Idejni performans “Dekontekst 8 autora”

7ds_2010.jpgGlavni dogadaj petog dana festivala Sedam dana stvaranja bio je idejni performans “Dekontekst 8 autora” koji je proizašao iz sedmodnevne radionice Davida Belasa. Bila je to kombinacija teatarskog i vizualnog performansa koja je ostavila dobar dojam medu gledateljima, za što su ponajviše zaslužne snažne i dojmljive kazališne monološke dionice voditelja Belasa (Jens Sigsgaard “Pale sam na svijetu”) na hrvatskom i Šandora Slackog mladeg (Dante) na talijanskom jeziku, koje su se preklapale i upotpunjavale. Korištenjem grafoskopa postigla se ambijentalna začudnost, dok je pogodena glazba upotpunila ugodaj.

U performansu su još sudjelovali Ida Skoko, Aleksandar Švabić, Marija Sujica, Dubravka Tintor te Marko Bolković, koji je bio suvoditelj radionice. Tijekom dana održala se organizacijski kaotična “cjelodnevna umjetnička akcija” pod naslovom “Svjetlo…is light” po ideji i konceptu Josipa Pina Ivančića u kojoj su se sudionici trebali baviti onime čime se bave ili bi se htjeli baviti tijekom dana odnosno svjetla.

Zanimljiv je bio ostvaraj Borisa Vinceka “Fragmenti nekritičkog uma” koji je tipkajući na prastaroj pisaćoj mašini prenio na papire misli, primisli i pričice tijekom jednog poslijepodneva da bi ih zatim izložio sudu javnosti. Ivana-Nataša Turković je pak ispisivala ulomke misli na platnene zakrpe koje bi zatim šivala na već postavljenu špagu koja ju je okruživala.

Navečer je održano predavanje Suzane Marjanić s Instituta za etnologiju i folkloristiku koja se, govoreći o akcionističkom intervencionizmu, osvrnula na aktivističke performanse u Hrvatskoj u proteklom desetlje ću zaključivši da je “današnje doba globalne recesije pored umjetničkih akcija sve više otvoreno i za izravne političke akcije kao što je nedavno pokazala anarhopobuna u Ateni te islandska revolucija”.

Za kraj ugodno osvježenje, premijerni nastup ambijentalnog benda Duo unification theory kojeg čine pulski DJ Marko Jovanović i pazinska pjevačica ugodna glasa Paula Jurman.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.