IDS podržava registrirano homoseksualno partnerstvo

Neka zastavaOkrugli stol “Prava seksualnih i rodnih manjina u kontekstu predstojećih izbora za novi saziv Hrvatskog sabora”, koji su organizirale udruge Iskorak i Kontra, održan je bez predstavnika vladajućeg HDZ-a, a većina predstavnika stranaka dala je podršku registriranom partnerstvu istospolnih partnera, dok je HNS podržao i takav brak.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je kako osobno podržava i njihovo pravo na usvajanje djece, ali takvo stajalište još uvijek nema većina članova njene stranke.

Zanimljivo je, kaže Pusić, što su iz okvira velikog broja zakona na europskoj razini ispali obiteljski zakoni. Stoga bi trebalo uvesti europski minimum u obiteljskom zakonodavstvu, koji bi se odnosio na istospolne zajednice.

Dorotea Pešić-Bukovac iz IDS-a rekla je kako njezina stranka podržava registrirano partnerstvo, ali bez mogućnosti usvajanja djece. Dodala je kako se u toj stranci nitko nije javno deklarirao kao pripadnik neke od seksualnih manjina, ali za ulazak na listu nije važna spolna orijentacija, već politički kriterij.

Mišljenje da spolna orijentacija ne treba biti kriterij za ulazak na stranačku listu iskazali su i potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš, SDP-ovac Šime Lučin, kao i predstavnici DC-a i HSLS-a, ističući kako je to privatna stvar svakog pojedinca.
Svi, osim HSLS-a, podržali su i uvođenje istospolne zajednice kao ustavne kategorije.

Sudionici okruglog stola bili su prilično nejasni u izjašnjavanju bi li transrodnim osobama, odnosno osobama koje se osjećaju kao osobe suprotnog spola, dopustili da promijene spol u dokumentima bez prethodne kirurške promjene spola.

Jedino je Lučin rekao da bi, iako njegova stranka o tome još nije raspravljala, sigurno podržali inicijativu koja bi dovela do bolje zaštite ljudskih prava transrodnih osoba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik upozorila je na to da postoji realna opasnost da Ustavni sud ukine Zakon o istospolnim zajednicama, te rekla kako bi se u tom smislu trebalo voditi računa o zadržavanju barem postojećeg stanja, umjesto da se raspravlja o tome kako dalje.

Net.hr

5 komentara na “IDS podržava registrirano homoseksualno partnerstvo”

 1. centar napisao:

  Meni se čini da je Kajin često pljuvao pa homoseksualcima i govorio kako njima ne trebaju nikakva prava. Moš mislit kako je s time živjeti u nekom malom mjestu alla Pazin. A sam je imao gomilu živčanih ispada, i homofobnih i omalovažavajućih prema sugovornicima.

 2. tomcub napisao:

  pogledajte link

  ne znam kako su završili izbori

  1. Anonimno napisao:

   Vjerojatno je ova pobijedila: HDZ-ove zastupnica Lucije Čikeš, koja je izjavila da bi se, »da se jednaki počnu privlačiti, sve urušilo i nestalo… Mjesec se više ne bi okretao oko Zemlje, nego bi pao, a Zemlja se ne bi okretala oko Sunca, nego bi pala i spržila se, ili odlutala i smrzla se…«.
   Možda bi se i smijali da ni za plakat!

   A ni ovaj IDS-ovac Damir Kajin, koji je homoseksualnost izjednačio s pedofilijom.
   Ali ima on još bisera pa među sadašnjima i vrlo moguće i budućim akterima političkog života u Hrvata u Hall of Shame ulazi (http://www.izbori.cesi.hr/):
   (Među ostalima)
   – I onda se mi čudimo Čučiću – Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, u Piramidi, Marijani Petir (HNS)
   – Ja ne mrzim i ne vrijeđam žene, ja ih obožavam. A Marijana Petir se bavi bapskim poslom, jer besposlen pop i jariće krsti…. – Damir Kajin, IDS.

 3. Anonimno napisao:

  Prokleti čmaroljupci sve hi treba poslat na goli otok pa neka tamo delaju škifo

  1. tomcub napisao:

   Kega? IDS ili pedere? :)) Nemojte se ljutiti, nisam se mogao suzdržati.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.