I županijski pročelnik Zidarić suvlasnik istarskog sela za 22 tisuće kuna

foto: BarkunIstarski župan Ivan Jakovčić bio je izgleda u pravu kad je isticao da će njegova kupovina sela Sv. Juraj potaknuti i ostale građane na revitalizaciju unutrašnjosti Istre: županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić također je suvlasnik nešto manjeg sela na atraktivnoj poziciji na području Gračišća. Riječ je o dvije, za sada, ruševne kuće na površini od 571 četvorni metar u selu Škljonki, koje je Zidarić za 22.222,22 kn kupio od Općine početkom 2003. godine – donosi Barkun.


Pojedini stanovnici Gračišća sumnjaju da je riječ o dogovorenom poslu između Općine i županijskog pročelnika, kazavši nam da je ova prodaja vijećnicima objašnjena kao ‘rasčišćavanje terena i odvoz kamenja’. Načelnik Ivan Mijandrušić tvrdi da je ova i još sedam građevinskih čestica prodana putem javnog natječaja, sukladno odluci Općinskog vijeća. Isto nam je rekao i Zidarić, ustvrdivši da se svaki građanin mogao javiti na natječaj.

Nejasno nam pri tome ostaje zbog čega su i načelnik i pročelnik isprva prilično nervozno reagirali na naš upit: Zidarić uputom da se ako što sumnjamo obratimo inspekciji i policiji, uz riječi „Previše se igrate!“, a Mijandrušić upozorenjem „Ipak pripazite što pišete!“, da bi se sljedećeg dana našli papiri koji navodno potvrđuju legalnost kupoprodaje.

Da je sve u redu i s ograđivanjem prirodnog izvora ispod sela kojeg su prolaznici neometano koristili naraštajima te postavljanjem pumpi koje dovode vodu do Zidarićevog posjeda i, navodno, obližnjeg sela Valenti, tvrde i načelnik i pročelnik. Mijandrušić kaže da za taj zahvat nisu izdali nikakvu dozvolu, jer „gdje bi stigli kad bi se i time bavili“, a situacija s vodom je sad puno bolja, dok Zidarić kaže da je time učinio uslugu mještanima. Činjenica je da je izvor sada nedostupan bilo kome osim nekolicini korisnika, ali pretpostavljamo da to potpada pod održivi razvoj.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da se selo Škljonki prema Prostornom planu može pretvoriti u turistički punkt, što je odlučeno oko godinu dana prije kupoprodaje, gradnja je moguća u postojećim gabaritima, dovedeni su struja i voda, a posebno je povoljno što je dobro prometno povezano s izlazom na Istarski ipsilon, što sve postignutu cijenu od 22 tisuće kuna čini vrlo povoljnom. Primjer za to nalazimo u samom središtu Gračišća, gdje je Rozarija Ivić ruševnu kuću bez značajnije okućnice, nakon stanovitih peripetija s vlastima, o čemu ćemo jednom drugom prigodom, uspjela prodati za 23.000 eura, otprilike u isto vrijeme.

Još jedan zanimljivi „nekretninski“ slučaj također se događa u tom pitoresknom gradiću u središtu Istre. Nedavnim izmjenama Prostornog plana urbanizirano je 5 ha zemljišta u selu Salamunišće, što je zbog nemogućnosti urbanizacije preostalog zemljišta, izazvalo protest mještana, kojih je 22-oje u veljači uputilo prigovor Poglavarstvu. Ponuđen im je razgovor s investitorom što su odbili, a neslužbeno se saznaje da su mještani u međuvremenu zbog pritisaka odustali od „pobune“. Upravo je ova urbanizacija do vrhunca dovela nezadovoljstvo upravljanjem Gračišćem dijela općinskih vijećnika, što je u konačnici rezultiralo ostavkom 5 IDS-ovih vijećnika, koji se, međutim, i dalje ne žele javno izjasniti o razlozima ostavki. Inače, investitor je zagrebački tajkun Vlado Ćorluka, vlasnik građevinske tvrtke Hedom koji dobro posluje s Gradom Zagrebom i Vladom, a ovdje planira izgraditi 15-ak objekata, naravno sveprisutnih „istarskih vila“ i jedan središnji ugostiteljsko-turistički objekt.

Mijandrušić i u ovom slučaju ima objašnjenje: – On je dao zahtjev za urbanizaciju koji je prihvaćen, kaže Mijandrušić, ustvrdivši da za sve radnje ima urednu dokumentaciju Općinskog vijeća te optuživši jednog stanovnika da je krivotvorio potpise na prigovoru. Ustvrdio je također da još uvijek ne zna zašto su njegovi stranački kolege napustili Vijeće. U istom paketu urbanizirano je i Mijandrušićevo zemljište, za koje kaže da ne zna točno kolika je površina, ali da i on kao građanin ima pravo na urbanizaciju.

Možda se među opisanim slučajevima krije i razlog policijskih izvida koji su ovdje upravo zbog zbivanja s Prostornim planom provedeni krajem siječnja, kako su nam potvrdili u PU istarskoj, uz napomenu da je izvješće već predano nadležnom Državnom odvjetništvu. Stanovnici pričaju da je u Gračišću prije 15-ak dana bio i USKOK, a povod je također Prostorni plan. Mijandrušić je hladnokrvno opovrgao policijsku istragu riječima da je „policija bila čuda puta“, ali ne i zbog Prostornog plana, a o USKOK-u, kaže, nema ni govora.

Barkun.hr

7 komentara na “I županijski pročelnik Zidarić suvlasnik istarskog sela za 22 tisuće kuna”

 1. Anonimno napisao:

  U Gračišću se sve dimi ********. Živimo u banana državi ali mislin da će u toj općini neki prije ili poslije dobit ča ga pripada…Pa pogledajmo načelnika kojemu se imovina povećala najmanje 10 puta od kad je tamo. Toliki građevinsdki radovi, pa apartmansko naselje, pa sad te ruševine….Pa takve praone šoldi nema dosta široko…***********

 2. Anonimno napisao:

  nije baš da se samo dimi, prije bi reć da smrdi ne na kilometar nego puno puno dalje!
  a osim načelnika imaju oni i i sveprisutnog Krulčića koji kao pravi pionir IDS-a slaže funkciju na funkciju. tega nema gdje nema. u pazinu zamjenik gradonačelnika, u gračišću pročelnik ili ča već, a nadzorne i ostale odbore valjda ni sam ne zna nabrojat….pa predsjednik ove nove turističke zajednice…pa ki bi zna ča sve ne.
  jadni smo kad nan je politika postala najveći biznis i to za kega? polusposobne i polupismene….

 3. Fantoci napisao:

  ma smo ljubomorni…ki more more…magari govore da ča je preveć da ni ni s kruhon dobro…

 4. Anonimno napisao:

  a ma… to je samo dokaz da sve oko sebe drži za ovce, jer moga je baren platit to po nekoj realnoj cijeni pa ajde… Za 22.222,22 kn… to je sramota, za njega,općinu, i za našu pos….u državu

 5. Anonimno napisao:

  Najveća mi je fora da je Ivan Mijandrušić bio izabran za naj načelnika općine u izboru njegovih (stranačkih)kolega.Možemo samo glasno uzviknuti: Zvane idole!!!!!0Care,majstore!!! Ili kako je on jednom na otvaranju smotre vina poručio:”Pijte i napijte se!”

 6. Anonimno napisao:

  Dopeljat ljudima pred vrata u selo apartmansko naselje, pa onda ih zajebavat s kamenolomima. Dragi moj Mijandrušić, ti i tvoja fameja živit ćete s tin ljudima još dugo, pa koji ti je k….? Ili ćeš kao Ružić u Pićnu odselit nakon ča napraviš sranje i sve zagadiš pohlepon? ********** si preša svaku meru! Daj se frmaj malo jer mi djeluje da su ti usta malo premala za takove zalogaje! I pusti ljude da žive na miru kako su njihovi noneti živili generacijama! A državno odvjetništvo i Uskok će valda napravit svoje delo. Ne moraju se puno znojit za Mijandrušića!

 7. shischa napisao:

  Bravo majstore

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.