokloniti i darivati ga.

Uprizorenja će trajati od 17 do 20 sati, a cijela će gradska jezgra biti u znaku jaslica. Bit će prikazani stari zanati (kamenoklesar, tesar, obućar, pisar, trgovac, ondašnje domaćice), postavljena upravo dovršena prava stara krušna peć u kojoj će se peći kruh za posjetitelje, domaže životinje bit će smještene u improviziranim torovima, a moći ćete vidjeti razne kolibe, pastire i ostalo iz tog doba.

Neće nedostajati ni toplih napitaka i hrane, a bit će priređen i bogat božićni sajam te fotografska izložba u galeriji na trgu. Događaj će upotpuniti glazbeni program s raznovrsnim izvođačima (zborovi, svirači i pjevači), a ulaz je slobodan.

Više informacija na web stranici http://www.zive-jaslice.com/

KUD Matko Laginja Lovreč

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.