Idejno rješenje našeg “novog” Trga slobode i Parka

trg180px.jpgIdeja je stvoriti “skulpturalnost” minimalnom gestom odnosno samim plohama; osnovna ploha trga je horizontalna, a njoj se prilazi rampama s južne i zapadne strane u blagom nagibu. Na taj način, realizirano je distanciranje plohe trga od postojeće šetnice „podizanjem“ plohe u horizontalu. Upravo tim odnosom kosih i ravnih ploha stvara se „napetost“ i nova pojavnost gdje ploha trga na neki način izlazi iz konteksta; dolazi do izražaja, a da pri tom komunikacije ne postanu upitne. (dodan tekst o Parku, 27.10.)

Sa sjeverozapadne strane (kod kafića Gema, op.ur.), trg se odvaja od okolnog prostora stepenicama; položenim s hodnom plohom širine 60 cm tako da se može govoriti o „mekanom prelasku“. Spoj kose rampe i stepenice se rješava ugradnjom klupe čija leđa postaju integralni dio trga i jedna od ploha. Na taj način izbjegavamo elemente ograde i klasične urbane opreme; klupa je linijski indirektno osvijetljena, odvaja kosu od ravne plohe trga i otvara mogućnost sjedenja uz centralni sadržaj; kružnu površinu – zonu svjetla i vode.

Sjeverozapadni kut je opločenjem sugeriran kao kružna, centralna površina. Ista se može tretirati kao prazna ploha, ali ugradnjom svjetla u podu (plavih) i podnih „dizni“ (sapnica) iz kojih se stvara vodoskok iz poda, taj prostor postaje prostor senzacija. Kombinacijom svjetla i vode, taj dio trga više nije samo ploha već se doživljava u tri dimenzije.

Prema parku, granica trga se određuje vrlo gustim zelenilom, pa se smatra da nije potrebno „pojačavanje“ tog zelenila uvođenjem još i šetnice koja stvara dodatnu barijeru u kontaktu parka i trga. Umjesto reda stabala, koriste se jarboli (vertikale) lampi koji osim opće rasvjete daju ritam toj zoni trga.

Neposredno uz istočnu granicu, uz predloženi paviljon, predviđa se različito opločenje kao naznaka različitog zadržavanja u prostoru (buffet, javne sanitarije).

Odabir materijala za oblikovanje partera rezultira idejom da se trg tretira kao „dnevni boravak“ grada, pa se koriste materijali mekane, izražene teksture; gotovo u mjerilu interijera koji potiče na zadržavanje više nego na prolaz.

Glavna ploha trga je predviđena iz kamenih kocki 12x12x10 cm koje su površinski špricane, s neravnim, lomljenim rubovima. Zona uz paviljon se opločava iz istog, ali paljenog kamena slaganog kao parket dimenzija 10x50x8 cm. Upravo odnos tih dviju tekstura stvara poseban dojam u kretanju i doživljavanju prostora.

Rubno u odnosu na park, predviđa se izgradnja paviljona, građevine polivalentne namjene na mjestu sadašnjeg kioska („Jano“ op.ur.). Građevina bi sadržavala javne sanitarije (ulaz sa strane parka), buffet i info-pano. Svojim oblikovanjem prati apstraktnost i oblikovanje trga.

Arhitekti: KOSTRENČIĆ I KREBEL

Cijena Trga s paviljonom: cca 6 500.000,00 kn s pdv-om.

Park

Opis postojećeg stanja

Prostor parka je glavna gradska zelena površina omeđena vrlo gustom izgradnjom. Upravo iz tog razloga i velika važnost ovog parka; formiran unutar jasne, pravokutne površine, neposredno uz gradski trg, funkcionira kao svojevrsna „pluća grada“, odmorište i prirodni prigušivač buke okolnog prometa. Unatoč velikim potencijalima uslijed bogatstva i kvalitete vegetacije, sadržaji unutar parka su svedeni na minimum; dječje igralište (devastirano), klupe i šetnice kroz park, skulpture palim borcima. Park, iako centralno lociran, nije dovoljno aktivan i iskorišten; koristi se periferno za sjedenje u hladu, ali bez ikakve atraktivnosti sadržajima koji bi privukli korisnike za boravak.

Idejno rješenje

Prostor parka se redizajnira preoblikovanjem unutar partera. Visoka vegetacija kao kvalitetno zelenilo se po potrebi sanira, ali zadržava tako da se može reći da se intervencija u parku doživljava tek kad se uđe u njega; izvana to je i dalje gusta zelena zona u centru grada.

Intervencija u parku se odnosi na formiranje novih aktivnih zona različitog karaktera ali jasnog i koncentriranog sadržaja; sa sjeverne strane predviđa se dječji park (mnoštvo igračaka na gumenoj podlozi) uz dječji brežuljak kao aktivnu površinu za igru i istraživanje. Uz dječji park, nalazi se park Jules Verne s instalacijama u prostoru koje asociraju na tu tipično pazinsku tematiku. Uz glavnu šetnicu I-Z kroz park koja povezuje trg s prolazom uz novu poslovnu građevinu (Pasaj op.ur.), formira se sjeverno „osjetilni park“ uz klupe s biljkama intenzivnih mirisa ovisno o godišnjem dobu. Tema Parka velikana se koncentrira uz južni dio šetnice. Ideja je da svaki dio ovisno o tematici se uređuje individualno dajući poseban karakter pojedinih zona unutar cjeline; angažiranjem umjetnika može se osmisliti ideja prezentiranja Jules Verna kroz instalacije, skulpture u zraku itd…, Park Velikana se može osmisliti kroz novi način interpretacije i pozicioniranja skulptura u zelenilu koje kromatski može odudarati bojom od okoliša (crvene sadnice i sl.)
Može se reći da je ideja u većoj mjeri sadržajna nego fizička; ponovnim redefiniranjem javnih površina dobiva se nova kvaliteta prostora.

Trg Slobode
Trg Slobode
Trg Slobode

85 komentara na “Idejno rješenje našeg “novog” Trga slobode i Parka”

 1. dandjelo napisao:

  nije li bilo lakše reći da će trg popločit? bez idejnih natječaja i “zona svjetla i vode”. pristrano, unatoč recesiji, mislim da glavni trg zaslužuju više (fontana ili nešto slično originalno; kula je već iskorištena od strane obrtnika riga) + ne kužim zato bi se Ulica 25. rujna odjeljivala od Trga slobode, kad i danas čini jednu cjelinu. + ne kužim šato se ne bi cijelo današnje parkiralište trga popločilo (ne da to zagovaram, ali ovdje to nije nikako obrazloženo)…

  1. pandjelo napisao:

   Ne kužiš ti puno toga ali nije loša ideja da se napravi fontana i da se na noj napravi tvoj spomenik kako piša u nju. Mogu ti se pridružiti i ostali likovi koji sada pišaju po parku pa da svi skupa zapišete u fontanu

   1. dandjelo napisao:

    Uvijek se nanovo začudim koliko pokvarenih kukavica iznjedri anonimnost interneta. I koliko se je malo ljudi spremno potpisati pod vlastiti tekst. No, niske moralne kvalitete problem su tih ljudi…
    Dakako, da se piša po parku velikana, što je uistinu sramota, ali ponajviše za one koji su dozvolili takvo stanje (kafić bez wc-a) u samom centru grada, jer potreba ne pita za trenutak i mjesto. Svih je tih godina “netko” dozvoljavao ovakvo sramno stanje ili priječio postavljanje provizornog, mobilnog (kemijskog) wc-a… Vjerujem da anonimni “fontanist” nema problema sa sličnim tekućinama, jer kad nije anoniman, uvijek piša niz vjetar

  2. tomcub napisao:

   ne kužim šato se ne bi cijelo današnje parkiralište trga popločilo (ne da to zagovaram, ali ovdje to nije nikako obrazloženo)

   pa ako ova površina trga košta 6 milijuna kuna koliko bi onda koštalo opločiti i cijelo parkiralište? najmanje 9 milijuna, i ovih 6 milijuna je puno a kamo li 9,
   izgubilo bi se dosta parkirnih mjesta u centru grada, a to nije dobro dok se parkiranje u centru ne riješi na neki drugi način, npr. podzemnom garažom

   što se tiče fontane ili kule, to ti je stvar ukusa, za mene je to sve kič, ljepše mi je ovo rješenje, ali to je subjektivno pa treba vjerovati arhitektima

 2. anonimus napisao:

  A di je ura? Kako ćemo se sad nalazit “kod ure”? Na ovim skicama mi trg izgleda malo preprazan. Baš bi mogli još nešto ubacit.

 3. mprodan napisao:

  spomenik nekome. a i ime Trga nije nesto, ovo najozbiljnije govorim :) ima mnogo Hrvata kroz pov koji su zasluzili da dobiju ime trg. Trg slobode je kao nekad obale i trgovi tita, svako selo moralo imat jednu…

  1. putnik napisao:

   eventualno trg vladimira gortana bi dolazilo u obzir, pošto je čovik simbol otpora protiv fašizma. ali mislin da je trg slobode ipak najbolje, uz njega je i park slobode i spomenik i to ni bez razloga tako. znan da bi neki vjerojatno tuđmanov ili thompsonov trg ali nemoren povezat riječ sloboda sa njihovim ideologijama(koliko god su oni to pokušali dokazat).

   1. ha napisao:

    …ili forši Trg Vilima Bona…

  2. ravno napisao:

   e kad ih ima mnogo onda bi puno njih “ne dobilo” trg pa to ne bi bilo fer. bolje da ne mijenjamo. uostalom, ča imaš protiv slobode?

  3. Lina napisao:

   Sloboda vrijedi od svih Hrvata kroz povijest ;-)))

   1. Lina napisao:

    ups, zabila san stavit VIŠE između “vrijedi” i “od”

    1. tomcub napisao:

     je je lijepo rečeno, a sloboda je došla sama po sebi jer je ona nešto što se podrazumijeva zar ne?

     1. Lina napisao:

      Ni “Sloboda” ni “sloboda” nikad ne dolaze same po sebi, ali ja bih rado da je to nešto što se podrazumijeva

 4. lipi napisao:

  Dobar je ovaj Jano, uz socijalni stan, dobiva i novi kafić, čak i ozidan, pa da je nekima loše u Pazinu. Ni mi žal za njega, dobar je on dečko nego način na koji se to sve lipo dela u gradu, vidin da je i nazavisnima sjedište tamo, IDS, Nezavisni, HDZ, penzioneri, sve za naš lipi Pazin. Uz jenu našu firmu koja je uredila puno trgova u Hrvatskoj i šire, jako grdo, šteta da nisu napravili da se treba još ča nasipat na Trgu, kao i Lakota, koja je imala projekt od iste autorice. Mislim da bi nam jedna pazinska firma trebala dopeljat na sred trga jedan veliki kameni blok, da najdemo sponzora za batiće i puntarole i da svi skupa sklešemo jedan veliki falus iliti k…c ionako na ten trgu ništa drugo nećemo dobit.

  1. tomcub napisao:

   paviljon u sklopu kojega će biti prostor za ugostiteljski objekt, a nije kafić, jer nema unutrašnjeg prostora za sjedenje, će biti vlasništvo grada, koji će grad dati u najam, normalno je, zbog tradicije njegove i njegove obitelji, da grad najprije ponudi najam Beliću, ako se ne postigne dogovor oko cijene onda će grad raspisati natječaj pa tko da više

   ovaj dio oko Kamena ne razumijem,

   a) Kamen bi trebao raditi trg
   b) Kamen ne bi trebao raditi trg
   c) Kamen bi gradu trebao pokloniti trg
   d) Trg će se raditi kako bi netko spremio nešto u džep

   itd… o čemu se onda radi, dodaj ako nije nšta od ponuđenog

   1. lipi napisao:

    1. Po meni je normalo da za bilo koje vlasništvo Grada se raspiše javni natječaj.
    2. Trg može raditi bilo tko tko pobjedi na natječaju i ima reference, ali malo previše mi “smrdi da uvijek ista ekipa dobiva te natječaje.
    Primjer Lakota, Grad raspiše natječaj za idejno rješenje pobjedi gore spomenuta ekipa i Kamen dobije besplatno odlagalište za svoj otpad na kojemu je Grad zahvalan Kamenu.
    Htio sam reći da Grad Pazin zaslužuje kvalitetniji rješenje, ne trg sa tri škalina, 5 stupova javne rasvjete i zahod sa kafićem kao dio trga.
    Po meni je WC simbolični dio trga, sada znamo što možemo dolazit na trg s..t i p….t Javnom wc-u po meni nije mjesto na trgu, već u blizini trga, npr na potezu prem tržnici ili sl.

    1. PufPant napisao:

     slažen se s ovin da javni wc nebi treba bit glavna skulptura trga. i definitivno fali nešto “posebno” na trgu, nešto ča će ga razlikovat u odnosu na sve druge svjetske trgove..

     1. luguvice napisao:

      WC “mora” biti glavna skulptura na trgu. Sjetite se kamo ste išli p….ti, kad je bila kakva fešta na trgu! Svakom posjetitelju Pazina najvažnije je da ima kamo poć na malu potrebu.

    2. tomcub napisao:

     1. Po meni je normalo da za bilo koje vlasništvo Grada se raspiše javni natječaj.

     da u slučaju ako na trgu nije nikad bilo kafića, ali je, tako da to nije isto, ne može se nekoga tko je desetljećima tamo i uredno podmiruje sve obveze prema gradu samo tako maknuti…nije fer

     2. Trg može raditi bilo tko tko pobjedi na natječaju i ima reference, ali malo previše mi “smrdi da uvijek ista ekipa dobiva te natječaje.

     idejno rješenje i izgradnja trga su dvije različite stvari, idejno rješenje su napravili arhitekti, ne izabiru oni izvođača, izvođača radova izabrati će Grad, nadam se na natječaju

 5. Jana napisao:

  Ja ne vidim, osim estetske, nijednu drugu novu kvalitetu koju trg dobiva ovim projektom. A 6.000.000,00 Kn bi prije uložila u školu ili starački dom, za koje su također već napravljeni projekti. A valjda je tradicija u Pazinu da se u ladicama skupljaju projekti za daleku budućnost.

  1. tomcub napisao:

   možeš li napisati koje se još kvalitete mogu postići, ili trebaju biti zadovoljene glavnim gradskim trgom

   1. PufPant napisao:

    A mores ti napisat ca se postize ovin projekton, osim trosenja soldi? Pa ajmo arhitekti!!! malo ideja i maste!!! dajte dici u Olga Banu da nacrtaju projekt.. bar ce bit zanimljiv.

    1. tomcub napisao:

     postiže se lijep izgled glavnog gradskog trga, meni je to dovoljno, a očigledno nije svima

     1. Jana napisao:

      npr. možeš u kontaktnu zonu s parkom staviti urbanu opremu zbog koje će se ljudi stvarno zadržavat na trgu. Zašto tu ne bi bio bolder za penjanje koji izgleda kao skulptura, panoi za izložbe fotografija ili dječjih radova koji su ujedno labirint za njihovu igru, napokon neke drvene klupe na suncu da se i zimi tu može sjediti jer su one kamene, u vječnom hladu, neupotrebljive pola godine. Mislim, to je drugačiji koncept ali mi se čini da više odgovara stvarnim korisnicima trga.
      Svatko ima svoje mišljenje, ali zašto moramo prihvatiti nametnuti ukus bez prigovora?

     2. Jana napisao:

      i da, moj prvi komentar se zapravo odnosio na nakupljanje projekata za koje već znamo da se nikada neće izvesti, od prastarih projekata hotela u dvorištu Gortana (Iskra), Bazen uz školu (Hilda Franić i još neki na natječaju), škola na starom Pazinu i starački dom (Ivančić), Lakota- natječaj, mislim da je Urbis izabran, detaljni plan autotransa koji je predvidio trgovački centar, sportska dvorana (Iskra)
      Uglavnom, pa i ti projekti nešto koštaju, a ništa se nije realiziralo, pa bolje da krenu redom i nešto od toga stvarno sagrade.

     3. tomcub napisao:

      npr. možeš u kontaktnu zonu s parkom staviti urbanu opremu zbog koje će se ljudi stvarno zadržavat na trgu. Zašto tu ne bi bio bolder za penjanje koji izgleda kao skulptura, panoi za izložbe fotografija ili dječjih radova koji su ujedno labirint za njihovu igru

      ali te sadržaje arhitekti su zamislili u parku, staviti ću idejno rješenje parka na net čim dobijem vizualizacije, trećina parka bila bi dječje igralište, trećina tzv. osjetilni park sa mjestima za razne instalacije, a trećina bi ostala park velikana, ali o tome u posebnom članku

      sa takvim rješenjem parka nema smisla te sadržaje približavati trgu, nego dobiti što veću ravnu plohu

      jbg kad nisam arhitekt, ali da jesam išao bi na totalni minimalizam … less is more

     4. Jana napisao:

      ok, to nisam vidjela pa ne mogu komentirati

  2. Kes napisao:

   Slažem se sa Janom, jer ako 50 x 60 m2 preuređenja trga košta 6.500.000 kn, po tome ispada da za 3.000 m2, cijena preuređenja košta 2.167 Eura po kvadratu!!!
   To je cijena kvadrata luksuzno namještenog stana ( na području grada Pazina, naravno :)

   1. Kes napisao:

    Ups… radi se o 2.167 kn, odnosno 300 Eura / m2
    Lapsus, ali ostaje mišljenje da se novci mogu kvalitetnije utrošiti.

    1. tomcub napisao:

     Ovo su točne površine obuhvata:

     Trg 1969 m2
     Paviljon 69 m2 bruto

     Trg: 6 000 000 kn / 1969 m2 = 3.047 kn/m2 = 420 EUR / m2
     Paviljon: 500 000 kn / 69 m2 = 7.246 kn/m2 = 1.000 EUR / m2

  3. anchy napisao:

   SVAKA ČAST NA ODGOVORU,POTPUNO SE SLAŽEM!

 6. Lina napisao:

  Puno razbacivanja stručnim terminima i običnom puku nerazumljivih formulacija, novaca koji bi se mogli namijeniti svrhovitije, a da bi se dobilo – što? Jedan plus – javne sanitarije (da li je predviđen način održavanja?) i nove arhitektonske barijere, umjesto anuliranja postojećih; drveće okovano kamenom,hladno plavo svjetlo iz poda – neki pomodarski ultramodernizam?… Djeluje sterilno, hladno, bez duše. Nisam “za”.
  Do boljih vremena i boljih ideja bolje da Trg ostane kakav je.

  1. tomcub napisao:

   hladno plavo svjetlo iz poda

   haha, može crveno svjetlo?

   1. Lina napisao:

    Ki zna? forši bi bilo ful prometno ;-)))

 7. ajoj napisao:

  Ispada da se trg preuređuje, kako bi se u njega uklopi kafić i za njega ?javni? wc.

  Da li nam stvarno baš tamo-tamo trebaju kafić i javni wc?

  Ako se vec cijeli trg preuređuje, očekuje se kompletno rješenje, a ne samo upucat brdo love i da si par njih napravi dobar promet na račun preuređenja trga, kafić dobije jos malo vise kvadrata i wc.

  Pazite samo kao su opisali kafić sa wc-om:
  paviljon – građevina polivalentne namjene … svojim oblikovanjem prati apstraktnost i oblikovanje trga – buffet i info pano (oštarija z plakatom).
  Ma ki je tu lud, pokušavaju nam prodat tovara za telca. Da li ćemo si dozvolit da nas toliko drze za šempije? Ili se uozbiljite ili se maknice ća, na štupidece svaki more trošit šolde, vas smo stavili da to delate pametno, a tu se baš niste pokazali. Ča će pazinjani osjetit s tako ganbijanin placon osim tih 6 miljuni kun?

  Ako se misli spalit tih 6 mikuni, ča ni nikad niki ču za javni natječaj za izradu idejnog rješenja, par posto za nagradu za najbolje rješenje od onega ce se misli špendat, pa da vidiš onda koji arhitekti ce se javit sa idejama, pa onda od 5-6 pristiglih rješenja, komisija u sastavu ten i ten, izabrala je od tega i tega …

  1. tomcub napisao:

   da, bilo bi lijepo da se raspisao nagradni natječaj za idejno rješenje i nagradilo tri najbolja rješenja, a izabralo najbolje, ne znam zašto nije, izgleda da to nije običaj u pazinu

  2. lipi napisao:

   Slažem se sa Vašim razmišljanjem u potpunosti

 8. galjardo napisao:

  Spominje se u tekstu “kružna površina – zona svjetla i vode”. Ne vidim je na slikama.

  1. tomcub napisao:

   ne vidi se na ovim slikama, a trebala bi biti u kutu trga između robne kuće i riviere

 9. RS napisao:

  Inače, trg je nekad bio prekrasan, sa talijanskom gimnazijom, kazalištem, bez glomazne Riviere i ove zgrade bivše robne kuće koja je potpuno zatvorila pogled na zvonik. Toliko je pregradnjama uništen u doba socijalizma da mu ni ovakav face-lifting neće puno pomoć. Jeftinije bi i efektnije bilo ušminkati Stari trg ili pak “Trg reciklirajuće dobrodošlice” kod zvonika.

  1. Galjardo napisao:

   Točno: ulaganje 6 milijuna KN u Trg slobode je luksuz za Pazin i “ulupan” novac koji neće u konačnici stvoriti nikakvu novu vrijednost. Kad bi se isti iznos smisleno uloži u šminkanje starog dijela grada bila bi to zapravo investicija u budućnost.

 10. gimnazijalka napisao:

  Moren samo reć kao maturantica gimnazije kad je prošle godine u 3. mjesecu bila akcija Gonga za našu gimnaziju i grad nan je da 5000 kn da napravimo s njima nešto u gradu, odnosno da se organizira neki kulturni događaj za mlade, pobijedila je ona grupa u kojoj je najglasnija bila Vrsaranka i njihov projekt je bija “Sredit autobusnu kako kad bi ona ujutro došla s buson u Pazin, njene elitne noge bi stale na ‘sređen’ pod.” No, da se vratin na ono ča san stila reć, dok se vi zamarate s 6 000 000 kuna vrijednin projekton za Trg Slobode koji Pazinjanima neće ki zna ča promijenit svjetonazor ni ugodnije boravljenje u Pazinu, vojarna je i dalje onakova kakova je, dvorana Mirne i Glazbena škola iznad nje skoro ča se ne zruše, Pazinska Gimnazija i dalje pod odmorima mora teć u Dvoranu od Kolegija za tih 20 minuti Tjelesne i Zdravstvene kvazikulture, a Dom Zdravlja izgleda lošije od ratneg skloništa.
  Eto toliko od balave sedamnaestogodišnjakinje.

  1. tomcub napisao:

   – vojarna je i dalje onakova kakova je,

   su htjele udruge vojarnu ili ne? sad nek si je drže

   – dvorana Mirne i Glazbena škola iznad nje skoro ča se ne zruše,

   koliko znam Mirna se čuva za Županiju, ako Pazin izgubi sjedište Županije onda će se tamo planirati nešto drugo, nadajmo se da se to neće dogoditi

   – Pazinska Gimnazija i dalje pod odmorima mora teć u Dvoranu od Kolegija za tih 20 minuti Tjelesne i Zdravstvene kvazikulture,

   to košta 25 milijuna na više, Grad Pazin bez pomoći države to neće nikada napraviti, a tko zna koliko će država štedjeti slijedećih godina, na Istri i tako stalno štedi

   – a Dom Zdravlja izgleda lošije od ratneg skloništa.

   opet bez pomoći države ništa od toga, a i tu je Pulska bolnica prioritet

   1. PufPant napisao:

    Brižni mi s takovin IDeeSovin suparnicima koji su u biti obožavatelji… aj otpri ooooknaaa… leeeeži zapri oči, bit ću tvoooj cile noći.

    Ne more se tu jako ča ni objasnit/popravit, jer je iz temelja krivo, razmišljanje i to. Puno dobrih primjedbi je samo na iPazinu, a vjerojatno i po Pazinu…

    1. tomcub napisao:

     ovo su tvoje primjedbe na ovaj članak, pa što se više ne potrudiš, ti znaš kao da nešto nije dovoljno dobro, a ne znaš što:

     – wc ne bi treba bit glavna skulptura trga. i definitivno fali nešto “posebno” na trgu, nešto ča će ga razlikovat u odnosu na sve druge svjetske trgove..
     – malo ideja i maste!!! dajte dici u Olga Banu da nacrtaju projekt.. bar ce bit zanimljiv

     i što da radim s tim, da to uzmem za ozbiljno i idem pred vijeće s tim??? sad ćemo se svi malo igrati arhitekata

     Svrha članka je da se o projektu raspravlja, nije ovo serviranje zdravo za gotovo i ne znači da će se graditi baš takav trg, ovo je idejno rješenje, nije glavni projekt.

     Ne more se tu jako ča ni objasnit/popravit, jer je iz temelja krivo, razmišljanje i to.

     pokušaj, što te košta, osim malo vremena, ja sam namjerno gore nabacio neke floskule, ili na primjer za udruge, neka si drže vojarnu, nisam blesav da mislim da će mi pljeskati za to

     rasprava, rasprava, nema potrebe spuštati se na osobnu razinu, ti si anoniman, ja nisam, u prednosti si..budi fer

     1. PufPant napisao:

      Pa san napisa da nisan arhitekt! Za 6 milijona kuna ima da svi skačemo od sreće!
      Ti se igraš i arhitekta i političara. Ja kao građanin i neki ki je bi naokolo i malo vidi, kaže ti da je ovo SRANJE. Kako napravit bolje? Sjest i delat. Ja ne, nisan stručan. Ali moren reć ča mi se sviđa i ča ne. A kad 95 % ljudi (osim tebe) na iPazinu posere projekt, uglavnom zbog izgleda i cijene, znači da NE VALJA i točka.
      Ča se tiče udruga i vojarne, baš mi je drago da si i tu “s vladajućima” pod kotuli, potvrđuješ mi navode. Grad je taj koji je “ko fol” pomoga udrugama, da in prostore i sve. Ja, maa, nije sve tako sivo, malo je i crno. Di to ima da Vlasnik nekemu da prostor u koji se mora iz temelja sve renovirat, na ugovor od 5 godina, bez ikakve ugovorne obveze da poštuje ili nadoknadi silne ulagane novce?? Ma kam-on…

     2. tomcub napisao:

      meni se sviđa rješenje trga, istina, ali ali ali, nije to moj dnevni boravak da je moje mišljenje bitno, ja ću tu braniti stajalište koje zauzmu Nezavisni,
      a vojarna je posebna tema, slažem se da nije sve dobro napravljeno, komplicirano …

     3. isuran napisao:

      meni isto nije loše, možda preskupo ali u to ne ulazim…

 11. bu-dala napisao:

  nekad je bolje da se niš ne dela,iz priloženog ne vidim kako će novi trg podići kvalitetu života u gradu,one lampadine ne liče na niš(jedina riječ,koja mi pada na pamet je bezidejnost),ne izgleda mi uopće ni moderno ni minimalistički ni funkcionalno,prilagođeno građanima,već eventualno onim zombijima sa animacije.po onoj ku pasa,pasa,el kondor pasa.

  mudro zbori ova gimnazijalka iznad.
  smatram da ovo ne će proći
  NO PASARAN!

 12. lipota napisao:

  Trg ne delaju skupe ploče na podu, luši i skupi kandelaberi.
  Trg najviše ovisi o okolnoj arhitekturi, okolne zgrade, pročelja, pogledi, …. Poglejte malo na web kameru, na ča to liči.
  U Pazin moremo i kip Davida stavit na sred trga, opet ne bi jako bolje izgleda.
  Bolje bi izgleda kad bi 6 miljuni kun stavili u jenu staklenu bačvu na sred.

 13. mprodan napisao:

  Kao sto rekoh, ne treba izmisljati toplu vodu. Sredstva za ultramoderni trg nemamo. Ako je jedina promjena biti novo poplocenje i polivalentna zgrada, bolje ustedite pare i za Rim dovedite nekog postenog, veca korist gradu :))
  A ako je ovo jedino rjesenje koje je u ponudi, onda jadni mi svi skupa. Svaki student arhitekture ce smislti nesto mastovitije i inovativnije. Kao da su kopirali uređenje Kvatrica.

  Sto sa nekakvom fontanom, kipom, necim… novim?

 14. dandjelo napisao:

  alo tomcub, koliko je predviđena cifra za uređenje Parka velikana? To ne bi išlo zajedno s trgom, nego naknadno, kad bude bilo šoldi?

  1. tomcub napisao:

   je rekla arhitektica da cijena parka ovisi o tome koliko se želi potrošiti na dječje igračke, razno novo cvijeće i bilje, ali da bi 2 milijuna kn bilo dovoljno za sve kako je to ona zamislila, a park se može delati i naknadno, u fazama i sl.

 15. jana napisao:

  Pa ako je i park u obuhvatu zašto se stvari malo ne pretumbaju, npr staviš parking u sjeverni dio parka, gdje je do “nedavno” bila škola, sa minimalnim rušenjem stabala, a sa trga se napokon ukloni ta nespretna podjela trga sa parkiralištem. I onda dobiješ stvarno veliku plohu, ako je to cilj. Vidim da su vizualno pokušali sakriti parking odizanjem, ali ako je obuhvat širi ja bih bar pred Gemom izbacila parking.
  Druga nelogičnost je pomicanje dječjeg igrališta iz najzaštićenijeg dijela parka u onaj dio koji je s tri strane okružen cestom.
  Ovo je par nabacanih misli, a moglo bi ih biti puno da se razvije neka komunikacija sa svima zainteresiranima. Ovo me podsjeća i na grobnu kapelicu, kada smo projekt vidjeli skoro pred otvaranje gradilišta…

  1. tomcub napisao:

   > Druga nelogičnost je pomicanje dječjeg igrališta iz najzaštićenijeg dijela
   > parka u onaj dio koji je s tri strane okružen cestom.

   ista primjedba je bila i na vijeću

   > Ovo me podsjeća i na grobnu kapelicu, kada smo projekt vidjeli skoro pred
   > otvaranje gradilišta…

   ne ne, ovo će biti drukčije, rasprava tek počinje

   1. Lina napisao:

    I ako bude drukčije (= bolje!) , pitam se da li je nužno ulupati 6.5 mil.kuna u nešto što zbilja neće bitno povećati kvalitetu života našega gradića ; možda mi je nešto promaklo, pa ne znam, i zato se se pitam i čija je želja i inicijativa da se Trg uopće preuređuje – opet? Kažem opet , jer mi se čini da od prošlog preuređivanja ni dugo, a ovo sada ne bi bila neka nadogradnja, oplemenjivanje postojećeg, već potpuna promjena… U čije ime, u čiju korist? Ne drži mi vodu odgovor: građana Pazina.
    A forši sam samo paranoična…

    1. Galjardo napisao:

     Slažem se s tobom. Godinama grcamo plačući da Pazin nema love i onda umjesto neke investicije koja će nas hitit napred i vratit uloženo – ulažemo u mrtvačnice i trgove. Pravilno određivanje prioriteta nije očito jača strana onih koji vode ovaj Grad. O.K. – postoje želje građana (bazen, dvorana, mrtvačnica i tako to, bila je i tu svojevremeno neka slična anketa), ali, ako se želje i mogućnosti toliko razilaze – ajmo učinit nešto da nam se – mogućnosti povećaju! Pa kad jednom budemo imali love – sredimo sve trgove kako Bog zapovijeda!

     P.S. Koliko je ono Poreč platio onu skulpturu na njihovom Trgu Slobode? Drugim riječima – zaradimo lovu pa se onda s njom rashićevajmo!

     1. tomcub napisao:

      Ovo je bila anketa u 2. mjesecu 2009.

      Koji bi projekt trebao biti prioritetan za Pazin?

      * Sportsko-rekreativni centar na Lakoti (20%, 33 Glasova)
      * Novi stanovi (17%, 28 Glasova)
      * Autobusna stanica (17%, 28 Glasova)
      * Gradski bazen (14%, 24 Glasova)
      * Dvorana za srednju školu Jurja Dobrile (13%, 21 Glasova)
      * Dom umirovljenika (10%, 16 Glasova)
      * Uređenje glavnog gradskog trga (6%, 10 Glasova)
      * Trgovački centar “kod Autotransa” (4%, 6 Glasova)
      * Kapelica kod pazinskog groblja (1%, 1 Glasova)

      Trg je dobio samo 6%

     2. Galjardo napisao:

      Ali, dobro je…krenulo je… samo obrnutim redoslijedom :-).
      Šalu na stranu, niti jedan od gore navedenih projekata u konačnici ne donosi lovu u proračun, osim trgovačkog centra i možda posredno novih stanova. Ostali projekti bi i nakon realizacije opterećivali gradski proračun troškovima održavanja hladnog pogona itd. To su ipak samo želje koje bi trebalo odraditi – kad bi jednoga dana bilo love.
      Imamo li uopće koji projekat u vidu koji bi napunio proračun? Ima li netko takvu ideju?

     3. tomcub napisao:

      Grad Pazin puni proračun iz:

      – poreza i prireza na dohodak: cca 20 mil. kn (ovisi o broju zaposlenih i visini plaća, naravno, onih prijavljenih visina plaća, 2500 do 3000kn zar ne?)
      – poreza na imovinu: cca 3 mil. kn (mislim da je to porez kod prodaje nekretnina)
      – poreza na robu i usluge: cca 1 mil. kn (to uglavnom ovisi o tome koliko pijete u kafićima)
      – tekuće i kapitalne pomoći državnog proračuna: cca 20 mil. kn (to ide uglavnom za Osnovnu školu, plaće i sve)
      – županije i općina: cca 4 mil. kn
      – prodaje zemljišta: cca 7 mil. kn
      – komunalnog doprinosa (kad se nešto novo uzida)
      – komunalne naknade (ono što redovito plaćate)
      – itd. razne prodaje, kazne, pristojbe

      Komunalni doprinos i naknada koriste se namjenski, naravno, za komunalnu infrastrukturu, doprinos za izgradnju, naknada za održavanje,
      jednostavno kazano, što više zidate, Grad ima više sredstava da i sam zida

      http://www.pazin.hr/index.php?proracun

      iz ovoga se jasno vidi da Grad kao i ostale jedinice lokalne samouprave žive od poreza, a porezi se naplaćuju privredi i zaposlenima,

      znači više zaposlenih sa većim plaćama daje više poreza i više Gradskih prihoda

      itd….

     4. wtf napisao:

      tomcub nije razumio pitanje pa bolje da pogledaš na službenom izvoru

      http://www.nezavisni-pazin.org/?page_id=15

      ja mislim da još uvijek slažu onu anketu o gospodarskim subjektima i model besplatnog reklamiranja na web stranicama grada :-)

     5. tomcub napisao:

      netko je to preskočio pa smo sada ovdje: izrada “Strategije razvoja Grada Pazina”, ali kad si već stavio link tamo se lijepo vidi što je prioritet: – dovršenje komunalnog opremanja postojećih poduzetničkih zona

 16. anchy napisao:

  Bok ,svaka cast ovoj gimnazijalki na dobrom komentaru, u potpunosti je u pravu.Mislim da takav novac bi bilo bolje uloziti u neke druge investicije.Neka se grad pozabavi malo gdje će se primjerice naši mladi zaposliti,na njima je buducnost,a ne da se pazin sastoji od ostarija,i tko zna sve kojecega nikome korisnom.Nek izgrade sportsku dvoranu,nek se pozabave onim fekalijama koje se ulijevaju u našu cuvenu Pazinsku jamu,nedaj bože ući u nju,a kako od smrada.SRAMOTA!

 17. hey napisao:

  ???Di živiš? Pa ugrađen je pročistač i jamom bi trebala teći čista voda! Ili?

 18. aaa napisao:

  mene samo zanima zasto nikega ne briga prostor bivse vojarne?? ono je katastrofa!!! neznan koliki od vas su bili unutra prije dok je bila vojska, ali ovo na ca sad lici to.. sve porazbijano, ukradeno sve ca se da ukrast, zapusteno.. ja neznan kako je moguce da nikega to ne zanima?? grad je dobi od drzave zemljiste koje je neprocjenjivo, na idealnoj poziciji i ca je grad napravi sa tin??? onakvo zemljiste davat raznoraznim udrugama je samoubostvo grada, i zanima me ki je odgovoran za to?? ki je odluci da se tim udruga daju takve pozicije?? sramota za grad!! a glavni tu na ipazinu bi npr moga pitat kega u gradu zasto je to tako. (iako mislin da nece jer mu se to ipak ne isplati – vjerujen da dobija neku lovu od grada)

  1. bbb napisao:

   Jesi ti bio u vojarni kad je vojska predala Gradu vojarnu? kakvo je bilo onda stanje?
   Nije zemljište neprocjenjivo, već glupost.

 19. tomcub napisao:

  a glavni tu na ipazinu bi npr moga pitat kega u gradu zasto je to tako. (iako mislin da nece jer mu se to ipak ne isplati – vjerujen da dobija neku lovu od grada)

  normalno da dobiva – pa di ti živiš, za svaku lijepu riječ 100kn, za ružnu minus 100kn, pa si izračunaj, a molim vas zbog recesije da imate razumijevanja neka si “glavni” nešto zaradi pa nemojte pisati ružno o Gradu

  1. aaa napisao:

   pa nemoj ti ni ljepo ni ruzno, samo pokusaj objektivno pitat ko je odgovoran za to..

   1. prirodaidrustvo napisao:

    vojarna je dobivena uz uvjet da ima društvenu namjenu. zato su tamo udruge, veleučilište i još neki sadržaji u planu.

    1. aaa napisao:

     a to “drustvena namjena” znaci da si more zet i razbit ki ca ce?? i ki odlucuje koje udruge tamo dobivaju prostor, i na osnovu cega? i ki je odgovoran za taj prostor sada?? ime i prezime! ili je to svacije=nicije?ca rade ovi u gradu?? more ih bit sran, od prvega do zadnjega! (glavno da u 10 greju svi coporativno iz opcine na kafe u grad bar do 12)

     1. Lina napisao:

      Procedura dodjele prostora udrugama bila je jasno, glasno i javno odrađena, zainteresirane udruge prostor su dobile (možda nisu svi, to ne znam, ali neke su i odbile ponuđeno), a neke već i uredile, nekolicina se uređuje… Ipak se nešto kreće – kad bi bilo više šoldi, sigurno bi i to bilo bolje, ali ipak je najvažnija inicijativa i dobra volja zainteresiranih

     2. prirodaidrustvo napisao:

      društvena namjena znači da se ne može graditi npr. trgovački centar. nego uglavnom neprofitne djelatnosti. udruge su davale zahtjeve za prostor i skoro sve su ga i dobile nakon analize zahtjeva (u stanju kakvom je). to razbijanje i uzimanje je bilo dok je prostor bio u vlasništvi države. detalje pitajte u Gradu. sada je za taj prostor odgovorna udruga koja ga je dobila u najam. ime i prezime odgovornih u udrugama treba pitat njih.

     3. loncupoklopac napisao:

      “onakvo zemljiste davat raznoraznim udrugama je samoubostvo grada”
      …ne moren vjerovat da neki Pazinjan/ka more takvo nešto izjavit! E pa to je prava naša sramota, imat takve građane koji na taj način “brinu o perspektivi grada”!!! Ajmo ne imat ni udruge pa ćemo naprid, aha!
      Svi znamo sr…, ali ajmo dat neki argument ili konstruktivan prijedlog, jer to bi trebala bit i svrha ove rasprave.

     4. aaa napisao:

      a di san ja to napisa da san protiv udruga??? (iako, iskreno, mislin da u nekin udrugama postoji neki ljudi koji su u tim udrugama samo zbog osobne koristi – nema veze to sad) nisan ja protiv udruga!! ali budimo realni. svi gradovi u istri osim pazina i buzeta (ipak je buzetu malo drukcije jer su oni brdsko planinsko podrucje pa dobivaju neku pomoc i od drzave) svoj razvoj temelje na moru, tj. na turizmu. pazin kao ca znamo nema more, i od turista i nema neke prevelike koristi. zato mislin da se mora okrenut nekim drugim stvarima. industriju smo nekad imali – sad je unisteno gotovo sve. treba se trudit da se to obnovi tako da se daje potencjalnim ulagacima najbolje moguce uvijete (inace ce nas za par godina i zminj pretec) ali i u najboljoj mogucoj situaciji to je dugotrajan i tezak proces. po meni ostaju jos dvije grane. tu su skolstvo. tu imamo i tradiciju i mogucnosti i treba jos vise forsirat to. napravit neki fakultetski kamp ili tako nesto. za to isto treba dugo vremena. ostaje nam jos trgovina. pazin ima idealnu poziciju za trgovacke centre. centar istre udaljen podjednako od svih gradova u istri. po meni grad bi treba gledat kako privuc velike trgovacke centre. e sada, kad ti iz vedra neba padne takvo podrucje (bivsa vojarna) u ruke, a ne iskoristit to kako treba.. druga prilika se vise nece pruzit. dali se zna koliko otprilike vrijedi ono podrucje (u centru grada!!!) ? zasto se ono ne proda ili da u zakup nekome pa se iz tih sredstva lako ulozi u nove investicje pa ces se jos lakse davat i udrugama vise. razumite vi da se od udruga ne zivi. one su samo trosak. nuzan trosak. a od bivse vojarne se moze lako i puno zaradit pa ce onda bit i puno lakse davat i tim udrugama i novce i prostore. tako pazin samo propada..

     5. filipo napisao:

      nema nam pomoci.pazin je propa odavno.zalosno al je tako.steta..dalo se je u pazinu svasta uradit al jednostavno to je nemoguce kad imamo totalno jadne, lijene, bjedne..etc ljude-vlast u gradu i onda je svaka ideja, plan za njih nema smisla i glupa je, i onda se pitas dal stvarno ima smisla nekog molit nesto u ovom gradu, nesto od cega bi svi imali koristi..totalno sranje! onda se pitaju zasto mladi odlaze iz grada, pa koji ce klinac ovdje, u ovoj rupi, okrecu se negdje di ima buducnosti, prespektive.i neka tako, samo naprijed!
      najbitnije je sad preuredit trg! jao..ako ce izgledat kao ona brend nju kapelica na groblju onda tragedija… tragikomicno je ovo sta se desava u ovom gradu!

      lijepi poz svima

     6. Galjardo napisao:

      Ne plači nego napravi nešto. Ne krivi druge jer ih nećeš promjenit, nego vidi ča ti moreš napravit. Nemoj mislit da ne moreš. Svaki to more. Ili pak podvi rep i hoj ća kao mnogi prije tebe. Tebi laglje, a i nama laglje koji se ne predajemo, barem znamo na kega se more računat. Na one ki su tu.

     7. filipo napisao:

      pa kazem ti da sam htio pokrenuti projekt/e ali gospoda neda, nece i neda im se! zasto da se natezem sa budalama ako mogu bolje i kvalitetnije proci negdje drugdje..?!! probao sam, ne jedamput, nece, u redu idemo dalje..al ciljao sam prije svega na nas grad al kad se “ne moze” u redu..a ti se onda natezi dalje, puno uspijeha zelim

     8. Galjardo napisao:

      Razumijem te. I ja sam bio u sličnoj poziciji. Ko zna, možda ti projekt nije prošao zbog objektivnih okolnosti. Pogledaj ča san napisa u postu br 59. na ovoj stranici, Možda ti projekt spada u one koji u konačnici ne donose lovu u proračun? Ako, naprotiv, donosi, iznesi ideju javno, možeš i ovdje, pa da vidimo. Možda se nađe netko tko je zaineresiran pomoći da se projekt realizira.

     9. Pazinac napisao:

      A evo i destruktivca kojemu je lakše srat iz fotelje nego izvidit i ispitat o čemu se radi. Telac

     10. Pazinac napisao:

      Misli san na aaa.

 20. Davor napisao:

  Malo gledam one slike na početku pa mi nije jasna druga slika. Izgleda mi kao da imamo iza trga pogled na more a i drva rastu ravno iz betona. Čudna neka drva !? Ovo mi više liči na neki ulaz u groblje neko glavni trg ili park. Pitam se kako će invalidi u kolicima po onim škalama? Je ki pensa na njih? Ima li koja web stranica kadi se sve skupa more malo bolje vidit, više slika, opisa, itd. Ču san na radiju da će bit nešto u vezi tega u Spomen-domu ali niman lazno hodit tamo. Više volim to od doma, na miru…

  1. tomcub napisao:

   Ove slike su samo vizualizacije idejnog rješenja do jedne određene, manje razine detalja, one same nisu idejno rješenje nego su samo sredstvo kojim se idejno rješenje predočava, dakle, ove slike ne odgovaraju stvarnosti i nisu fotorealistične jer za time nema potrebe.
   Ako ovo idejno rješenje košta npr. 50 tisuća kn sa vizualizacijama ove razine detalja, onda bi isto takvo rješenje sa detaljnijim vizualizacijama, fotorealističnim, kao da si ih okinuo fotoaparatom, koštalo možda i duplo skuplje, da li se to isplati raditi, naravno da ne.

   Naravno da drva ne rastu iz betona, niti je ono beton nego kamen, ovo je pojednostavljeni prikaz. Vidiš da su ljudi prozirni, a svi znamo da ljudi nisu prozirni.
   Naravno da invalidi neće po onim škalama i naravno da se na njih mislilo, sa sve četiri strane trga postoji dio gdje nema škalina nego su blage kosine po kojima mogu invalidi.

   Nema nigdje na webu još slika, biti će ih više na izložbi.

   Nije bila dobra ideja ovo uopće objavljivati, vjerojatno zato nisam dobio vizualizacije parka, kojih bi tek onda komentara bilo.

   1. PufPant napisao:

    Pa ne, dobro da si objavi, vidiš da ljude zanima, ovako forši ki i dojde “na prezentaciju” i tako, jer se tu povela rasprava i nekeg će forši i zanimat malo više. Bravo za iPazin, takve stvari su mu i “namjena” :-)

 21. Lina napisao:

  I dalje me zanima zašto preuređivati Trg i pritom potpuno mijenjati postojeću koncepciju, umjesto nadogradnje postojeće…Ki to potiče?

  1. PufPant napisao:

   Koliko san ja kapi, ovo je nastavak preuređenja trga, ne dira se popločeni dio od prije 10ak godina.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.