I pršuti se kradu

KrađaU prvih devet mjeseci ove godine na području Pazina zabilježeno je 70 kaznenih djela što je 14 manje nego u istom razdoblju lani. Na vrhu su teške krađe kojih je bilo 13, uz 11 krađa te pet pokušaja krađa među kojima u zlatarnu Lumezzi na Trgu male funtane i u kamion “scania” s poluprikolicom u Kurelićevoj ulici. U 11 kaznenih djela radilo se o zloporabi opojnih droga. Zabilježena su i po tri slučaja zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe te povrede dužnosti uzdržavanja, te slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji.
Krade se sve i svašta, a i zato što su građani neoprezni jer ne zaključavaju ulazna vrata kuća i stanova. To je pozivnica za lopove koji bez ikakve muke u njih ulaze i kradu. Tako su u travnju iz otključanog stana u Pazinu nestali digitalna kamera, fotoaparat, mobitel i gotovina. U Grdoselu su u svibnju ukradeni pršut i suhomesnati proizvodi iz nezaključane kuće, dok su iz otvorenog skladišta Istracommercea u Pazinu nestala dva novčanika s osobnim dokumentima i novcem. Otvoren prozor u prizemlju Pazinske kavane omogućio je lopovu da ušeta i uzme dnevni utržak. U rujnu je na farmi Loke ukraden alat iz mehaničarske radionice.
U kolovozu je provaljeno u župni ured u Trvižu iz kojeg je odneseno 17 tisuća kuna, a policija je utvrdila da je počinitelj punoljetna ženska osoba iz Rijeke. Lopovi izgleda jako vole agrariju Tinal iz koje je ožujku nestalo osam motornih pila, u lipnju je provaljeno, ali ništa nije ukradeno, dok je u srpnju otuđen mobitel i nešto novca. Kradu se automobili, ali i motorne pile, nestaju monitori računala, ručni satovi, zvučnici i CD playeri, cigarete, vatrogasni aparati, ispumpava se gorivo iz vozila i kradu dijelovi starih automobila.
Policija najčešće u počinitelja nalazi marihuanu pa su je tako imale osobe iz Potpićna, Pazina, Vukovara, Žminja, a jedna iz Zagreba imala je najviše – 12,2 grama. Zaplijenjeni su i speed, sjemenke cannabis, tablete heptanona i 0,2 grama kokaina.
Bilo je 27 slučaja kršenja javnog reda i mira s 43 počinitelja, dok ih je u devet mjeseci 2006. bilo 26 s 28 počinitelja. Najčešće, u 22 slučaja, radilo se o tuči, vici i svađi. Nabrojeno je 65 ostalih prekršaja što je sedam manje nego u istom periodu lani s tim da je 20 iz Zakona o strancima te po 11 iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga. U 80 prometnih nezgoda dvije su osobe poginule, a 28 je ranjeno, dok su lani u 87 nezgoda dvije osobe poginule, a 31 bila ranjena. U devet mjeseci ove godine buknuo je 21 požar, a 26 u istom razdoblju lani s tim da u 16 ovogodišnjih i 24 lanjska nije bilo materijalne štete.

Selvina Benić
Glas Istre

2 komentara na “I pršuti se kradu”

  1. ... napisao:

    samo 11 kaznenih dijela o zlouporabi kaznenih dijela??? A u 3 godine 3 smrttno stradala od predoziranje. Treba pod hitno smjenit načelnika, ne radi ništa. Tko zna po kojoj liniji je taj uopće i došao na to mjesto. Dali možda njegov brat ime veze sa tim???

    1. Anonimno napisao:

      tar za da ima se zna jako dobro i kiji i čaje i kako je doša

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.