Idući tjedan u znaku promjenjivog vremena, temperature od srijede ispod prosjeka!

vremenska_prognoza.jpgIdući tjedan obilježit će vrlo promjenjivo te hladnije vrijeme od prosjeka. Temperature zraka od sredine tjedna osjetno će se sniziti ispod prosjeka, naročito u unutrašnjosti poluotoka, tako da već sada možemo reći da je vrlo moguće da sezonske prognoze padnu već na prvom testu. Naime većina sezonskih prognoza predviđa veliku mogućnost pozitivnog temperaturnog odstupanja od svibnja pa sve do kolovoza. Mi se možemo samo nadati da će mjesec završiti “u prosjeku”, odnosno bez većih temperaturnih anomalija u bilo kojem smjeru.

U odnosu na naše krajeve zahlađenje će na području BiH te u istočnom dijelu zemlje biti daleko izraženije, a očekuju se i obilne oborine. U BiH snježna granica mjestimice će se uz jače oborine spustiti ispod 1000 metara nadmorske visine, dok više gorje očekuje vrlo obilan snijeg. U Slavoniji će zbog velikih količina kiše postojati mogućnost poplava.

Za sve je zaslužan prodor hladnog i vlažnog zraka sa sjeverozapada Europe koji će rezultirati stvaranjem ciklone. Ciklonalni vrtlog bit će vrlo razvijen i u višim slojevima atmosfere, što uz rijetke iznimke kod prognoziranja vremena zadaje najviše glavobolja meteorolozima. Naime često se u sličnim sinoptičkim situacijama dogode nagle i neočekivane promjene na meteorološkim kartama u samo 48 ili čak 24 h, što treba uzeti u obzir i ovaj put.

Kao što možemo vidjeti na priloženim materijalima u galeriji, pogoršanje vremena svakako će se najviše osjetiti na istoku Hrvatske, a također i u BiH, Srbiji i Mađarskoj. U našim krajevima bit će više sunca uz primjerenije temperature zraka, naročito uz obalu gdje će se uz sunčana razdoblja maksimalci usprkos zahlađenju penjati do 20°C.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.